Zalesňování

Možnou variantou pro řešení klimatických změn jsou nové návrhy vědců v podobě zalesňování, (lesy dokáží snížit teplotu okolního vzduchu, snižují vysychání půdy, produkují kyslík a snižují CO2), jde o řešení anebo zmírnění klimatických změn? Nebo se jedná o pouze počítačový model, který řeší pouze omezená kritéria (les je živý dynamicky provázaný ekosystém s biliony vzájemných vazeb fauny a flory) místo celého ekosystému? Je zalesňování zásadním krokem, jak snížit produkci skleníkových plynů? Kolik máme na realizaci této varianty času, abychom efektivně omezili a zmírnily dopady klimatických změn? Jsou vyřešeny základní parametry zalesňování (existují studie proveditelnosti a souhlasu jednotlivých dotčených zemí) např. legislativa, politická vůle dotčených států (chtějí to také místní obyvatelé), vlastnictví půdy, následná péče a údržba, financování, časový faktor, kvalita půdy, dostatek vody, (máme dostatek vhodných stromů a keřů pro jednotlivá klimatická pásma) atd. z pohledu Česka a celé planety? více
 
Německo, podobně jako Česko přitom bojuje především se zkázou lesů, uměle vysázených v 19. století. Už v době napoleonských válek (1803 -1815) bylo totiž podle odborníků území dnešního Německa prakticky odlesněné, protože dřevo se ve velkém používalo jako topivo a stavební materiál.
 

Zalesňování, stručné informace:

  • Obnova lesů je dlouhodobý a nákladný proces, který vlivem prohlubujícího se sucha a narušeného lesního ekosystému (les je tvořený z přirozené obnovy lesa, nikoli z výsadeb a odumřelé stromy jsou zdrojem živin, které strom vytahuje z půdy jedno či více století, a jakmile odumře, vrací je zpět) nemusí být moc úspěšný (příroda je nejlepším hospodářem a má své přirozené postupy)!
  • Masové zalesňování (nové lesní monokultury, sázené ve stejném čase do mrtvé půdy bez žvin, protože byl narušen přirozený koloběh živin a dalších faktorů), byť v dobrém úmyslu může napáchat více škody než užitku, kdy se „kozel může stát zahradníkem“. Pochopili jsme plně příčiny současného stavu lesů, jsou příčinou pouze sucho a kůrovec?
  • Klíčovou složkou při zalesňování je i půdní mikrobiom (houby, bakterie, mykorhiza, živá biosložka v půdě) bez kterého by tento záměr nebyl dlouhodobě životaschopný (nelze tedy pouze vysázet velký počet stromů, ale klíčové je, aby půda a v ní vysázené stromy byli ve vzájemné homeostáze s Přírodou, jejími cykly a celým ekosystémem, půda musí obsahovat život (mikroorganismy), který je v symbióze s vysazovanými stromy, mrtvá půda znamená postupné odumírání a smrt pro mladé stromky. Jak vrátíme do lesa lesní stařešiny a ducha lesa?
  • Po umělém vysázení stromků (sazí ce celé území- opět se produkuje monokultura v jednom čase) je nutná následná péče (obžínání trávy, ošetření proti okusu atd.), u přirozené obnovy lesa není tato péče nutná. Rizikem pro nově vysázené stromky  je přemnožená zvěř (nutné důkladné ohrádky). Nebyla odstraněna příčina kůrovcové kalamity či jiných škůdců a přesto se na stejném území sází opět nové stromky v hustotě hospodářského lesa.
Řada i globálních firem používají změny klimatu a zalesńování jako marketingový nástroj na podporu svého podnikaní (novodobý odpustek, podílej se na zalesňování naším prostřednictvím a můžeš dále cestovat letadlem, výletní lodí atd.), přestože jejich některé aktivity působí negativně na životní prostředí (podpora konzumního způsobu životu)
 
Více jak 50 % kyslíku produkují oceány prostřednitvím planktonu a podporují také uhlíkový cyklus v oceánech

více o souvislostech v knize: Cesta v desetiletí metamorfózy z pohledu laika

více o souvislostech v knize: Zamyšlení a cesta z pohledu vědce a laika

 

Články superpotraviny

6 potravin pro zdravá střeva

21.10.2016 22:08
Jaké potraviny konzumovat pro lepší stav tlustého střeva a na podporu prevence proti rakovině? Zdraví tlustého střeva není tak atraktivní jako například podpora iminitního systému, dlouhověkost, péče o pleť, detoxikace atd...Ale je to velmi podceňovaná oblast těla. Podle Amerického institutu je...

Tajemství stoletích lidí je rozluštěno!?

17.10.2016 22:04
Skupina Italských vědců z Říma pod vedením profesora Salvatora Di Sommy zjistila, že jedním z klíčů může být nízká úroveň hormonu adrenomedullinu (ADM - protein spojený s rizikovými faktory úmrtí-rozpustný peptidový hormon), která zvyšuje množství krve...

Rýže?

10.10.2016 11:04
Každý občas zhřešíme a dopřejeme si dobrůtky, po kterých naše zažívání a vlastně i my trpíme. Proto je dobré vědět, jak zase začít regenerovat náš organismus. Jako jednu z první změn, které by pro nás nemusely být až tak hrozné, je malinká změna v příloze - rýže. Každá malá změna je...

Jak vyrobit domácí mléka?

05.10.2016 21:03
Mandlové mléko za studena mandle namočte přes noc, vodu slijte a a přidejte novou vodu, množství vody volte podle potřebné hustoty: Vodu s namočenými mandlemi rozmixujte najemno a přeceďte přes sítko, nebo ještě jemněji přes plátno. Pokud se Vám zdá získané mléko málo sladké, přidejte lžičku...

Vlašské ořechy jako domácí superpotravina

05.10.2016 12:56
V jádrech vlašského ořechu je až 70 % kvalitních nenasycených tuků, které jsou pro naše zdraví nutričně cenné. Bílkovin je ve vlašském ořechu 18 % a sacharidů 3 %. Ve vlašském ořechu jsou vitaminy B a E, je také zdrojem zinku, hořčíku a kyseliny listové. Ořechy jsou bohatá superpotravina,...

15 podzimních superpotravin, které najdete ve své domácnosti

05.10.2016 11:05
Obchody jsou plné cizokrajných plodin, které různé zdroje označují za superpotraviny. Spotřebitelé si s nimi často ani nevědí rady, přitom mají produkty s téměř zázračnými účinky doma nebo za humny. Inspiraci na dávku vitamínů z přírodních zdrojů, kterými se lze obrnit před podzimními nemocemi. V...

Mandle

01.10.2016 21:43
Mandle je superpotravina, kterou si můžeme dopřát po celý rok a to jako slané, sladké nebo ve slupce. Mandle je skvělá na živiny, jelikož ve 23 gramech obsahuje 49 % biotinu (řadí se do skupiny vitamínu B7), vitaminu E 40 %, manganu 27%, mědi 26 %, vitaminu B2 18 %, fosforu 16 %, hořčíku 15 %, a...

Základní způsoby přípravy RAW stravy

28.09.2016 22:24
Pro přípravu živé stravy (RAW strava) se používají způsoby přípravy, které zlepšují stravitelnost, nutriční hodnotu, ale i soudržnost -připravované potraviny (dáva se uležet na několik hodin do ledničky). Klíčení ve sklenici na talíři kde koupit čerstvé klíčky Máčení Ořechy a semínka...

Exotický proteinový pohár s chia semínky

26.09.2016 23:09
Potřebné ingredience pro přípravu proteinového poháru: lžíce chia semínek hrnek mandlového nebo kokosového mléka (bio kravské mléko) lžíce práškového proteinu( konopný, hrachový, sójový, z BIO syrovátky) lžička přírodního sladidla(med, javorový, sirup, datlový sirup atd.) hrst sezónního...

Představení bezlepkový obilnin

13.09.2016 23:29
Nejznámější bezlepkové obiloviny..sója, jáhly - proso, kukuřice, amarant, čirok, slzovka, quinoa, pohanka, hnědá rýže, oves Hnědá rýže Hnědá rýže je bezlepková teplomilná obilnina rostoucí ve vodě a je pro mnoho národů základní potravinou. Hnědá rýže je mnohem prospěšnější než...
<< 11 | 12 | 13 | 14 | 15 >>