Čočka

Červená čočka je luštěnina vhodná pro vegany, vegetariány, diabetiky, celiaki jedince s citlivým zažíváním a osoby s kardiovaskulárními obtížemi. Červená čočkaCo vše ještě tato plodina umí a s čím je vhodné ji kombinovat?
Pro zajímavost – už římský přírodovědec Plinius předepisoval čočkovou polévku na uklidnění. Svatá Hildegarda z Brixenu ji naopak spíše zavrhovala, Ondřej Mattioli také, ale doporučoval ji při léčbě ženských obtíží. Lékaři v 18. století ji předepisovali dětem, které onemocněly spalničkami nebo neštovicemi, a pomocí čočky uvařené ve vodě se vyháněly z těla škrkavky.
  • červená čočka
  • černá čočka
  • hnědá čočka 

Červená čočka

Červená čočka je oblíbená luštěnina,obsahuje i značné množství bílkovin, proto se dá využít i jako hlavní jídlo. Je i oblíbená mezi vegany a vegetariány, kterým bílkoviny v jídelníčku často chybí. Čočku tedy tvoří až z 50 % sacharidy, z 24 % bílkoviny a z necelých 2 % tuky. Obsahuje také velké množství vlákniny - až 4 g na 100 g sušené čočky. Čočka dále obsahuje vitamíny  vitamíny A, B, C, kyselinu listovou nebo vitamín B6
 a E a také minerály železo, mangan, selen, zinek, fosfor, stopové množství nikotinamidu, aminokyselin, trypthofanu, methioninu a fenylalaninu. 

Červená čočka a její účinky:

  • podporuje krvetvorbu
  • lehce stravitelná (prodává se loupaná a půlená červená čočka)
  • při hubnutí - velmi dobře zasytí
  • působí proti zácpě a střevním potížím
  • snižuje obsah cukru v krvi
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • zdroj rostlinných bílkovin - prospívá růstu svalstva
  • červená čočka je vhodná na klíčení
  • antioxidant
  • podporuje nervový systém
  • neobsahuje lepek
  • působí preventivně proti nádorovým onemocněním
  • nezpůsobuje nadýmání
  • proti neurózám, depresím a stresům
  • zvyšuje výkonnost
Aby se znásobil pozitivní účinek čočky na vaše zdraví a doplnili jste živiny, které v čočce chybí, je vhodné tuto luštěninu konzumovat s následujícími potravinami: 
  • citrony (mohou se použít na dochucení čočky, čímž se znásobí účinek železa)
  • obilniny (vhodná je zejména rýže, která je zdrojem methioninu, jež v čočce chybí)
  • brukvovitá zelenina, špenát či mléčné výrobky (dobrý zdroj vápníku, kterého je v čočce jen pomálu)
  • mrkev (obsahuje provitamín A, který čočce také chybí)
čočka, druhyPříprava červené čočky:  nemusí se namáčet, to je jedna z jejích velkých předností. Jen ji propláchnete a můžete vařit. Do 15 minut je hotová. K čočce se hodí koření - koriandr a kurkuma. Po dovaření čočky přidáte pár kapek citronu nebo jídlo posypete zelenými bylinkami a natěmi, pak v nich obsažený vitamín C usnadní vstřebávání železa do organismu.
 
Kontraindikace: nemocní dnou a revmatismem a všichni s velmi slabým zažíváním.

Čočka - recepty:

Salát ze syrové čočky

Postup připravy: Čočku namočíme na 12 hodin do vody, přecedíme, propláchneme a dáme na sítko nad nádobku s vodou, aby se semena nedotýkala vody. Zakryjeme navlhčenou gázou, aby ve vlhkém prostředí mohla semínka dobře klíčit. Proces je velice rychlý, v podstatě za 2 až 3 dny si můžete udělat výtečný salát, při jehož přípravě se fantazii meze nekladou.

Čočka s bramborem a kysanou smetanou

Ingredience: 200 g čočky, 200 g brambor, 200 ml kysané smetany, sůl, olivový olej, 20 g hladké mouky, cibule, česnek, bobkový list.

Postup připravy: Předvařenou čočku s utřeným česnekem a bobkovým listem uvaříme doměkka. Přidáme uvařené, na kostičky pokrájené brambory a osolíme. Na oleji uděláme z cibule a mouky jíšku, přidáme smetanu, nalijeme k čočce s brambory a ještě chvíli povaříme.

Čočková polévka pro 4 osoby

Ingredience:350g čočky, 1 litr vody, 2 cibule - nakrájíme na kostečky, 2 mrkve, 2 pórky, 500g brambor, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce sušené kořenící směsi
Postup přípravy: čočku namočíme přes noc.Cibuli osmahneme na másle, repkovém oleji a přidáme nadrobno pokrájenou mrkev, čočku i s namáčecí vodou: Vmícháme rajčatový protlak, přidáme kořenící směs nebo posypeme pepřem a osolíme. Vaříme na mírném ohni 45 minut. Přidáme nadrobno nakřájené brambory a ještě 15 min. vaříme.
 

Čočka na kyselo

Ingredience: 500 g čočky, 3 lžíce rostlinného oleje, 3 lžíce hladké mouky, ocet, cibule, sůl.

Postup připravy: Čočku uvaříme doměkka. Na oleji osmažíme dozlatova pokrájenou cibuli, zaprášíme moukou, zalijeme vodou scezenou z čočky, ochutíme octem a povaříme. Pak přidáme uvařenou čočku, osolíme a  podáváme s kyselou okurkou a vejcem.

Čočka na slanině

Ingredience: 400 g čočky, 120 g slaniny, mrkev, bobkový list, ocet, pepř, sůl, cibule

Postup připravy: Přebranou opláchnutou čočku namočíme a necháme nabobtnat. Potom k ní přidáme mrkev vcelku a bobkový list a uvaříme doměkka. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a roztavíme, přidáme jemně nakrájenou cibuli a osmažíme dozlatova. Vmícháme scezenou měkkou čočku, trochu vývaru z čočky, ocet, sůl a pepř a krátce prohřejeme. Podáváme se sázenými vejci nebo s ohřátou uzeninou a doplníme zeleninovým salátem.

Dvoubarevná čočka

Ingredience: 200 g zelené čočky, 200 g červené čočky, 4 stroužky česneku, 2 menší cibule, 2 lžíce oleje, 3 lžíce vody, 2 lžíce kečupu, pepř, sůl, 100 g slaniny, 1 lžíce citrónové šťávy

Postup připravy: Zelenou čočku přebereme, propláchneme a na hodinu namočíme do studené vody. Poté čočku uvaříme v téže vodě doměkka. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, tři prolisované stroužky česneku a přelijeme vodou zředěným kečupem. Osolíme, opepříme, necháme přejít varem a přidáme scezenou čočku. Přebranou a propranou červenou čočku namočíme na 30 minut do studené vody a pak uvaříme v téže osolené vodě doměkka. Slaninu rozkrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme citrónovou šťávu, opepříme, přimícháme uvařenou zelenou čočku a vše prohřejeme. Podle chuti přisolíme. Podáváme zajímavě barevně upravenou na míse nebo jen lehce promíchanou, aby vynikly barevné rozdíly. Ozdobíme plátky syrového česneku, kolečky cibule a listy salátu. Můžeme pokapat citrónem.

Znojemská čočka

Ingredience: 400 g čočky, 40 g sádla, 20 g hladké mouky, 2 dl kysané smetany, 4 sladkokyselé okurky, bobkový list, sůl.

Postup připravy: Přebranou čočku namočíme alespoň na 2 hodiny. Čočku scedíme a podlijeme studenou vodou (na prst nad čočku), osolíme a přidáme bobkový list. Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku. Okurky nakrájíme na malé kostičky. Po změknutí čočku zalijeme smetanou, jíškou a vsypeme okurky. Za stálého míchání společně povaříme. Podáváme s vařeným uzeným masem, nebo sázeným vejcem, pečivem a salátem.

Rýžovo – čočkový salát se sýrem pro 10 porcí

Ingredience:375 g Parboiled rýže, 450 ml zeleninového vývaru, 200 g červené čočky, 450 g brokolice, 150 g pórku, 200 g sýru „Mozzarella“, 325 g jogurtu, 125 g zakysané smetany, 45 g hořčice, cukr, pomletý červený pepř, 500 g rajčat, salátové listy k ozdobě. 

Postup přípravy: Rýži dejte do vařící slané vody (1 část rýže na 2 části vody) a přikryté vařte při mírné teplotě 15 – 20 minut. Čočku vařte ve vývaru při mírné teplotě přikryté asi 8 – 10 minut, dokud se tekutina nevypaří. Brokolici rozdělte na malé růžičky a blanžírujte ve vařící solené vodě. Vše nechejte vychladnout. Pórek a mozzarellu nakrájejte najemno. Přimíchejte jogurt, zakysanou smetanu, hořčici, cukr, sůl a pepř. Podle potřeby přidejte trochu octa. Rýži, čočku, brokolici, mozzarellu a pórek smíchejte s omáčkou. Rajčata nakrájejte na plátky. Salát servírujte na salátové listy a rajčata, posypte červeným pepřem

Červená čočka - dhal, pro 4 osoby:

předem namočenou červenou čočku se zázvorem, skořicí a bobkovým listem zalijeme cca 600ml vody, vaříme cca 15 minut do měkka. Na pánvi osmahněte do zlatova jemně nakrájenou cibuli, mrkev, česnek a další koření. Potom koření vyndejte. Následně přidejte uvařenou čočku a dochuťte solí, kurkumou či citronovou šťávou (jablečným octem) a povařte cca 3-5 min.
  • 200g červené čočky
  • jedna mrkev
  • 2-3 cm čerstvého zázvoru (alternativně zázvorový prášek)
  • 2 x bobkový lisk, jedna celá skořice, jedna cibule, dva stroučky česneku, 2 lžičky kurkumy s černým pepřem, lžičku mletého římského kmínu, půl lžičky chilli, sůl
  • 2 lžíce másla (nebo jiného tuku)
  • 2 lžíce citronové šťávy nebo jablečného octa

 

Čočka

Jak připravit čočkovou polévku

20.02.2017 22:23
Čočku (500g) nechte namočenou ve vodě 6 hodin. Na másle (50g) osmahněte na jemnou nakrájenou cibuli (2ks) a 2 mrkve. Po přibližně 5 minutách, až cibule zesklovatí, přidejte na jemno nasekaný česnek (2stroučky) a bobkový list (2ks). Smažte přibližně minutu, přidejte scezenou čočku...

Tradičné jedlo našich babičiek šošovka ...

23.01.2017 14:53
Tiež patríte medzi tých čo majú šošovku novoročnom tanieri, a podľa našich predkov zaručene držala peniaze ?! Potom ale vedzte, že keď po tejto strukovín siahnete aj v iné dni, prinesie vám tiež zdravie a navyše pomôže napríklad pri chudnutí. Šošovka je zdrojom bielkovín a je výborná pre zdravý...

Čočka, luštěnina různých barev

16.10.2016 00:40
Čočka pochází z Asie a zásluhou Římanů se rozšířila do Evropy a stala se jednou z hlavních pěstovaných plodin. Tradice čočky se zachovala i do dnešních dnů, kdy čočka nebo čočková polévka se jí na Štedný den, někde na Nový rok, aby přinesla rodině hojnost. Semena čočky mají různý tvar, velikost,...

Diskusní téma: Čočka

Titulek: Červená čočka Vložil: Ludmila Kladno Datum: 06.06.2022

Recept mně pobavil a zpříjemní chvíli v kuchyni. Chuť je vynikající překvapující . Prostě senzační. Vřele doporučuji.
Děkuji za recept.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

5 "zdravých "potravin", které mohou způsobit katastrofu na kůži.

12.03.2017 21:54
Tyto zdánlivě "dobrá jídla" jsou důvodem vašich pupínků. Pro některé je tajemstvím, že mnoho potravin považujeme za zdravé,ale mohou přispět k akné, lupénce a nebo jiným kožním problémům a alergiím nízký obsah tuků je .nahrazen rafinovaným cukrem lepek trans tuky a polynenasycené mastné...

Chorobou 21. století se stává alergie na lepek

06.03.2017 22:23
Již minimálně 100 000 lidí v Česku má alergii na lepek (celiakie -intolerance na lepek) a jen asi 40% ví o tom, že touto chorobou trpí. Díky šlechtění obilnin, zejména ječmene, pšenice, žita a ovsa, došlo k několika násobněmu zvětší obsahu lepku v těchto obilninách (přičemž se lepek stává silnou...

Vedci rozlúštili genetickú informáciu, quinoa - nakŕmi svet

05.03.2017 00:13
Quinoa je bezlepková obilovina, kompletná bielkovina s nízkym obsahom sacharidov. Je pôvodom z Jihiamerických Ánd pred jíce ako 6000 rokmi a dnes je po celom svete obľúbená "superpotravina". Záujem o quinou v posledných rokoch prevýšil ponuku a jej ceny vyleteli do oblakov. Vedci teraz rozlúštili...

7 superpotravin pro dlouhověkost

20.02.2017 23:10
Potraviny, které podporují dlouhověkost (tzv. antiaging efek). Účinky těchto superpotravin nemají účinky jen na pleť (nejnovější přípravky na eliminaci vrásek jsou na bázi biomimetických peptidů), ale působí na dlouhověkost a odolnost organismu. Dnes se dají bez problému sehnat cenově přijatelné...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

20.02.2017 19:12
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. článek: západní způsob stravování může způsobit...

Multivitaminy jsou k ničemu zjistili vědci, dělají jen drahou moč

18.02.2017 15:42
Výrobcovia multivitamínových tabliet a doplnkov stravy môžu zúriť. Austrálska lekárska asociácia vyhlásila, že pre absolútnu väčšinu obyčajných ľudí je užívanie multivitamínov zbytočné, vitamíny sa veľmi rýchlo dostanú z tela von močom a jediné, čo z príjmu takýchto preparátov majú, je veľmi...

Jak posílit imunitu?

10.02.2017 01:24
V tomto počasí, kdy jsou teplotní výkyvy dost velké, je potřeba, abychom své tělo chránili před bacily a různými nemocemi. Dovolím si Vám ve stručnosti vypsat, jak v těchto zimních měsících podpořit naši imunitu a posílit obranyschopnost. Je důležité sebe a své tělo v těchto...

Superpotraviny můžete mít na stole každý den

09.02.2017 19:19
naše tělo potřebuje pro svoje funkce pravidelný přísun živin, aby mohlo rádně fungovat. Superpotraviny a jejich pravidenné konzumace nám napomáhají přijímat do těla živiny. Nabízíme Vám několik jednoduchých tipů: Co patří mezi superpotraviny? Jablka na první pohled často opomíjená jablka, mám...

30 čisticích potravin, které přispívají k přirozené detoxikaci těla a jater.

26.01.2017 23:37
Několik tipů na potraviny, které mohou moci játrům a proč. Snažte se jíst některé z těchto potravin každý den a snížíte toxickou zátěž. Těchto 30 potravin má přirozený čistící a detoxikační účinek pro tělo. TIP na týdenní detox 1. Jablka Pektin - vláknina obsažená v jablku pomáhá při detoxikaci...

Superpotraviny, ktoré by ste mali vyskúšať v zime

22.01.2017 03:53
Chladné počasie nemá znamenať nudnú misu s ovocím. Skúste toto lahodné ovocie a spestrite svoj jedálniček. Článok: Tipy na zdravé ovocie Kumquat granátové jablko už ste určite vyskúšali, ale vyskúšajte Kumquat. Je to drobný citrusový plod trochu podobný olivám a je plný antioxidantov, ktoré sú...
<< 7 | 8 | 9 | 10 | 11 >>