Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35

Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve starověku, informace se dochovali ve starých herbářích a svitcích ze starého Egypta. Také bájný Otzi (ledový muž) měl ve svém škapulíři a střevech halucinogenní a další bylinky. Jeho smrt se datuje na dobu cca 3200 před naším letopočtem (před více jak 5 000 roky), mimo jiné měl i zvláštní tetování, které někteří současní vědci spojují a akupunkturou a jejími drahami. Je toho možná ještě mnoho, co neznáme, čemu nerozumíme a našípředchůdci to dobře znali...

Start popularity superpotravin vyvolal světový bestseller amerického lékaře Stevena G. Pratta a Kathy Matthewsové, kniha z roku 2005, Superpotraviny

  • superpotraviny jsou čistě přírodní nejlépe čerstvé utržené v přírodě nebo zahradě bez minimální úpravy
  • důležitá je také teploty, při tepelné úpravě potravin, pro obsah zejména některých vitamínů (cca 40°C) např. vitamin C
  • vysušováním potravin se také obsah některých vitamínů vázaných ve vodě snižuje (vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, H)
  • některé vitamíny aby se uvolnily z potravin potřebují obsah tuků (vitamíny A, D, E, K)
  • některé potřebují naopak zahřát aby s uvolnily léčivé látky (rajčata, bylinné čaje atd.)

Mezi zástupce superpotravin patří:

  • ořechy, semínka, oleje, obiloviny, luštěniny
  • ovoce, zelenina, bylinky, plody, klíčky
  • houby, řasy, zelené potraviny
  • přírodní sladidla (med, javorový sirup, třtinový cukr, caramel)
  • neznečištěná pramenitá voda
  • přírodní afrodiziaka
  • adaptogeny (rostliny vystavené nehostinným podmínkám a díky tomu mají vyjímečnéúčinky na zdraví

Neznámé nebo opomíjené superpotraviny:

  • Nepražené kakaové boby: Šetrné zpracování kakaa při nízkých teplotách umožňuje zachovat prospěšné nutriční látky – antioxidanty. A také významné hodnoty důležitých minerálů, jako jsou železo, mangan, hořčík či chróm.
  • Bezlepkový naklíčený oves: Problém u běžného ovsa pro celiaky je kontaminace lepkem, ke které dochází při pěstování, sklizni či skladování. Právě pro ně je ideální bezlepkový oves. Naklíčením a následnou dehydratací do 40 °C jsou zachovány živiny a enzymy. Navíc v této podobě je oves stravitelnější, plný vitamínů a minerálních látek.
  • Včelí pyl rouskovaný: Pomyslnou královnou mezi superpotravinami je včelí pyl, který tvoří základní složku potravy včel. Je doslova nadupaný vitamíny, enzymy či antioxidanty. Je vhodné ho rozpustit v troše medu. Použít ho pak můžete do jogurtu, müsli, do zmrzliny, dezertů nebo smoothie.
  • Moruše bílá: Plody vypadající jako bílé šišinky jsou sladké díky glukóze a fruktóze. Sušené se nemusejí doslazovat. Jsou bohatým AWA_moruše bílázdrojem vitamínu C a minerálů (vápník, železo, fosfor, hořčík). Moruše obsahují resveratrol, látku s antioxidačními a antibakteriálními účinky.
  • Mumio: biologický komplex užitečných látek, vytvořených samotnou přírodou, který obsahuje více než 85 minerálů a stopových prvků.Má posilující a omlazující účinek, podporuje zdraví kloubů, podporuje mozkové funkce
  • Bergénie tučnolistá: je léčivá bylika běžně rostoucí u nás, má antibiotické účinky, má proti rakovinové účinky, je také přírodní afrodiziakum, je výborná na játra
  • Kalísie vonná, léčivá bylinka, kterou si můžete pěstovat doma v květináči, výborně se množí řízkováním. Podporuje imunitní systém, srdce, štítnou žlázu, dýchací cesty, pomáhá na klouby a při chřipce
  • obyčejná Petržel pěstovaná na zahrádce (může být i kadeřavá), můžeme ji přidávat do polévek, satátů, omáček, brambor, pomazánek, inspiraci se meze nekladou...je to silný antioxidant s obsahem vitamínu C, prospívá imunitnímu systému, obsahuje například chlorofyl, vitaminy A, B, E, dále vápník, hořčík, fosfor nebo draslík.
  • černý česnek
  • křepelčí vejce
  • šrucha zelná, bylina, kterou lze požít jako alternativu špenátu, vydatný zdroj antioxidantů, minerálů, vitamínů a chlorofylu

 

Články superpotraviny

Mandle superfoods

19.05.2015 00:13
Mandle – další superpotravina Mandle představují součást lidské stravy už od nepaměti. Pro svou výživovu hodnotu a kulinářské vlastnosti se staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním. Madle jsou právem zařazeny mezi superpotraviny. mandle natural mandle pražené solené mandle...

Chia seeds

01.03.2015 00:11
Chia semínka Slyšeli jste již o tomto malé zázraku jménem Chia?  Jsou to malé, křupavé, bezlepkové semena s jsou bohatým zdrojem bílkovin, prospěšnými antioxidanty, esenciálními omega-3 mastnými kyselinami a vlákninou. Chia semínka jsou tradiční Jihoameriská plodina. Chia semena - hovorově...

Merlík chilsky

02.01.2015 13:38
Quinoa - Mrlík čílsky Quinoa ( Kinoa ), česky mrlík čílsky (Chenopodium quinoa Willd.)  se říká „Zlato Inků“ či „matka všech obilovin“.Je jednou z plodín, ktorú v posledných rokoch vyspelý svet vlastne druhýkrát objavuje. Pestovala sa v južnej Amerike už pred siedmimi tisíckami rokov. Quinoa,...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18