Špenát setý
Hrstka špenátu může dělat zázraky pro váš mozek. V listové zelenině, špenátu je obsažena spousta výživných látek, přestože neobsahuje mnoho železa, je zdrojem vitamínů skupiny B (B1,B2, B3, B9, B12) , C, E, karotenu a dále minerálů: draslík, nikl, vápník, mangan, sodík, fosfor, železo a měd. Špenát jako nejrozšířenější listová zelenina je skvělým zdrojem kyseliny listové (vitamin B9), který pomáhá mozku v mnoha ohledech. Kyselina listová pomáhá udržovat zdravý krevní oběh tím, že zabraňuje hromadění zubního plaku. Kyselina listová, také nazývaná methyl, napomáhá vzniku neurotransmiterů potřebných pro myšlení a učení. Navíc, kyselina listová pomáhá chránit DNA v neuronech a její poškození. A konečně, kyselina listová pomáhá játra detoxikovat látek v těle, aby mozek zdravý.
Špenát a jeho účinky:
- brainfood
- detoxikuje organismus
- vyživuje buňky, tkáně, nervy a svaly
- podporuje peristaltiku střev
- zklidňuje nervovou soustavu - pomáhá zlepšovat náladu, zahání stres a únav
- zdroj kyseliny listové a chlorofylu
- působí jako prevence rakoviny
- zdroj draslíku, niklu a betakarotenu, vitaminu C
- působí proti paradontóze
- působí na podporu léčby chudokrevnosti
- prospívá zraku ( zdroj luteinu a zeaxanthinu )
- prospívá zažívíní a působí proti zácpě
- přispívá k růstu svalů (díky fytohormonům)
- reguluje krevní tlak
- posiluje vlasy a nehty, zpevňuje kosti a zuby
- aktivuje metabolismus sacharidů
- zlepšuje látkovou výměnu
- pomáhá při zácpě
- zlepšuje pokožku
- odvodňuje tělo - působí jako diuretikum
Jako alternativu špenátu můžeme použít mladou kopřivu , listy tuřínu a nebo medvědí česnek (duben)
Špenátové lístky jsou nejzdravější, pokud je velmi krátce podusíme na pánvi, téměř 3 x se zvýší hladina vitamínu A. Navíc se po dušení scvrkne a tak ho přirozeně sníme více. Nejhodnotnější je však čerstvý a křupavý.
TIP: Zkuste špenát syrový nebo lehce dušený s olivovým olejem a čerstvý česnekem, nebo čerstvým džusem.
Pěstování klasického špenátu je velmi jednoduché, brzy zjara se naseje do řádků, ideální je také jako pokryvná rostlina a tak nabízí výbornou možnost naset špenát vždy o půl řádku jinak, než je budoucí řádek zeleniny, čímž jsou vymezené řádky zeleniny. Špenát pokryje půdu mezi řádky, tím se zamezí většímu možství plevelu a pak se sklidí a podřízne. To je podle nás výborná taktika. Sklízí se spolu se salátem a ředvičkami jako první zelenina.
Diskusní téma: Špenát
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
Přidat nový příspěvek
superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce