Vitamin B9 kyselina listová ( "vitamín listů")
vitamin B9 (kyselina listová) je ve vodě rozpustný vitamin ( při alkalickém pH) a zničí se během vaření a působením světla. Tepelným zpracováním se zničí 90% kyseliny listové obsažené v syrové potravině a např. 95% pro vaření vajec. Takže při vaření zeleniny (je ztrára B9 až 50%) a masa ( pří pečení masa dosáhne ztráta 70-90%). Takže to znamená - jíst všechno syrové! Pokud musíme vařit nebo smažit musíme to udělat rychle, na vysokou teplotu a pokud možno v uzavřené nádobě.
Přírodní zdroje kyseliny listové:
- ořechy (mandle, vlašské ořechy...)
- semínka ( slunečnice, dýně...)
- luštěniny ( hrášek, fazole, čočka, sojové boby...)
- listová a kořenová zelenina (mrkev, salát, špenát, růžičková kapusta, brokolice, mangold..)
- zelené listy břízy, lípy, jitrocel, pampeliška, kopřiva, řebříček, máta, listy černého rybízu, divoké růže, malina
- kvasnice
- banány, pomeranče, meloun, meruňky, datle
- pšeničné klíčky
- čerstvé klíčky
- droždí
- houby
- drůbeží a telecí játra ( májí i další nezbytné kompletní krevní vitamíny B2, B12 , a stopových prvků železa).
- "zelené" hovězí, jehněčí, vepřové, kuřecí maso
- vaječný žloutek, mléko, sýr,
- losos, tuňák,
Vitamin B9 - schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Přispívá k růstu zárodečných tkání během těhotenství
- Přispívá k normální syntéze aminokyselin
- Přispívá k normální krvetvorbě
- Přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu
- Přispívá k normální psychické činnosti
- Přispívá k normální funkci imunitního systému
- Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
- Podílí se na procesu dělení buněk
Kyselina listová a její účinky na zdraví:
- pitím alkoholu alkoholu se účinky kyseliny listové eliminují
- kyselina listová nejlépe funguje v interakci s B12 a vitamínem C
- zlepšuje paměť a rychlost myšlení - brainfood
- prospívá nervovému systému
- při duševních poruchách
- podporuje imunitní systém
- pozitivní účinek na funkci střev a jater
- zvyšuje obsah cholinu v játrech
- pomáhá při kožních problémech (lupénka, vitiligo, akné)
- přispívá k normální tvorbě a funkci bílých krvinek
- vhodná pro těhotné ženy pro zdravý vývoj plodu a dítěte při kojení
- reguluje tvorbu nervových buněk embrya
- zabraňuje předčasnému porodu
- ovlivňuje kvalitu krve a červených krvinek ( společně s vitaminy B2, B12 a C)
- podporuje krvetvorbu
- reguluje látkovou výměnu sacharidů a tuků
- pozitivní účinek na trávící trakt
- důležitá pro proces embryogeneze
- hlavní protijed při otravě alkoholem a metylalkoholem - odplavuje jedy
Projevy nedostatku kyseliny listové:
- deprese
- duševní poruchy ( může být i mánie a paranoia)
- ztráta chuti k jídlu a hmotnosti
- únava
- nespavost
- podrážděnost
- zapomnětlivost
- únava
- bledost
- zánět dásní
- někdy mgréna (zvláště u starších pacientů).
Diskusní téma: Vitamin B9 kyselina listová
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
Přidat nový příspěvek
superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce