Kopřiva dvoudomá

česká superpotravina rostoucí volně v přírodě. Z kopřivy mužeme využít čerstvé listy ( mužeme je i sušit na čaj ) a kořen. Listy kopřiv se sbírají při přibývajícím Měsíci, nejlépe za úplňku, protože tehdy obsahují listy kopřiv nejvíc účinných látek a kořen se vytahuje ze země při couvajícím Měsíci, nejlépe však o novolunní. Vařením, rozsekáním nebo rozdrcením se žahavost chlupů ničí a listy kopřiv jsou pak nejenom chutné, ale obsahují rovněž vysoké množství proteinů. Kopřivy sbíreáme do konce května, potom již obsahují hodně dusičnanů, nebo po prázninách též můžeme sbírat mladé výhonky kopřivy dvoudomé.

Čerstvé listy kopřivy obsahují:

  • chlorofyl
  • minerální látky ( železo, hořčík, vápník, fosfor..)
  • karotenoidy
  • flavanoidy
  • aminy - acetylcholin, histamin, serotonin
  • organické kyseliny ( kyselina mravenčí, kyselina octová )
  • sacharidy
  • vitamíny B1, B6, C
  • aminokyseliny
  • třísloviny

Kopřiva a její účinky:

  • diuretické a detoxikační účinky
  • zdroj kvercetinu - potlačuje uvolňování histaminu
  • pomáhají zastavit krvácení z nosu při vnitřním užití
  • prospívá při artritidě
  • prospívá krevnímu oběhu
  • povzbuzuje organismus díky chlorofylu
  • podporuje vylučování moči
  • prospívá při redukčních dietách
  • prospívá při průjmech
  • mobilizuje imunitní systém
  • mírní bolesti hlavy a migrény
  • zvyšuje plodnost mužu
  • účinná při pocení
Použití: stejné jako špenát, do zeleninových salátů, polévek, přidat do míchaných vajíček, náhrada špenátu, pro přípravu smoothie
TIP. čerstvé mladé listy kopřivy, pampelišky, jitrocele a medvědího česneku - vylisuje šťávu ( přidáme jablka nebo mrkev nebo co najdeme na zahrádce ) nebo najemno nakrájíme a přidáme do pomazánek nebo na smažená vejce.
Na přípravu čaje z listů se používá 1 kávová lžička na šálek vody a pije se 3 x denně.

Jak připravit šťávy z mladých listů kopřivy?

Vezměte zhruba čtyřicet mladých kopřiv, ty smíchejte s 1,5 kg třtinového ne březového cukru a zalijte 1,5 l vody. Pro lepší chuť je dobré přidat kolečka ze dvou chemicky neošetřených citrónů. Takto připravenou směs přiveďte k varu a vařte přibližně 4 minuty, těsně před koncem ještě přilijte šťávu z dalších tří citrónů, nakonec ji rovnou sceďte, rozlijte do lahví a pečlivě uzavřete. Na správné pročištění vám bude stačit denně zkonzumovat čtyři polévkové lžíce. Množství vystačí na měsíc.
 

Kopřivová jícha na hnojení rostlin

 kopřiva absorbuje ze země dusičnany a tím je vhodná na posílení rostlin.

Diskusní téma: Kopřiva

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek