Kukuřice, turkyně, Indiánské zrní

do listenů zabalené palice (klasy) cukrové kukuřice poskytují oblíbenou a lehce stravitelnou obilninu. Její hodnota se v syrovém stavu vyrovnáKukuřice zelenému hrášku. Sklizená v mléčné až voskové zralosti zrna je cukrová kukuřice vynikající pochoutkou ( přezrálé klasy dávají zrno tuhé a škrobnaté). Stále větší oblibu získává i kukuřice pukancová, sklizená v plné zralosti. Kukuřice mají původ v Jihoamerických Andách, kde byla přestována před více jak 5000 roky. Největším pěstitelem jsou nyní Spojené státy. Po pšenici a rýži je třetí nejpěstovanější obilninou.
Kukuřičká zrna obsahují až 76% vody, nenasycené mastné kyseliny, vitamin B1, B2, B3, B5, B9, mangan, železo, hořčík, selen a zinek. Kukuřice neobsahuje lysin a vápník a proto je vhodné kukuřici konzumovat s potravinami, které tyto složky obsahují (luštěniny).
  • pukancová kukuřice - popkorn
  • fialová kukuřice
  • kukuřičná mouka
  • žlutá kukuřice
  • bílá kukuřice
  • kukuřičný škrob
  • kukuřičné vločky

Kukuřice (turecká pšenice) a její účinky:

  • přírodní sedativum ( díky obsahu manganu)
  • podporuje schopnost soustředění a intelektu
  • prospívá pleti a vyživuje vlasy
  • působí proti stresu a podporuje vitalitu (vitamin B5)
  • působí proti omlazování (vitamin B9)
  • podporuje krvetvorbu (železo)
  • podporuje činnost svalů, vazivových tkání a srdce (hořčík)
  • podporuje imunitní systém (selen)
  • podporuje potenci a libido (zinek)
  • podporují mitochondrie (vzniká zde životně nezbytná energie)
  • snižuje hladinu cholesterolu ( díky kukuřičným otrubám)

Vařená kukuřičná zrna:

kukuřičné klasy očistíme a vaříme v osolené vody bez pokličky cca 15 min. Ještě horké uzavřené klasy potřeme máslem a posypeme pepřem a klasy jsou připraveny pro konzumaci - okusování.
  • 2 čerstvé kukuřičné klasy
  • lžíce másla
  • špetka cukru
  • sůl a pepř

Diskusní téma: Kukuřice

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

10 Potravin, které zvýší naši energii

12.04.2017 00:26
Pravděpodobně jste už slyšeli termín superfood (superpotraviny). Tento termín je používán na potraviny např. hnědá a černá rýže, špenát, jogurt, goji, chia semínka, kešu a další zdravé potraviny. Superfoods mají větší obsah výživných a nutričních látek, ale mají také další vlastnosti, které...

Tucet snadných způsobů, jak získat více bílkovin do těla

09.04.2017 21:30
Vědci z  University of Texas ve své studii zjistili, že syntéza bílkovin je hnací silou pro růst svalů. Růst svalové hmoty byl o 25 procent větší, když lidé jedli pravidelně proteiny po celý den (30 g bílkovin v jednom jídle) ve srovnání s těmi, kteří jedli většinu protein pouze při večeři...

10 způsobů, jak zvýšit Energii bez kávy

09.04.2017 19:22
Už nemusíte opakovat každý den stejný rituál, ale můžete vyzkoušet alternativní způsobí, jak zvýšit energii i bez kávy a kofeinu.       Studená voda, nejlépe ze studánky   studená voda stimuluje hormon adrenalin, který pomáhá srdce být "silnější pumpou", zvyuje...

10 potravin, které zvýší vaši energii, když jste totálně vyčerpaní

08.04.2017 01:36
Jediná věc, která je více pravděpodobná je, že se zhroutíte dříve než váš notebook.   Zdá se, že asi nikdo není imunní vůči post-obědovému propadu.   8 tipů na občerstvení, které pomáhá zvýšit výkon po zbytek dne:   Matcha latte   Miluji matcha latte. Dává mi...

Tyto 4 zdravá semínka byste měli jíst každý den

07.04.2017 23:51
Semena jsou "nutriční bombou". Jen malá špetka ke každému jídlu a budete příjemně překvapeni účinkem. Je neuvěřitelně snadné snadné zařadit tyto semínka do jídelníčku a nemusíte provádět přestavby jídelníčku a studovat žádné diety. Stačí přidat lžičku semínek do smoothie, salátu nebo snídaňové...

Jak snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva?

07.04.2017 23:10
Rakovina tlustého střeva je druhým nejnebezpečnějším druhem rakoviny ve Spojených státech podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí.Podle průzkumu University v Kalifornii můžeme snížit riziko rakoviny tlustého střeva o 16 až 43 procent, pokud se rozhodneme pro stravu rostlinného...

10 nejlepších způsobů, jak barevně zpestřit svůj jídelníček

30.03.2017 00:01
Ochutnejte duhu, která vás dodá živiny, které potřebujete, a současně jde o jednoduchý způsob, jak zlepšit své zdraví Plný talíř s barevnými ovocem a zeleninou není jen pěkný, ale poskytuje také antioxidanty a další zdravotní prospěšné vitamíny a minerály. „Dostáváme různé živiny z různých...

Goji - superpotravina budúcnosti

29.03.2017 22:45
Možno ju poznáte ako Goji, Wolfberry, goudží, Elixír zdravia a dlhovekosti, Lyciet či Jagoda Goji. Vo všetkých prípadoch sa jedná o Goji- kustovnicu čínsku, ktorá po celom svete dostala rozdielna pomenovanie a je zároveň obdivovaná pre svoje úžasné zdraviu prospešné účinky na ľudský organizmus - je...

6 přírodních hojících prostředků

25.03.2017 22:55
Domácí hojící prostředky pro efektivní léčbu modřin, řezných ran, popálenin, vyrážek a včelích žihadel. Jaro je tu a lidé tráví více času na sluníčku a v přírodě a tak nám hrozí větší riziko úrazů a zranění.Mějte je někde po ruce...aby jste je mohli kdykoliv a rychle použít. Pokud pokud používáte...

Nejzdravější bezlepkové obilniny

12.03.2017 23:12
Tyto břicho vyplňující potraviny vám mohou pomoci dosáhnout vašich cílů s hubnutím a ještě něco navíc! Bezlepkové obilniny Pokud jste si přísahali, že přestanete jíst obiloviny, protože máte alergii na lepek, mohl byste přijít o spoustu důležitých živin a působivých zdravotních výhod. "I když jste...
<< 6 | 7 | 8 | 9 | 10 >>