Vitamin E, tokoferol
doporučená denní dávka je cca 400 miligramů. Čím vyšší hladinu cholesterolu máme tím bychom měli přijímat více vitaminu E.
8 druhů vitamínů E může být rozděleno do dvou
kategorií:
- 4 antioxidanty-tokoferoly(téměř každém druhu ovoce, zeleniny a semen)
- 4 tokotrienoly.(elozrnné pšenici, rýži, ječmenu (celá zrna včetně otrub) a jejich klíčcích)
Účinky vitaminu E
- odstraňuje volné radikály
- snižuje riziko srdečního infartu
- prevencí proti rakovině
- zesiluje účinek vitaminu A
- chrání pokožku před UV zářením
- posiluje imunitní systém
- udržuje mladistvou pokožku
- antioxidant, účinnější než vitamin C
- příznivě působí na mozek
Nejvýznamější zdroje vitaminu E:
- olej z pšeničných klíčků
- lískové ořechy
- slunečnicová semínka
- fenykl
- hrách
- mandle
- více
Diskusní téma: Vitamin E
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
Přidat nový příspěvek
superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce