Úzkost, úzkostné stavy

Úzkost a deprese jdou často ruku v ruce, přičemž asi polovina pacientů s depresí také zažívá úzkost. Úzkost je v korelaci s nižší hladinou antioxidačního stavu. Pokud zařadíte do jídelníčku potraviny bohaté na antioxidanty, mužete zmírnit příznaky úzkostných poruch. Více o úzkosti

Jaké antioxidanty působí proti úzkosti:

  • Fazole : sušené malé červené, Pinto, černé, červené ledvinky
  • Ovoce : jablka (Gala, Granny Smith, Red Delicious), švestky, třešně, švestky
  • Lesní ovoce: ostružiny, jahody, brusinky, maliny, borůvky
  • Ořechy: vlašské ořechy, pekanové ořechy, mandle
  • Zelenina : artyčoky, kapusta, špenát, červená řepa, brokolice
  • Koření: kurkumaí  (obsahující účinnou látku kurkumin) a zázvor

Potraviny na potlačení úzkosti

  • Potraviny přirozeně bohaté na hořčík mohou pomoci, aby se člověk cítil klidnější listové zeleniny, (jako je špenát a mangoldem),  luštěniny, ořechy, semena a cereálie.
  • Potraviny bohaté na zinek, ( ústřice, kešu oříšky, játra, hovězí maso, a žloutky).
  • Mandle - tyto minerály ( hořčík, selen a zinek) působí proti úzkosti 
  • Tmavá čokoláda (zvyšuje ladinu serotoninu a zpomaluje produkci stresových hormonů)
  • Avokádo (díky obsahu omega-3 mastných kyselin a draslíku)
  • Banány (obsahují vitaminy skupiny B a ty přispívají k produkci serotoninu)
  • Borůvky (podporují správné fungování mozku a zlepšují kognitivní funkce, jsou velmi účinné proti depresi)
  • Ostatní potraviny, (tučné ryby - divoký aljašský losos, obsahuje omega-3 mastné kyseliny. Studie studentů lékařské fakulty, která byla dokončena  v roce 2011 jako jedna z prvních ukázala, že omega-3 mastné kyseliny mohou pomoci snížit úzkost.
  • Probiotické potraviny (nakládané okurky, zelí a kefír).
  • Chřest.
  • Potraviny bohaté na vitamíny skupiny  B (např.avokádo a mandle)
  • Tyto potraviny urychlují uvolňování neurotransmiterů (serotonin a dopamin). Jsou prvním krokem k modstraněníí úzkost.

Byliny působící proti úzkosti:

  • mučenka
  • kozlík lékařský
  • šišák bajkalský

Diskusní téma: Úzkost

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Mandle superfoods

19.05.2015 00:13
Mandle – další superpotravina Mandle představují součást lidské stravy už od nepaměti. Pro svou výživovu hodnotu a kulinářské vlastnosti se staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním. Madle jsou právem zařazeny mezi superpotraviny. mandle natural mandle pražené solené mandle...

Chia seeds

01.03.2015 00:11
Chia semínka Slyšeli jste již o tomto malé zázraku jménem Chia?  Jsou to malé, křupavé, bezlepkové semena s jsou bohatým zdrojem bílkovin, prospěšnými antioxidanty, esenciálními omega-3 mastnými kyselinami a vlákninou. Chia semínka jsou tradiční Jihoameriská plodina. Chia semena - hovorově...

Merlík chilsky

02.01.2015 13:38
Quinoa - Mrlík čílsky Quinoa ( Kinoa ), česky mrlík čílsky (Chenopodium quinoa Willd.)  se říká „Zlato Inků“ či „matka všech obilovin“.Je jednou z plodín, ktorú v posledných rokoch vyspelý svet vlastne druhýkrát objavuje. Pestovala sa v južnej Amerike už pred siedmimi tisíckami rokov. Quinoa,...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18