Jaké jsou nejlepší zdroje bílkovin po tréninku?
18.12.2016 22:42Některé zdroje bílkovin jsou lepší než ostatní, a některé formy proteinu jsou snadněji vstřebatelné do těla. Zde jsou některé aspekty, které můžete použít při výběru zdroji bílkovin:
Cílem je získat potraviny s vysokým obsahem bílkovin a s co nejvyšším počtem vitaminů, minerálních látek a nejnižším počtem nasycených tuků a jiných složek, které mohou i škodit.
Mleté hovězí maso obsahuje cca 23 gramů bílkovin na 100g , ale 50 procent kalorií v této porci mleté hovězí masa obsahuje tepny ucpávané nasycený nebo tzv. trans tuky. Takže to není úplně to nejlepší, aby to bylo součástí vašeho každodenního jídelníčku.
Tuňákový steak obsahuje 25 gramů bílkovin ale jen půl gramu nenasycených tuků a žádné nasycené nebo trans tuků. V tomto případě je tuňák určitě zdravější volba. Samozřejmě, jen proto, že se jedná o potravinu s vysokým obsahem bílkovin, neznamená, že by se měla stát základem každého jídla.
Kompletní bílkoviny:
Některé zdroje bílkovin jsou přirozeně tzv. "kompletní", což znamená, že obsahují všech devět esenciálních aminokyselin, které tělo potřebuje. Kompletní bílkoviny jsou obsaženy v živočišné říši, například ryby, vepřové maso a mléčné výrobky (mléko, tvaroh a jogurty), ale také v rostlinné říši, např. sója a quinoa. Jiné zdroje bílkovin jsou považovány za "neúplné", protože neobsahují všech devět esenciálních aminokyselin. Musí být kombinovány s jinými "komplementárními" potraviny, aby se vytvořila kompletní bílkovina. Pokud vezmete červené fazole a rýži, tato kombinace vytvoří se kompletní bílkovina, která opravuje tkáň a odvrátit zranění.
Proteiny obsažené v některých potravinách, jsou lépe využitelné pro tělo ( "biologicky dostupné") než ostatní. Obecně platí, že pokud chcete získat většinu proteinu používejte nezpracované potraviny, protože tyto potraviny obsahují další živiny, které potřebuje tělo. Pokud máte málo času, nebo nemáte přístup do ledničky nebo k varné desce, můžete použít proteinové tyčinky a prášky. Vzhledem k tomu, že protein je důležitý pro růst svalů a podporu chuti k jídlu, je lepší si vzít proteinový koktejl hned po tréninku.
Pokud chcete sáhnout po proteinovém koktejlu nebo práškovém proteinu, zde je několik doporučení:
Syrovátka, kasein a sójový protein.
Vyberte si protein, který je odvozen z vysoce kvalitních zdrojů jako je syrovátka, kasein, sója nebo kombinace všech tří.
- Syrovátka má původ v mléce, rychle se štěpí a rychle podporuje růst a obnovu svalové hmoty.
- Kasein je také odvozen z mléka, ale štěpí se pomaleji,ale také pomaleji podporuje růst a obnovu svalové hmoty.
- Sója se rozštěpí o něco rychleji než kasein, ale o něco pomaleji než syrovátka a je vhodná jako vegetariánský zdroj bílkovin. Pokud jste vegetarián, můžete také zkusit hrachový protein, který je téměř "kompletní", takže poskytuje téměř všechny aminokyseliny potřebné pro svalovou hmotu.
Tyto rostlinné proteiny je obecně levnější než živočišné zdroje a navíc májí vysoký obsah argininu, který pomáhá s průtokem krve.