Kompletní bílkoviny

Kompletní bílkoviny jsou obsaženy v živočišné stravě ( maso, játra, mléko, vejce...). V rostlinné říši je kompletní bílkovinou Quinoa, sója, Mléčné výrobkychlorella, spirulina, a proto pokud nekonzumujeme živočišné bílkoviny je nutné pro dělení buněk (syntéza bílkovin) alespoň během dne kouzumovat potraviny, které si tzv. kompletní bílkovinu vytvoří ( nejvhodnější je kombinace obilovin a luštěnin). Již naši předci o tom věděli, že je nutné konzumovat tzv. kompletní bílkoviny, pokud nejedli pravidelně maso, proto kombinovali fazole s rýží, čočku s chlebem, pinto fazole s kukuřičnými tortilami, hummus s pita chlebem atd.

Kompletní bílkovina musí obsahovat 9 esenciálních aminokyselin (histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin a cystein, fenylalanin a tyrosin, threonin, valin a tryptofan), které si tělo neumí samo vyrobit a proto je nutné je přijímat v potravě.Pokud strava neobsahuje během dne kompletní bílkoviny tělo postupně chřadne a ztrácí svalovinu.

Živočišné zdroje kompletních esenciálních bílkovin:

Rostlinné zdroje komletních bílkovin:

Na příjem tzv. kompletních bílkovin by si měli dávat pozor především vegetariáni, popř. by měli trvale užívat jako zdroj plnohodnotných bílkovin sladkovodní řasy spirulinu a chlorellu ve formě prášku nebo tablet.

Zakladní dělení aminokyselin:

  • esenciální aminokyseliny (tělo si je neumí vyrobit) - je jich 9 (histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin a cystein, fenylalanin a tyrosin, threonin, tryptofan, valin)
  • semiesenciální aminokyseliny - arginin a histidin (jsou tedy esenciální jen pro děti a mláďata)
  • neesenciální aminokyseliny - 14 aminokyselin
  • limitní aminokyseliny (limitní aminokyselinou se může stát libovolná esenciální aminokyselina, pokud je její zastoupení ve stravě nedostatečné. Nejčastěji to bývá lysin, kterého je málo v obilovinách a methionin, který je málo zastoupen v luštěninách. Jednostranná výživa bez živočišných bílkovin, spolu s vlivem limitních aminokyselin, je příčinou proteinové podvýživy (kwashiorkor) u lidí z rozvojových zemí)
  • lepek je také bílkovina, která nám ale škodí (protože jej konzumujeme v nadměrném množství)

Články o bílkovinách:

Diskusní téma: Kompletní bílkoviny

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Mandle superfoods

19.05.2015 00:13
Mandle – další superpotravina Mandle představují součást lidské stravy už od nepaměti. Pro svou výživovu hodnotu a kulinářské vlastnosti se staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním. Madle jsou právem zařazeny mezi superpotraviny. mandle natural mandle pražené solené mandle...

Chia seeds

01.03.2015 00:11
Chia semínka Slyšeli jste již o tomto malé zázraku jménem Chia?  Jsou to malé, křupavé, bezlepkové semena s jsou bohatým zdrojem bílkovin, prospěšnými antioxidanty, esenciálními omega-3 mastnými kyselinami a vlákninou. Chia semínka jsou tradiční Jihoameriská plodina. Chia semena - hovorově...

Merlík chilsky

02.01.2015 13:38
Quinoa - Mrlík čílsky Quinoa ( Kinoa ), česky mrlík čílsky (Chenopodium quinoa Willd.)  se říká „Zlato Inků“ či „matka všech obilovin“.Je jednou z plodín, ktorú v posledných rokoch vyspelý svet vlastne druhýkrát objavuje. Pestovala sa v južnej Amerike už pred siedmimi tisíckami rokov. Quinoa,...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18