Čočka

Červená čočka je luštěnina vhodná pro vegany, vegetariány, diabetiky, celiaki jedince s citlivým zažíváním a osoby s kardiovaskulárními obtížemi. Červená čočkaCo vše ještě tato plodina umí a s čím je vhodné ji kombinovat?
Pro zajímavost – už římský přírodovědec Plinius předepisoval čočkovou polévku na uklidnění. Svatá Hildegarda z Brixenu ji naopak spíše zavrhovala, Ondřej Mattioli také, ale doporučoval ji při léčbě ženských obtíží. Lékaři v 18. století ji předepisovali dětem, které onemocněly spalničkami nebo neštovicemi, a pomocí čočky uvařené ve vodě se vyháněly z těla škrkavky.
  • červená čočka
  • černá čočka
  • hnědá čočka 

Červená čočka

Červená čočka je oblíbená luštěnina,obsahuje i značné množství bílkovin, proto se dá využít i jako hlavní jídlo. Je i oblíbená mezi vegany a vegetariány, kterým bílkoviny v jídelníčku často chybí. Čočku tedy tvoří až z 50 % sacharidy, z 24 % bílkoviny a z necelých 2 % tuky. Obsahuje také velké množství vlákniny - až 4 g na 100 g sušené čočky. Čočka dále obsahuje vitamíny  vitamíny A, B, C, kyselinu listovou nebo vitamín B6
 a E a také minerály železo, mangan, selen, zinek, fosfor, stopové množství nikotinamidu, aminokyselin, trypthofanu, methioninu a fenylalaninu. 

Červená čočka a její účinky:

  • podporuje krvetvorbu
  • lehce stravitelná (prodává se loupaná a půlená červená čočka)
  • při hubnutí - velmi dobře zasytí
  • působí proti zácpě a střevním potížím
  • snižuje obsah cukru v krvi
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • zdroj rostlinných bílkovin - prospívá růstu svalstva
  • červená čočka je vhodná na klíčení
  • antioxidant
  • podporuje nervový systém
  • neobsahuje lepek
  • působí preventivně proti nádorovým onemocněním
  • nezpůsobuje nadýmání
  • proti neurózám, depresím a stresům
  • zvyšuje výkonnost
Aby se znásobil pozitivní účinek čočky na vaše zdraví a doplnili jste živiny, které v čočce chybí, je vhodné tuto luštěninu konzumovat s následujícími potravinami: 
  • citrony (mohou se použít na dochucení čočky, čímž se znásobí účinek železa)
  • obilniny (vhodná je zejména rýže, která je zdrojem methioninu, jež v čočce chybí)
  • brukvovitá zelenina, špenát či mléčné výrobky (dobrý zdroj vápníku, kterého je v čočce jen pomálu)
  • mrkev (obsahuje provitamín A, který čočce také chybí)
čočka, druhyPříprava červené čočky:  nemusí se namáčet, to je jedna z jejích velkých předností. Jen ji propláchnete a můžete vařit. Do 15 minut je hotová. K čočce se hodí koření - koriandr a kurkuma. Po dovaření čočky přidáte pár kapek citronu nebo jídlo posypete zelenými bylinkami a natěmi, pak v nich obsažený vitamín C usnadní vstřebávání železa do organismu.
 
Kontraindikace: nemocní dnou a revmatismem a všichni s velmi slabým zažíváním.

Čočka - recepty:

Salát ze syrové čočky

Postup připravy: Čočku namočíme na 12 hodin do vody, přecedíme, propláchneme a dáme na sítko nad nádobku s vodou, aby se semena nedotýkala vody. Zakryjeme navlhčenou gázou, aby ve vlhkém prostředí mohla semínka dobře klíčit. Proces je velice rychlý, v podstatě za 2 až 3 dny si můžete udělat výtečný salát, při jehož přípravě se fantazii meze nekladou.

Čočka s bramborem a kysanou smetanou

Ingredience: 200 g čočky, 200 g brambor, 200 ml kysané smetany, sůl, olivový olej, 20 g hladké mouky, cibule, česnek, bobkový list.

Postup připravy: Předvařenou čočku s utřeným česnekem a bobkovým listem uvaříme doměkka. Přidáme uvařené, na kostičky pokrájené brambory a osolíme. Na oleji uděláme z cibule a mouky jíšku, přidáme smetanu, nalijeme k čočce s brambory a ještě chvíli povaříme.

Čočková polévka pro 4 osoby

Ingredience:350g čočky, 1 litr vody, 2 cibule - nakrájíme na kostečky, 2 mrkve, 2 pórky, 500g brambor, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce sušené kořenící směsi
Postup přípravy: čočku namočíme přes noc.Cibuli osmahneme na másle, repkovém oleji a přidáme nadrobno pokrájenou mrkev, čočku i s namáčecí vodou: Vmícháme rajčatový protlak, přidáme kořenící směs nebo posypeme pepřem a osolíme. Vaříme na mírném ohni 45 minut. Přidáme nadrobno nakřájené brambory a ještě 15 min. vaříme.
 

Čočka na kyselo

Ingredience: 500 g čočky, 3 lžíce rostlinného oleje, 3 lžíce hladké mouky, ocet, cibule, sůl.

Postup připravy: Čočku uvaříme doměkka. Na oleji osmažíme dozlatova pokrájenou cibuli, zaprášíme moukou, zalijeme vodou scezenou z čočky, ochutíme octem a povaříme. Pak přidáme uvařenou čočku, osolíme a  podáváme s kyselou okurkou a vejcem.

Čočka na slanině

Ingredience: 400 g čočky, 120 g slaniny, mrkev, bobkový list, ocet, pepř, sůl, cibule

Postup připravy: Přebranou opláchnutou čočku namočíme a necháme nabobtnat. Potom k ní přidáme mrkev vcelku a bobkový list a uvaříme doměkka. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a roztavíme, přidáme jemně nakrájenou cibuli a osmažíme dozlatova. Vmícháme scezenou měkkou čočku, trochu vývaru z čočky, ocet, sůl a pepř a krátce prohřejeme. Podáváme se sázenými vejci nebo s ohřátou uzeninou a doplníme zeleninovým salátem.

Dvoubarevná čočka

Ingredience: 200 g zelené čočky, 200 g červené čočky, 4 stroužky česneku, 2 menší cibule, 2 lžíce oleje, 3 lžíce vody, 2 lžíce kečupu, pepř, sůl, 100 g slaniny, 1 lžíce citrónové šťávy

Postup připravy: Zelenou čočku přebereme, propláchneme a na hodinu namočíme do studené vody. Poté čočku uvaříme v téže vodě doměkka. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, tři prolisované stroužky česneku a přelijeme vodou zředěným kečupem. Osolíme, opepříme, necháme přejít varem a přidáme scezenou čočku. Přebranou a propranou červenou čočku namočíme na 30 minut do studené vody a pak uvaříme v téže osolené vodě doměkka. Slaninu rozkrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme citrónovou šťávu, opepříme, přimícháme uvařenou zelenou čočku a vše prohřejeme. Podle chuti přisolíme. Podáváme zajímavě barevně upravenou na míse nebo jen lehce promíchanou, aby vynikly barevné rozdíly. Ozdobíme plátky syrového česneku, kolečky cibule a listy salátu. Můžeme pokapat citrónem.

Znojemská čočka

Ingredience: 400 g čočky, 40 g sádla, 20 g hladké mouky, 2 dl kysané smetany, 4 sladkokyselé okurky, bobkový list, sůl.

Postup připravy: Přebranou čočku namočíme alespoň na 2 hodiny. Čočku scedíme a podlijeme studenou vodou (na prst nad čočku), osolíme a přidáme bobkový list. Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku. Okurky nakrájíme na malé kostičky. Po změknutí čočku zalijeme smetanou, jíškou a vsypeme okurky. Za stálého míchání společně povaříme. Podáváme s vařeným uzeným masem, nebo sázeným vejcem, pečivem a salátem.

Rýžovo – čočkový salát se sýrem pro 10 porcí

Ingredience:375 g Parboiled rýže, 450 ml zeleninového vývaru, 200 g červené čočky, 450 g brokolice, 150 g pórku, 200 g sýru „Mozzarella“, 325 g jogurtu, 125 g zakysané smetany, 45 g hořčice, cukr, pomletý červený pepř, 500 g rajčat, salátové listy k ozdobě. 

Postup přípravy: Rýži dejte do vařící slané vody (1 část rýže na 2 části vody) a přikryté vařte při mírné teplotě 15 – 20 minut. Čočku vařte ve vývaru při mírné teplotě přikryté asi 8 – 10 minut, dokud se tekutina nevypaří. Brokolici rozdělte na malé růžičky a blanžírujte ve vařící solené vodě. Vše nechejte vychladnout. Pórek a mozzarellu nakrájejte najemno. Přimíchejte jogurt, zakysanou smetanu, hořčici, cukr, sůl a pepř. Podle potřeby přidejte trochu octa. Rýži, čočku, brokolici, mozzarellu a pórek smíchejte s omáčkou. Rajčata nakrájejte na plátky. Salát servírujte na salátové listy a rajčata, posypte červeným pepřem

Červená čočka - dhal, pro 4 osoby:

předem namočenou červenou čočku se zázvorem, skořicí a bobkovým listem zalijeme cca 600ml vody, vaříme cca 15 minut do měkka. Na pánvi osmahněte do zlatova jemně nakrájenou cibuli, mrkev, česnek a další koření. Potom koření vyndejte. Následně přidejte uvařenou čočku a dochuťte solí, kurkumou či citronovou šťávou (jablečným octem) a povařte cca 3-5 min.
  • 200g červené čočky
  • jedna mrkev
  • 2-3 cm čerstvého zázvoru (alternativně zázvorový prášek)
  • 2 x bobkový lisk, jedna celá skořice, jedna cibule, dva stroučky česneku, 2 lžičky kurkumy s černým pepřem, lžičku mletého římského kmínu, půl lžičky chilli, sůl
  • 2 lžíce másla (nebo jiného tuku)
  • 2 lžíce citronové šťávy nebo jablečného octa

 

Čočka

Jak připravit čočkovou polévku

20.02.2017 22:23
Čočku (500g) nechte namočenou ve vodě 6 hodin. Na másle (50g) osmahněte na jemnou nakrájenou cibuli (2ks) a 2 mrkve. Po přibližně 5 minutách, až cibule zesklovatí, přidejte na jemno nasekaný česnek (2stroučky) a bobkový list (2ks). Smažte přibližně minutu, přidejte scezenou čočku...

Tradičné jedlo našich babičiek šošovka ...

23.01.2017 14:53
Tiež patríte medzi tých čo majú šošovku novoročnom tanieri, a podľa našich predkov zaručene držala peniaze ?! Potom ale vedzte, že keď po tejto strukovín siahnete aj v iné dni, prinesie vám tiež zdravie a navyše pomôže napríklad pri chudnutí. Šošovka je zdrojom bielkovín a je výborná pre zdravý...

Čočka, luštěnina různých barev

16.10.2016 00:40
Čočka pochází z Asie a zásluhou Římanů se rozšířila do Evropy a stala se jednou z hlavních pěstovaných plodin. Tradice čočky se zachovala i do dnešních dnů, kdy čočka nebo čočková polévka se jí na Štedný den, někde na Nový rok, aby přinesla rodině hojnost. Semena čočky mají různý tvar, velikost,...

Diskusní téma: Čočka

Titulek: Červená čočka Vložil: Ludmila Kladno Datum: 06.06.2022

Recept mně pobavil a zpříjemní chvíli v kuchyni. Chuť je vynikající překvapující . Prostě senzační. Vřele doporučuji.
Děkuji za recept.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

10 Potravin, které zvýší naši energii

12.04.2017 00:26
Pravděpodobně jste už slyšeli termín superfood (superpotraviny). Tento termín je používán na potraviny např. hnědá a černá rýže, špenát, jogurt, goji, chia semínka, kešu a další zdravé potraviny. Superfoods mají větší obsah výživných a nutričních látek, ale mají také další vlastnosti, které...

Tucet snadných způsobů, jak získat více bílkovin do těla

09.04.2017 21:30
Vědci z  University of Texas ve své studii zjistili, že syntéza bílkovin je hnací silou pro růst svalů. Růst svalové hmoty byl o 25 procent větší, když lidé jedli pravidelně proteiny po celý den (30 g bílkovin v jednom jídle) ve srovnání s těmi, kteří jedli většinu protein pouze při večeři...

10 způsobů, jak zvýšit Energii bez kávy

09.04.2017 19:22
Už nemusíte opakovat každý den stejný rituál, ale můžete vyzkoušet alternativní způsobí, jak zvýšit energii i bez kávy a kofeinu.       Studená voda, nejlépe ze studánky   studená voda stimuluje hormon adrenalin, který pomáhá srdce být "silnější pumpou", zvyuje...

10 potravin, které zvýší vaši energii, když jste totálně vyčerpaní

08.04.2017 01:36
Jediná věc, která je více pravděpodobná je, že se zhroutíte dříve než váš notebook.   Zdá se, že asi nikdo není imunní vůči post-obědovému propadu.   8 tipů na občerstvení, které pomáhá zvýšit výkon po zbytek dne:   Matcha latte   Miluji matcha latte. Dává mi...

Tyto 4 zdravá semínka byste měli jíst každý den

07.04.2017 23:51
Semena jsou "nutriční bombou". Jen malá špetka ke každému jídlu a budete příjemně překvapeni účinkem. Je neuvěřitelně snadné snadné zařadit tyto semínka do jídelníčku a nemusíte provádět přestavby jídelníčku a studovat žádné diety. Stačí přidat lžičku semínek do smoothie, salátu nebo snídaňové...

Jak snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva?

07.04.2017 23:10
Rakovina tlustého střeva je druhým nejnebezpečnějším druhem rakoviny ve Spojených státech podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí.Podle průzkumu University v Kalifornii můžeme snížit riziko rakoviny tlustého střeva o 16 až 43 procent, pokud se rozhodneme pro stravu rostlinného...

10 nejlepších způsobů, jak barevně zpestřit svůj jídelníček

30.03.2017 00:01
Ochutnejte duhu, která vás dodá živiny, které potřebujete, a současně jde o jednoduchý způsob, jak zlepšit své zdraví Plný talíř s barevnými ovocem a zeleninou není jen pěkný, ale poskytuje také antioxidanty a další zdravotní prospěšné vitamíny a minerály. „Dostáváme různé živiny z různých...

Goji - superpotravina budúcnosti

29.03.2017 22:45
Možno ju poznáte ako Goji, Wolfberry, goudží, Elixír zdravia a dlhovekosti, Lyciet či Jagoda Goji. Vo všetkých prípadoch sa jedná o Goji- kustovnicu čínsku, ktorá po celom svete dostala rozdielna pomenovanie a je zároveň obdivovaná pre svoje úžasné zdraviu prospešné účinky na ľudský organizmus - je...

6 přírodních hojících prostředků

25.03.2017 22:55
Domácí hojící prostředky pro efektivní léčbu modřin, řezných ran, popálenin, vyrážek a včelích žihadel. Jaro je tu a lidé tráví více času na sluníčku a v přírodě a tak nám hrozí větší riziko úrazů a zranění.Mějte je někde po ruce...aby jste je mohli kdykoliv a rychle použít. Pokud pokud používáte...

Nejzdravější bezlepkové obilniny

12.03.2017 23:12
Tyto břicho vyplňující potraviny vám mohou pomoci dosáhnout vašich cílů s hubnutím a ještě něco navíc! Bezlepkové obilniny Pokud jste si přísahali, že přestanete jíst obiloviny, protože máte alergii na lepek, mohl byste přijít o spoustu důležitých živin a působivých zdravotních výhod. "I když jste...
<< 6 | 7 | 8 | 9 | 10 >>