Omega mastné kyseliny
Esenciální mastné kyseliny, tělo si je neumí samo vyrobit, musíme přijímat ve stravě ve formě omega 3 (EPA a DHA), omega 6 a omega 9 mastných nenasycených kyselin omega-6 a omega-3, je důležité, aby byl poměr v této toleranci (1:1 nebo 1:2). Tuky by měli tvořit cca 35% skladby našeho jídelníčku. Dvě třetiny z toho příjmu by měly pokrýt dobré tuky (převážně rostlinného původu) a jednu třetinu pak ty špatné tuky (většinou živočišného původu).
- Nasycené mastné kyseliny („špatné tuky“) - sádlo, kokosový a palmový tuk, uzeniny, tučné maso, mléčné výrobky, také v dorty, náhražky čokolád
- Nenasycené mastné kyseliny („dobré tuky) - kvalitní rostlinné oleje, ryby, ořechy, semínka
Zdroje omega 3 kyselin
- chia semínka
- řepkový olej
- ořechy ( vlašské ořechy)
- Quinoa
- kokosový olej
- rybí tuk ( zdroj DHA a EPA )
- lněný olej a lněná semínka ( zdroj ALA )
- konopná semínka a olej
- mořské ryby a živočichové
Zdroje omega 6 kyselin
- slunečnicová semínka aolej
- sezamová semínka a olej
- kukuřičný olej
- sójový olej
Diskusní téma: Omega mastné kyseliny
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
Přidat nový příspěvek
Články superpotraviny
Chia seeds
01.03.2015 00:11Merlík chilsky
02.01.2015 13:38 superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce