Omega mastné kyseliny

Esenciální mastné kyseliny, tělo si je neumí samo vyrobit, musíme přijímat ve stravě ve formě omega 3 (EPA a DHA), omega 6 a omega 9 mastných nenasycených kyselin omega-6 a omega-3, je důležité, aby byl poměr v této toleranci (1:1 nebo 1:2). Tuky by měli tvořit cca 35% skladby našeho jídelníčku. Dvě třetiny z toho příjmu by měly pokrýt dobré tuky (převážně rostlinného původu) a jednu třetinu pak ty špatné tuky (většinou živočišného původu).

  • Nasycené mastné kyseliny („špatné tuky“) - sádlo, kokosový a palmový tuk, uzeniny, tučné maso, mléčné výrobky, také v dorty, náhražky čokolád
  • Nenasycené mastné kyseliny („dobré tuky) - kvalitní rostlinné oleje, ryby, ořechy, semínka

Zdroje omega 3 kyselin

Zdroje omega 6 kyselin

  • slunečnicová semínka aolej
  • sezamová semínka a olej
  • kukuřičný olej
  • sójový olej

 

Diskusní téma: Omega mastné kyseliny

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Mandle superfoods

19.05.2015 00:13
Mandle – další superpotravina Mandle představují součást lidské stravy už od nepaměti. Pro svou výživovu hodnotu a kulinářské vlastnosti se staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním. Madle jsou právem zařazeny mezi superpotraviny. mandle natural mandle pražené solené mandle...

Chia seeds

01.03.2015 00:11
Chia semínka Slyšeli jste již o tomto malé zázraku jménem Chia?  Jsou to malé, křupavé, bezlepkové semena s jsou bohatým zdrojem bílkovin, prospěšnými antioxidanty, esenciálními omega-3 mastnými kyselinami a vlákninou. Chia semínka jsou tradiční Jihoameriská plodina. Chia semena - hovorově...

Merlík chilsky

02.01.2015 13:38
Quinoa - Mrlík čílsky Quinoa ( Kinoa ), česky mrlík čílsky (Chenopodium quinoa Willd.)  se říká „Zlato Inků“ či „matka všech obilovin“.Je jednou z plodín, ktorú v posledných rokoch vyspelý svet vlastne druhýkrát objavuje. Pestovala sa v južnej Amerike už pred siedmimi tisíckami rokov. Quinoa,...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18