21 superpotravin pro výživu vašeho mozku

26.11.2016 23:07

Těmito superpotravinami můžete dodat vašemu mozku podporu a zvýšit paměť. A navíc jak po ochutnání zjistíte jsou chutné, snadno dostupné a stanou se součástí vašeho oblíbeného jídelníčku. Může klidně každý den, zařadit 5 z těchto potravin a dodáte vašemu potřebnou sílu, paměť a energii.

Granátové jablko

ať ve formě šťávy nebo celých plodů, granátové jablko je plné antioxidantů. Vědci též zjistili, že granátová jablka brání tvoření amyloidových plaků, které se podílejí na vzniku Alzheimerovi choroby.

  • Granátové jablkochrání ledviny a játra
  • podporují imunitní systém
  • snižují alergické reakce
  • regulují hladinu cukru v krvi
  • chrání před rakovinovým bujením ( prostata, prso, kůže..)
  • více

 

Šalvěj

Když přemýšlíte o zdraví mozku a mentální ostrosti, pravděpodobně vás ani nenapadne, že byliny mohou být v této oblasti významné, a přesto patří mezi nejsilnější stimulanty mozku, které můžete použít . Byliny mají slibné výsledky při prevenci onemocnění mozku a při zachování zdraví mozku. Výzkum britských vědců vedl k závěru, že šalvěj je užitečná pro ty, kteří trpí Alzheimerovou chorobou. Největším přínosem šalvěje jsou esenciálního oleje, které ve skutečnosti chrání genetický materiál před poškozením.

Podle další studie zveřejněné v časopise  zemědělská a potravinářská chemie , vědci zjistili, že látky obsažené v šalvěji mohou chránit buněčnou DNA před poškozením a dokonce stimulovat nápravu DNA v již poškozených buňkách. Zatímco výzkum je na počátku, mohl by pokrok pomoci v prevenci a léčbě genetických chorob, včetně rakoviny, onemocnění srdce, a další.Čerstvá šalvěj je výborným doplňkem do polévky, k dušenému masu a kuřecím pokrmům, mlétému masu, paštikám. Restovaná v malém množství olivového oleje je skvělý doplněk k těstovinám. Velmi často se šalvěj používá k přípravě čaje.

  • působí proti zánětům dásní a zubu
  • prevence mrtvice a ochrnutí po mrtvici
  • pomáhá při parodontóze
  • působí proti nadýmání

Třešně

třešně pomáhají chránit mozek před škodlivými toxiny a dokonce jsou zdrojem antioxidantů, které potlačují zánět a zabraňují poškození mozku. Třešně
 
Téměř denně, vědci objevují nové fytochemikálie (přírodní látky obsažené v rostlinách), které pomáhají v boji proti stárnutí a nemocem. Nejlepší způsob, jak získat tyto fytochemikálie je jíst rozmanité a v dostatečném množství čerstvé ovoce a zeleninu. Dopřejte si čerstvé třešně místo svého obvyklého dezert, můžete je přidat do soothie, salátů a dokonce i masových pokrmů. Samozřejmě i třešňový koláč je možnost, ale koláče obsahují tzv. trans tuky a nadměrné množství cukru.
  • zdrojem jódu, hořčíku, zinku, vápníku, železa, křemíku, fosforu a vitamínů A C, E, B3, B9, B6 a betakaroten
  • zdroj anthokyanů
  • prospívají při paradontóze
  • pomáhají při zánětech
  • chrání ledviny a játra
  • díky obsahu kyseliny listové podporují mozek a nervy
  • zdroj omega3 a omega6 mastné nenasycené kyseliny
  • působí jako ochrana před rakovinou
  • čistí ledviny a močové cesty od usazenin
  • více

Borůvky

Konzumace borůvek prospívá brilantnímu mozku. Pokud hledáte " jídlo pro mozek", tak borůvkám patří významné místo. Tyto chutné tmavé Borůvkybobulové plody jsou hnací silou pro mozkovou regeneraci, brání ztrátě paměti, ale mohou i zvrátit ztrátu paměti související s věkem.
Za prvé, borůvky obsahují skupinu rostlinných živin zvaných flavonoidy, které chrání části vašeho mozku proti poškození volnými radikály. Za druhé, borůvky obsahují kyselinou salicylovou - přirozený aspirin, který pomáhá předcházet arteriálnímu ucpávání, které souvisí s mozkovou příhodou . Za třetí, borůvky obsahují dosud neidentifikované sloučeniny pomáhají zvyšovat hladiny proteinů těle. Pravidelná konzumace borůvek zvyšuje produkci chemického posla zvaného dopamin. Nízké hladiny dopaminu mohou způsobit Parkinsonovu chorobu.Nejlepší jsou čerstvé, ale může použít mražené i sušené borůvky.

  • působí proti volným radikálům
  • posilují srdeční sval
  • působí proti stresu
  • pomáhají při šerosleposti
  • více

Celer

Celer může být jednou z nejvíce přehlížených superpotravin pro zdraví mozku. Možná je to proto, že je cenově dostupný a prostě je příliš Celerběžný abychom mu přisuzovali nějaký účinek. James Duke, PhDr, autor Zelené lékárny a světově proslulý botanik, zjistil, že listová část celeru a semena celeru obsahují více jak 20 přírodních protizánětlivých látek, včetně extrémně silného apigeninu. Tyto protizánětlivé látky pomáhají snížit záněty mozku, které mohou nastat s přibívajícím  věkem, kdy jsme náchylnější k výpadkům paměti i mozku.

  • žvýkání celeru brání výpadkům paměti
  • přírodní afrodisiakum
  • zdroj vitaminu B, C, A, K a E
  • obsahuje chróm, draslík, sodík, hořčík, vápník, železo, zinek či jód
  • přírodní diuretikum
  • podporuje látkovou výměnu
  • více

Kari koření s kurkumou

Můžete zvážit kari koření jako povzbuzující faktor pro zvýšení mozkové činnosti.
Ale chuť není jediným důvodem proč si vychutnat své oblíbené indické kari pokrmy. Kari obsahuje žluté koření známé jako kurkuma, vyjímečnáKurkuma potraviny, které pomáhá chránit mozek před onemocněním .Výzkum provedený Gregem Colem, PhD, z Centra pro Alzheimerovu chorobu, ukázal, že kurkumin, pigment, který dává kurkumě svůji tipickou žlutou barvu, je také mocnou zbraní proti zánětům a plaku nahromaděném v mozku. Zánět a plak jsou spojeny se závažným onemocněním mozku, včetně Alzheimerovy choroby. Nejjednodušší způsob, jak využívat výhod kurkuminu je přidat kurkumu do vaší oblíbené polévky nebo masa.

zdrojem jódu, hořčíku, zinku, vápníku, železa, křemíku, fosforu a vitamínů A C, E, B3, B9, B6 a betakaroten
zdroj anthokyanů
prospívají při paradontóze
pomáhají při zánětech
chrání ledviny a játra
díky obsahu kyseliny listové podporují mozek a nervy
zdroj omega3 a omega6 mastné nenasycené kyseliny
působí jako ochrana před rakovinou
čistí ledviny a močové cesty od usazenin

Čaj (zelený, černý i bílý)

Pravidelné pití čaje prospívá oběma hemisférám. Možná, že královna Anglie při odpolední čajové přestávce, dokázala po páté udržet svou Zelený čajmysl bystrou i v pokročilém věku? Černý, zelený a bílý čaj, všichny mají značné množství protizánětlivých a antioxidačních látek zvaných katechiny, které jsou prospěšné pro zdravý mozek. Tyto přírodní fytochemikálie ukázaly, jak jsou velmi prospěšné jako mozkové chrániče v nedávno provedených studiích. V jiném výzkumu, vědci zjistili, že lidé, kteří každý den popíjeli dva nebo více šálků čaje měli nižší pravděpodobnost vzniku Parkinsonovy choroby. Extrakt ze zeleného čaje snižuje ztrátu neuronů v častech mozku, která jsou poškozena Parkinsonovou chorobou.

 

Zdroje vlákniny ( luštěniny, vločky, musli...)

Jezte více vlákniny pro zlepšení mentálních funkcí. Zatímco vláknina určitě pomáhá udržet vaše střeva čisté a průchodné, má to také důležitý Luštěniny, zdroj vlákninyúčinek pro zdraví vašeho mozku a to v několika ohledech . Za prvé, to pomáhá zabránit ukládání odpadních materiálů ve vašich střevech, které by jinak vedly k průniku toxinů přes vaše střevní stěny do krve a nakonec i do mozku. Za druhé, vláknina pomáhá odstranit z vašich střev bakteriální nebo přemnožené kvasinky, které se mohou přenést do krve. Za třetí, vláknina na sebe váže specifické toxiny a odvádí je z těla ven. Za čtvrté, vlákna také pomáhá regulovat uvolňování glukózy tím, že brání srážení cukru v krvi. To pomáhá zajistit pro váš mozek stálý přísun energie.

Luštěniny patří mezi největší zdroje vlákniny. Je snadné přidat cizrnu, čočku, fazole, tmavě fazole nebo jiné druhy fazolí do svého jídelníčku, a dostat do těla více vlákniny a současně řadu jiných výživných látek pro zdraví. Většina ovoce a zeleniny obsahují prospěšné množství vlákniny a to je jeden z řady důvodů proč je konzumovat.

Fazole

Fazole by mohla být právě nejvíce podceňovaná potravina ve vaší stravě. Většina druhů fazolí mají vysoké hladiny vitaminu B6 a kyseliny Fazole Mixlistové,oba tyto vitamíny pomáhají snížit hladinu homocysteinu v těle. Vysoké hladiny homocysteinu jsou často příčinou zvýšeného rizika srdeční choroby, mrtvice a také zrychleného stárnutí. Fazole s nejvyšším obsahem vitamínu B6 a kyseliny listové jsou černé fazole.
Fazole jsou zdrojem vitamin B1 thiaminu, který je nezbytný pro výrobu energie, podporuje mozkové buňky a kognitivní funkce. Dopravuje také důležitou látku zvanou acetylcholin, což činí tento vitamin nezbytný ke zdravou pamět.

  • brainfood
  • podporují činnost srdce a krevní oběh
  • podporují zažívání a peristaltiku střev
  • nutno před přípravu dát přes noc do vody  a vařit s bylinami, pro eliminaci nadýmání
  • více

Jablka

jedním jablkem denně si zajistíme, že budeme mít naši demenci pod kontrolou. Všichni jsme možná slyšeli staré rčení "jablko denně udrží Jablkalékaře pryč". Jablka a jablečný mošt působí přímo na snižování poškození volnými radikály a současně na udržení optimální hladiny acetylcholinu v mozku, přispívají také k udržení výkonnosti mozku tím, že udržují zdravou hladinu cholesterolu a působí jako prevence cévních mozkových příhod. Nejen, že jsou jablka schopni přispět k posílení zdraví mozku, nový výzkum také ukazuje, že pokud zařadíte do svého jídelníčku jablečný ocet, pomůže snížit vysokou hladinou cholesterolu, která může zvýšit riziko mrtvice. Ve studii publikované v časopise Membrane Biology, vědci zjistili, že jablečný ocet má ochranný účinek při kozumaci stravy s vysokým obsahem cholesterolu.

  • zdroj vlákiny, vitamínu a minerálů
  • antioxidační účinky
  • podporuje imunitní systém
  • podporuje nervový systém
  • více

Zázvor, bylina, která je zbraní proti zánětům

Zázvor je bylina, která může dělat víc než dodat chuť jakémukoliv pokrmu. Rovněž vykazuje antioxidační účinky a schopnost zmírnit vznik Zázvorzánětu v mozku a jinde v těle. Je jedna z nejlepších potravin, která může povzbudit váš sexuální život ( afrodisiakum - stimulant) . Zázvor obsahuje silné protizánětlivé sloučeniny, které jsou zodpovědné za kouzlo této byliny. Studie v časopise Life Sciences zjistila, že zázvor nabízí ochranu proti volným radikálům, které mají potenciál stát se vážnou hrozbou pro zdraví mozku.

  • prevnce při nachlazení, rýmě a chřipce
  • čistí organismus od toxických látek
  • prostředek pro prohřátí organismu
  • přírodní stimulant
  • pomáhá při léčbě rakoviny
  • více
     

Zdravé tuky omega 3 a 6 (např. losos)

Pro udržení správného zdraví mozkuje nutné přijímat adekvátní tuky v naší stravě. Ale ne jen tak ledajaký tuk. Některé tuky vedou k poškození Lososmozku . Standardní strava ve Fastfoodech má vysoký obsah trans a hydrogenovaných tuků, které zhoršují záněty v těle, a díky těmto zánětům může dojít k poškození jemné mozkové tkáně. Tyto nezdravé tuky se nacházejí ve smažených jídlech, margarínech, pečivu a popovarech. Zdravé tuky naopak pomáhají udržet sliznici mozkových buněk flexibilní, takže vzpomínky a další mozkové zprávy mohou procházet snadno mezi buňkami. Omega-6 a omega-3 mastné kyseliny jsou pro zdraví mozku důležité a měly by být konzumovány ve správném poměru.
Nejlepším zdrojem omega-3 mastných kyselin je lněné semínko a lněný olej, vlašské ořechy a ořechové oleje, některé druhy řas, tučné ryby, zvláště divoký losos.

Vlašské ořechy, zvýší vaši paměť

Pro lepší zdraví mozku je právě vhodný čas konzumovat vlašské ořechy. Vlašské ořechy nabízejí četné zdravotní výhody pro mozek. Chcete-li Vlašské ořechyzačít... obsahují zdravé omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají chránit části mozku a potlačují zánět y v mozku.
Vlašské ořechy jsou takové silné chrániče mozkových funkcí. Nový výzkum publikovaný v časopise Alzheimerovy choroby zjistil, že jedna hrst vlašských ořechů denně zlepšuje paměť, učení a zároveň snižuje úzkost. Výzkumníci také uvádí, že  vlašské ořechy jsou preventivní prostředek proti Alzheimerově chorobě.

  • brainfood
  • zdroj vlákniny
  • zdroj vitamínů skupiny B
  • posilují potenci a plodnost
  • působí proti nervovému vyčerpání
  • více

 

Špenát nebo jiná čerstvá listová zelenina

Vzpomínáte si epizody populárního animovaného Pepka námořníka ? Spisovatelé samozřejmě věděli, že špenát bje opravdový poklad. Dnešníšpenátvýzkum ukazuje, že špenát nezlepšuje jen svaly ale také velmi prospívá zdraví mozku. Polyfenoly (látka přirozeně se vyskytující ve špenátu) zabraňují oxidačnímu poškození v mozku . To znamená, že brání volným radikálům v poškozování mozkových buněk. Zatímco špenát obsahuje zejména vysoký obsah polyfenolů, není to jediná listová zelenina s vysokým množstvím této prospěšných látek. Ostatní listová zelenina také obsahuje vysoké množství těchto látek a také vitamíny skupiny B, zejména kyselinu listovou, a proto jsou vynikající volbou pro ochranu vašeho mozku proti nemocem. Špenát je znám také vysokým obsahem hořčíku, který pomáhat roztahovat cévy, podporuje krevní oběh.

Olivy a olivový olej

Exotické názvy oliv-marocké, Kalamata, Nicoise Picholine a Manzanilla mají zvuk skoro stejně dobrý jako chuť těchto odrůd oliv. Ale chuť je jen Olivy a olejjeden z důvodů, proč se těší takové oblibě. Olivy jsou vynikajícím zdrojem zdravých mononenasycených mastných kyseliny a vitaminu A, E. Mononenasycené mastné kyseliny mají příznivou roli při zachování vnějších membránách mozkových buněk a chrání genetický materiál těla a energii produkující buněčné složky (mitochondrie), které pomáhají  dodávat pohonné hmoty našemu mozku.

  • zdroj zdravých tuků, až 50% své hmotnosti
  • zdroj polyfenolů - atioxidanty
  • zdroj vlákniny
  • zlepšují trávení a podporují chuť k jídlu
  • dobře zasytí a jsou zdrojem energie

Rozmarýn

Rozmarýn, voňavá bylina, není skvělá jen pro masitá jídla, ale existuje řada důvodů , kdy podporuje zdraví mozku. Rozmarýn má pověst Rozmarýnposilovače paměti a koncentrace, která pravděpodobně pramení z jeho schopnosti, kdy díky této bylině dochází ke zvýšení průtoku krve do mozku, čímž zlepšuje koncentraci.
Další výzkum ukazuje, že rozmarýn má protizánětlivé účinky a slouží jako přírodní prostředek pro chronické aterosklerózy (zánětlivé stavy), které vedou k cévní mozkové příhodě. Podle pozitivních zjištění vědců má rozmarýn potenciál být  přirozený lék proti ateroskleróze a označován jako funkční potravina.

  • zlepšuje celkovou psychickou a fyzickou kondici
  • podporuje trávení
  • působí proti nadýmání
  • stimuluje srdce a krevní oběh

Česká domácí rajčata

Pokud jste se těšíte pouze rajčata, která jsou součástí příležitostných těstovin k večeři, možná budete chtít rozšířit jídelníček i o oběd. A to Rajčatazejména proto, že výzkum ukazuje stále více a více, že rajčata jsou skvělé pro své zdraví, včetně našeho mozku.
Lykopen, jeden z karotenoidů (provitamínů vitamínu A) přítomných v rajčatech, je silný antioxidant, který pomáhá ničit volné radikály způsobující mozkové poškození . Lykopen dokonce chrání genetický materiál před poškozením (lidské buňky, tkáně a orgány) a předchází tak výskytu kardiovaskulárních onemocnění

  • podporují imunitní systém
  • lykopen působí v synergii s vitaminem C
  • chrání kůži před UV zářením
  • obsahují vitamín B1, B2, B6, C, E a provitamín A
  • vápník, fosfor, železo, jód, měď a draslík
  • prevence infarktu
  • působí proti zácpě
  •  více 

Vinná réva s resveratrolem (červené a fialové hrozny)

Podpořte mozek resveratrolem.Sloučenina známá jako resveratrol, který se nachází v fialových a červených hroznech, je vyjímečnou  Hroznové vínoochranou mozku. Resveratrol obsažený ve vinné révě působí jako obrana proti stresu, zranění a infekci. Poté, co si pochutnáme nádherném sladkém ovoci, které poskytuje blahodárné léčivé účinky pro náš organismus. A to mimo jiné znamená, že červené víno nám poskytuje mnoho zdravotních výhod .
Resveratrol ale také působí i jinými způsoby, jak zlepšit zdraví mozku . Resveratrol jak bylo zjištěno, chrání srdce a cévy před nemocemi srdce, a proto hraje důležitou ochrannou roli v prevenci mrtvice. Vysoké dávky resveratrolu zvýšují průtok krve do mozku a zpomalují tak účinky stárnutí. Dále bylo také zjištěno, že resveratrol snížuje zánět.

  • působí jako prevence nádorových a kardiovaskulárních onemocnění, Alzheimerovy choroby či diabetu
  • alternativní zdroje resveratrolu (v arašídech, černém rybízu, borůvkách či moruších)
  • více

Kvalitní káva

Krátká přestávka na kávu dodá vašemu mozku energii. Pokud se cítíte vini, když si dáte šálek káva zpozorněte. Když se mluví o zdraví mozku, Kávavýzkum v časopise Journal of American Medical Association zjistil, že pravidelná konzumace kávy snižuje riziko vzniku Parkinsonovy choroby . A to není vše. Ve studii provedené na Floridě vědci zjistili, že ženy, které vypil tři šálky kávy denně měli snížené riziko vzniku Alzheimerovy choroby. A další výzkumy podporují hypotézu , že kofein snížuje zánět (kofein může blokovat zánět mozku spojený s mozkovými onemocněními).

Meruňky, broskve, švestky a ringle

Pro zdraví mozku je důležité i lokální ovoce z našich zahrádek. Výzkum ukazuje, že tyto plody patří k těm, které mají nejvyšší koncentrací švestkyvýživných látek zvaných flavonoidy. Ty chrání a uzdravují mozek. Patří mezi ně meruňky, broskve, třešně, arónie, višně, ringle a švestky .
Plody mají barvu modrou, červenou, fialovou nebo obsahují speciální skupinu flavonoidů, které chrání části našeho mozku proti poškození volnými radikály. Zdá se, že působením flavonoidů proti volným radikálům je žádoucí při prevenci onemocnění mozku. Švestky, arónie a višně patří mezi potraviny s nejvyššími koncentracemi těchto silných antioxidantů.

Cibule, česnek a pórek

"Nemohu pohnout s armádou bez cibule", řekl jeden nejmenovaný generál. Možná pochopil silné léčivé vlastnosti cibule. Pravidelná konzumace cibule (myslí se tím dvakrát nebo vícekrát za týden) je spojena s snížením hladiny cholesterolu a snížením krevního tlaku (je-li Česnekvysoký) a současně oba pomáhají snížit riziko mrtvice, nevyjímaje jiné onemocnění.
Cibule (případně pórek) a česnek obsahují látky, které inhibují lipoxygenázu a cyklooxygenázou (enzymy, které generují zánětlivé látky) a snížují tak záněty.

 

Hořká čokoláda, kakaové boby

kakaová hmota obsahuje cca 50% tuků, které jsou prospěšné pro mozek a mozkové funkce. Kakaový prášek je bohatý na minerály včetně hořčíku, síry, vápníku, železa, zinku, mědi, draslíku a manganu. Získává se z nepražených kakaových bobů odrůdy Arriba nacional lisováním kakaových bobů za studena. Čím tmavší a čistší je čokoláda, tím lépe pro váš mozek.

Avokádo

Plody avokáda jsou zdrojem vitamínů: B1, B2, B3, B6, K,A, C a E a minerálů draslíku, hořčíku, vápníku a železa. Vitamín B1 je základní stavební blok Avokádopro centrální nervový systém, Avokádo je zdrojem vitaminu E může pomáhá chránit váš mozek před Alzheimerovou chorobou . Jedna studie zjistila, lidé, kteří konzumovali vitamin E z potravin, ne doplňků stravy, došlo ke snížení rizika vzniku onemocnění o 67 procent.

Diskusní téma: 21 superpotravin pro výživu vašeho mozku

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek