Slzovka obecná, "bílá perla východu"

je obilovina ( semena divoké trávy ) vhodná k detoxikaci organismu. Slzovka byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Slzovka obecnáŘecku.Podporuje funkci sleziny, pomáhá trávení masa a tuků. Slzovka obecná (také Jojobovy slzy, čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomugi) je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Tato semena divoké trávy, která jsou podobná ječmenu, mají silné čisticí účinky a používají se k detoxikaci organismu. Slzovka podporuje funkci sleziny, pomáhá trávení masa a tuků. Má příznivý vliv na pleť.

Kde koupit slzovku obecnou?

Slzovka obecná se používá  k podpůrné léčbě při:

  • detoxikaci organismu
  • celkovém zahlenění ( Čistí organismus od nánosů ze živočišných potravin a tuků a používá se též k podpůrné léčbě při celkovém zahlenění )
  • dokáže změkčovat a zvláčňovat, proto i pomáhá uvolňovat živočišné tuky a zatuhlá ložiska škodlivin z organismu jako cysty, myomy, strumy, fibromy, různé druhy nádorů, otoky končetin, uvolňuje napětí šlach a křeče v končetinách a snižuje „špatný" cholesterol.
  • posiluje imunitu organismu
  • zánětech močového měchýře 
  • otocích, bolestech svalů a kloubů způsobených vlhkostí a větrem 
  • chrání před ekzémy, záněty kůže (lupénka, akné, růžovka, bércové vředy apod
  • bradavicích 
  • mateřských znaménkách 
  • střevních parazitech 
  • kašovité stolici a  průjmu
  • zpomaluje šedivění vlasů
  • posiluje plíce, obzvláště při kašli a po respiračních nemocech
  • váže na sebe toxiny a podporuje funkci jater
  • pro zhoubné nádory; v poslední době se zjistilo, že v semenech obsažený coixenolid má skutečně kancerostatické účinky

Kde koupita slzovku obecnou?

 

Způsob použití Slzovky:

Je vhodná jako přídavek do kaší, polévek, salátů, nebo zdravotních čajů.

Popis dle tradiční čínské medicíny
Dávkování – 40 g denně, tj. 2 vrchovaté polévkové lžíce
Nepoužívat (dle tradiční čínské medicíny) v případě – těhotenství, při akutním infekčním onemocnění (chřipka, angína apod.)

Uplatnění Slzovky v kuchyni:
Je pěstována jako pícnina a v některých oblastech se její semena používají k výrobě mouky, zejména v Indii, kde ji však v novější době nahradila kukuřice. V Číně se užívá k přípravě polévek podobně jako u nás kroupy. Ovšem naše kroupy nemají takový účinek jako právě slzovka… Pražená s cukrem se jí jako cukrovinka nebo loupaná jako burské oříšky. Používá se též jako náhrada prosa (jáhel).

Vyzkoušejte sami...

  • Slzovku přidávejte občas po troškách při vaření naturální rýže, přidává se jako příloha, ne však většinou samostatně, ale právě s rýží, kuskusem, bulgurem (slzovky se přidává max.1/3).
  • Hrstku slzovky můžete též přidávat do každé polévky k obohacení a zahuštění.
  • Uvařená slzovka s rýží může sloužit i jako výchozí surovina pro další výrobu- např. když směs ze slzovky rozmixujete, můžete z hmoty udělat pomazánku nebo chutné smažené placičky. Když ho zapečete, získáte obdobu sekané či nákypu.
  • Výborná je s houbami připravený jako „kuba".

Inspirativní recepty:

Slzovková bramboračka
Slzovku přes noc namočíme, vaříme s novým kořením a bobkovým listem, na másle osmahneme cibuli a houby, přidáme trochu brambor, kořenovou zeleninu, sušená rajčata, libeček, saturejku, kmín, rozmarýn, majoránku a česnek.

Slzovka se zeleninou a řasou
2/3 rýže, 1/3 slzovky se vaří společně s mořskou řasou například Kombu - urychlí vaření a obohatí pokrm o cenné minerály. Odvar se pije jako léčivý čaj. Uvařené obiloviny můžeme dále upravit jako "Kubu", či směs rozmixovat a použít jako základ pro pomazánku, prejt, nákyp, smažené placičky.


Slzovka se zeleninou
Na pánev dáme na chvíli opražit slzovku a podlejeme teplou vodou, přidáme sůl, petrželku a celer nebo i nějaké bylinkové koření, kousek mořské řasy, na obilovinu položíme mrkev, kousek celeru, dvě malé cibulky, lžičku oleje a dáme vařit. Pokud nepoužijeme tlakový hrnec, vaříme až 50 minut na mírném plameni. Na talíři dozdobíme kvašenou zeleninou (červenou řepou s křenem) nebo sezónní zeleninou.

Čínská polévka se slzovkou
Jedno čerstvé kuře, 2,5 litru vody, 30 g slzovky namočené přes noc ve vodě, 5 nasekaných plátků čerstvého zázvoru, 300 g pokrájených čerstvých hub, 3 snítky nasekané cibulky, 1 PL soli, 2 PL rýžového vína, 1/2 ČL čerstvě mletého pepře. Očistíme kuře a nakrájíme ho na plátky. Plátky dáme do hrnce s vodou a předem namočenou slzovkou, zázvorem a přivedeme k varu. Poté ztlumíme plamen a dusíme 2 hodiny, dokud není kuře křehké. Přidáme všechny ostatní ingredience, dusíme cca 2 minuty a polévku můžeme podávat.

Mrkev se slzovkou:  500g mrkve nakrájíme na kostky a spaříme horkou vodou nebo lehce povaříme. V jiném hrnci uvaříme asi 1kg slzovky - vaříme přibližně 1,5 hodiny na hustou a lepivou kaši. Smícháme a ještě povaříme, případně můžeme přidat trochu třtinového cukru. Doporučuje se jíst denně 250ml, za účelem odstranění hlenů a vlhkosti z organismu a pro zvyšení imunity. 60denní užívání účinně působí proti začinajícímu šedému zákalu. 

Pro posílení imunity:
V Číně se slzovka užívá se začátkem podzimu v dětském jídelníčku pro posílení obranyschopnosti. Pojídá se cca 3 týdny každý večer jedna malá miska kaše připravené ze slzovky a mrkve.

Slzovka se uvaří v hrnci do měkka a v jiné nádobě uvaříme poměrově zhruba stejné množství na kostičky nakrájené mrkve. Po uvaření obého toto smícháme a krátce spolu provaříme, zakapeme troškou oleje a ochutíme dle potřeb. Pro děti s trochou soli nebo i bez ní; popřípadě mírně osladit. nebo mírně osladit. Pro dospělé můžeme vymyslet cokoli – např. ochutit sojovkou a kari kořením nebo kurkumou, trochou česneku a pepře…fantazii se meze nekladou.

Slzovka obyčajná, "biela perla východu"

je obilnina (semená divokej trávy) vhodná na detoxikáciu organizmu. Slzovka bola základom stravy v starom Egypte, Palestíne či Slzovka obecnáŘecku.Podporuje funkciu sleziny, pomáha tráveniu mäsa a tukov. Slzovka obyčajná (tiež jojobový slzy, čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomugi) je jednou z najdlhšie pestovaných obilnín na svete. Bola základom stravy v starom Egypte, Palestíne alebo Grécku. Tieto semená divokej trávy, ktoré sú podobné jačmeňu, majú silné čistiace účinky a používajú sa k detoxikácii organizmu. Slzovka podporuje funkciu sleziny, pomáha tráveniu mäsa a tukov. Má priaznivý vplyv na pleť.

Slzovka obyčajná sa používa na podpornú liečbu pri:

  •      detoxikáciu organizmu
  •      celkovom zahlienení
  •      posilňuje imunitu organizmu
  •      zápaloch močového mechúra
  •      opuchoch, bolestiach svalov a kĺbov spôsobených vlhkosťou a vetrom
  •      akné
  •      bradaviciach
  •      materských znamienkach
  •      črevných parazitoch
  •      kašovitej stolici a hnačke

Spôsob použitia slzovky:

Je vhodná ako prídavok do kaší, polievok, šalátov, alebo zdravotných čajov.

Opis podľa tradičnej čínskej medicíny
Dávkovanie - 40 g denne, tj. 2 vrchovaté polievkové lyžice
Nepoužívať (podľa tradičnej čínskej medicíny) v prípade - tehotenstvo, pri akútnom infekčnom ochorení (chrípka, angína a pod.)

Uplatnenie slzovky v kuchyni:
Je pestovaná ako krmovina a v niektorých oblastiach sa jej semená používajú na výrobu múky, najmä v Indii, kde ju však v novšej dobe nahradila kukurica. V Číne sa používa na prípravu polievok podobne ako u nás krúpy. Avšak naše krúpy nemajú taký účinok ako práve Slzovka ... Pražená s cukrom sa jej ako cukrovinka alebo lúpaná ako búrske oriešky. Používa sa tiež ako náhrada prosa (pšena).

Vyskúšajte sami ...

     Slzovky pridávajte občas po troškách pri varení naturálnej ryže, pridáva sa ako príloha, nie však väčšinou samostatne, ale práve s ryžou, kuskusom, bulgurom (slzovky sa pridáva max.1 / 3).
     Hŕstku slzovky môžete tiež pridávať do každej polievky k obohateniu a zahustenie.
     Uvarená Slzovka s ryžou môže slúžiť aj ako vstupná surovina pre ďalšie výrobu- napr. Keď zmes zo slzovky rozmixujete, môžete z hmoty urobiť nátierku alebo chutné vyprážané placky. Keď ho zapečiete, získate obdobu sekanej či nákypu.
     Výborná je s hubami pripravený ako "kuba".

Inšpiratívne recepty:

Slzovková zemiaková
Slzovky cez noc namočíme, varíme s novým korením a bobkovým listom, na masle opražíme cibuľu a huby, pridáme trochu zemiakov, koreňovú zeleninu, sušené paradajky, ligurček, saturejka, rasca, rozmarín, majorán a cesnak.

Slzovka so zeleninou a riasou
2/3 ryža, 1/3 slzovky sa varí spoločne s morskou riasou napríklad Kombu - urýchli varenie a obohatí pokrm o cenné minerály. Odvar sa pije ako liečivý čaj. Uvarené obilniny môžeme ďalej upraviť ako "Kubu", alebo zmes rozmixovať a použiť ako základ pre nátierku, prát, nákyp, vyprážané placky.

Slzovka so zeleninou
Na panvicu dáme na chvíľu opražiť slzovky a podlejeme teplou vodou, pridáme soľ, petržlen a zeler alebo aj nejaké bylinkové korenie, kúsok morské riasy, na obilninu položíme mrkva, kúsok zeleru, dve malé cibuľky, lyžičku oleja a dáme variť. Ak nepoužijeme tlakový hrniec, varíme až 50 minút na miernom plameni. Na tanieri dozdobíme kvasenú zeleninou (cviklou s chrenom) alebo sezónnou zeleninou.

Čínska polievka sa slzovky
Jedno čerstvé kurča, 2,5 litra vody, 30 g slzovky namočené cez noc vo vode, 5 nasekaných plátkov čerstvého zázvoru, 300 g pokrájaných čerstvých húb, 3 vetvičky nasekané cibuľky, 1 PL soli, 2 PL ryžového vína, 1/2 ČL čerstvo mletého korenia. Očistíme kura a nakrájame ho na plátky. Plátky dáme do hrnca s vodou a vopred namočenú slzovky, zázvorom a privedieme k varu. Potom stlmíme plameň a dusíme 2 hodiny, kým nie je kura krehké. Pridáme všetky ostatné ingrediencie, dusíme cca 2 minúty a polievku môžeme podávať.

Mrkva sa slzovky: 500g mrkvy nakrájame na kocky a sparíme horúcou vodou alebo ľahko povaríme. V inom hrnci uvaríme asi 1kg slzovky - varíme približne 1,5 hodiny na hustú a lepivú kašu. Zmiešame a ešte povaríme, prípadne môžeme pridať trochu trstinového cukru. Odporúča sa jesť denne 250ml, za účelom odstránenia hlienov a vlhkosti z organizmu a pre zvýšenie imunity. 60 dňová užívanie účinne pôsobí proti začínajúcemu šedému zákalu.

Pre posilnenie imunity:
V Číne sa Slzovka užíva sa začiatkom jesene v detskom jedálničku pre posilnenie obranyschopnosti. Pojedá sa cca 3 týždne každý večer jedna malá miska kaše pripravenej zo slzovky a mrkvy.

Slzovka sa uvarí v hrnci do mäkka a v inej nádobe uvaríme pomerovo zhruba rovnaké množstvo na kocky nakrájané mrkvy. Po uvarení Obeh toto zmiešame a krátko spolu prevaríme, pokvapkáme troškou oleja a ochutíme podľa potrieb. Pre deti s trochou soli alebo aj bez nej; prípadne mierne osladiť. alebo mierne osladiť. Pre dospelých môžeme vymyslieť čokoľvek - napr. Ochutiť sojovkou a karí korením alebo kurkumou, trochou cesnaku a korenia ... fantázii sa medze nekladú.

Diskusní téma: Slzovka obecná

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek