Švestka sušená

Plody švestky mají modrou až fialovo- červenou barvu, a jsou sušené švestkypodlouhlé se špičatými konci. Sušené švestky obsahují více antioxidantů než kterékoli jiné ovoce. Dokonce dvakrát tolik než další vysoce ceněné druhy, jako jsou borůvky a rozinky! Sušené švestky jsou zdrojem antioxidantů, vitamínu A,  B1, B2, B6 a B12, C, E, K a H, organické kyseliny, třísloviny, dusíkaté a minerální látky.. Minerály hořčík, draslík, meď, mangan, vápník, fosfor, bór, železo a draslík. Vitamín A je významný hlavně pro naše oči. Čerstvé plody obsahují až 78 - 90% procent vody a až 14% přírodních cukrů. Sušené švestky obsahují až sedminásobně více antioxidantů než čerstvé plody, ale ztrácejí většinu vitaminu C. 

Sušené švestky a jejich ůčinky

  • vhodné při redukčních dietách a pro diabetiky

  • zdroj vitamínu K, který je nezbytný pro srážení krve a tvorbu kostí

  • švestky mají nízký obsah kalorií, tuku a nízký glykemický index

  • diuretické a detoxikační účinky na organismus

  • předchází rakovině tlustého střeva

  • zlepšují pružnost pleti, zmírňují akné a vrásky

  • podporují správnou činnost svalů a jejich regeneraci

  • aktivují činnost mozku

  • podporují růst vlasů, pomáhají na slabé, křehké a lámavé vlasy

  • brání předčasnému šedivění

  • prospívají při zácpě

  • podporují trávení a metabolismus

  • snižují hladinu cholesterolu v krvi

  • díky obsahu hořčíku působí proti únavě, křečím, stresu a depresím

  • zdroj vlákniny

  • podporují imunitní systém a dodávají tělu energii

  •  prospívá správné činnosti střev

  • pro těhotné ženy a správný vývoj plodu ( obsahuje kyselinu listovou - vitamin B9 )

  • podporují tvorbu krve a látkovou výměnu

  • snižují krevní tlak, posilují srdce a krevní oběh

  • mají močopudné účinky, pomáhají tělu od nadbytečné vody a soli a prospívají ledvinám

  • jsou účinné při otocích, kterých příčinou je nedostatečná činnost ledvin

  • působí také proti stárnutí ( díky antioxidantům )

  • ovlivňují pevnost kostí a zubů

  • podporuje funkci zraku (zeaxantin)

  • podporuje snížení hladiny homocysteinu

  • zdroj elektrolytů (hořčík, draslík, vápník)

  • brání vzniku osteoporózy (bór)

  • prevence makulární degenerace

  • pomáhá oživit unavené oči a při opakovaném provádění můžeme snížit nitrolební tlak - na obě dlaně nakapeme pár kapek slivovice a dlaně třeme o sebe, aby se slivovice odpařila. Poté přiložíme dlaně na oči a představujeme si černočernou tmu. 

  • více informací
Skladování: suché, chladné a temné místo, švestky můžeme před sušením nechat projít mrazem, zachovávají si všechny důležité látky. 
 
 
TIP: kombinace máku a švestek - mák má vysoký zdroj proteinů a švestky jsou zdrojem vitamínu B12 - tato kombinace je vhodná zejména pro vegany a vegetariány
 

Kde koupit sušené švestky?

Diskusní téma: Švestka

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Mandle superfoods

19.05.2015 00:13
Mandle – další superpotravina Mandle představují součást lidské stravy už od nepaměti. Pro svou výživovu hodnotu a kulinářské vlastnosti se staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním. Madle jsou právem zařazeny mezi superpotraviny. mandle natural mandle pražené solené mandle...

Chia seeds

01.03.2015 00:11
Chia semínka Slyšeli jste již o tomto malé zázraku jménem Chia?  Jsou to malé, křupavé, bezlepkové semena s jsou bohatým zdrojem bílkovin, prospěšnými antioxidanty, esenciálními omega-3 mastnými kyselinami a vlákninou. Chia semínka jsou tradiční Jihoameriská plodina. Chia semena - hovorově...

Merlík chilsky

02.01.2015 13:38
Quinoa - Mrlík čílsky Quinoa ( Kinoa ), česky mrlík čílsky (Chenopodium quinoa Willd.)  se říká „Zlato Inků“ či „matka všech obilovin“.Je jednou z plodín, ktorú v posledných rokoch vyspelý svet vlastne druhýkrát objavuje. Pestovala sa v južnej Amerike už pred siedmimi tisíckami rokov. Quinoa,...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18