Včelí med
med přirozeně krystalizuje, krystalizací však neztrácí svoje vlastnosti a účinky. Více... Průměrné včelstvo vyprodukuje cca 150kg medu za rok, ale jen menší část medu může včelař odebrat. Včela patří mezi jediný hmyz, který produkuje lidskou potravu, průměrná včela dělnice vyprodukuje za svůj život asi 9 gramů medu.
Druhy včelích medů:
- jednodruhový kvetový ( nektarový ) med
- medovicový med ( tmavý med ) - medovice – jsou výměšky mšic, které včely sbírají na listech a jehličí stromů ( má více minerálů a složitějších cukrů , tmavší barvu )
- směsný med
- pastovaný med
- plástečkový med
- ochucený med ( rakytnikový, aróniový, meduňkový, mátový, zázvorový...)
- exotické medy ( piniový, levandulový, kávovníkový med..)
Složení včelího medu:
- voda cca 18%
- hroznový cukr - fruktóza 30-35%
- cukr ovocný - glukóza 25-30%
- sacharóza do 10% ( složitý cukr )
- minerály - draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síra, mangan, zinek, měď
- enzymy
- aminokyseliny ( fenylalanin, prolin, alanin, valin, cystein, lysin atd. )
- vitamíny ( B1, B2, B3, B7 - biotin, C, kys.pantotenová)
Včelí med a jeho účinky:
- přírodní sladidlo ( do čaje, cukroví a dalších pokrmů )
- působí antisepticky
- při potížích s horními dýchycími cestami
- pomáhá při odkašlávání
- pomáhá při nachlazení a chřipce
- protizánětlivé účinky
- podpůrně při zápalu plic
- posiluje srdce a oběhovou soustavu
- při nervových onemocněních
- při potížích s klouby
- působí proti stresu
- pomáhá při detoxikaci
- podporuje imunitní systém
- prospívá při nespavosti
- na suché rty, na popáleniny, špatně hojící se rány
- při pálení žáhy
- při plynatosti
- při artritidě
- snižuje hladinu cholesterolu ( med smíchaný se skořicí v teplé vodě - 40 stupňů )
- při hubnutí ( šálek medu se skořicí 2 denně - ráno a večer )
- odstraňuje zápach z úst
- při chronické únavě
- podporuje lepší fungování mozku
- přispívá k tvorbě takzvaných endorfinů
- tiší bolest např. zubů, krku
- včelí med vytváří zásadité prostředí ( medovicový med)
Skladování medu: při pokojové teplote ztrácí med po 1 roce až 25% účinných látek, nejlepší teplota je cca 15 °C, temné ( bez přístupu světla ) a suché místo.
Jak poznáme kvalitní med?
- poctivý med je hodně hustý, ale tekutý - důležitá je hustota (med by se měl táhnout - stékat, né se trhat pokud ho dáme na lžičku
- pokud je hodně tekutý, může obsahovat hodně vody - pokud nabereme lžičkou medu ze sklenice, měla by tam vzniknout prohlubeň
- vyhněte se směsným medů z různých zemí
- důležité je sledovat hodnotu HMF (látka vznikající při ohřevu medu) - čím je jí více, tím má med horší vlastnosti
- krystalizace medu nesnižuje jeho kvalitu (krystalizace je přirozený proces při delším skladování) světlé medy krystalizují rychleji (glukóza), než tmavé medy (fruktóza). Pokud se chcete krystalizace zbavit, tak jej pomalu zahřívejte na teplotu cca 50 °C až med získá medovou konzistenci
- vhodné je také vybírat u místních včelařů
Diskusní téma: Včelí med
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
Přidat nový příspěvek
superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce