Glutathion

Glutathion (GSH) je tripeptid (složen ze tří aminokyselin) složený z aminokyselin kyseliny glutamové, cysteinu a glycinu, nacházející se v buňkách živočichů, rostlin i bakterií. Glutathion je silný antioxidant a vzniká v játrech. Je koenzymem enzymu glatathion peroxidázy, který v těle mění jedovatý a karcinogenně působící peroxid vodíku na neškodnou vodu a molekulární kyslík. Pokud máme nedostatek glutathoinu, mnohem rychleji stárneme, na pokožce se nám tvoří skvrny, hrozí nám diabetes, onemocnění plic a zažívacího traktu a dokonce Parkinsonova nemoc.
 

Nízký obsah glutathoinu v těle je spojen s rychlým stárnutím, makulární degenerací (skvrnami na pokožce), diabetem, nemocemi plic a zažívacího ústrojí, křečovitými stavy, Parkinsonovým syndromem a jinými neurodegenerativními poruchami. Rizika nejsou uváděna. Pouze u přípravků, které jsou určeny pro inhalační podání, může dojít u citlivých osob (astmatiků) ke spazmům bronchů.

  • zdroje glutathoinu: brokolice, zeli, květák, pivovarské kvasnice, bioaktivní syrovátkový protein, gluthatoin je obsažen ale i v mase či ovoci
  • potraviny bohaté na síru podporují produkci glutathionu: česnek, cibule a dále brokolice, kapusta, zelí, květák, řeřicha
  • cvičení a sport podporuje zvyšování hladiny glutathoinu
  • tělo si vyrábí tento antioxidant sámo, jeho produkce se s věkem snižuje
  • nezdravá strava, znečištění, toxiny, léky, stres, trauma, stárnutí, infekce a radiace poškozují všechny vaše glutathiony

Jak působí glutathion na zdraví:

  • zlepšuje činnost lymfocytů a fagocytů a tak bojuje proti zánětům
  • podporuje imunitní systém
  • snižuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby a zmírňuje ji
  • potlačuje příčiny některých očních chorob - šedý a zelený zákal
  • snižuje nitrooční tlak a odstranit příčinu šedého zákalu
  • zlepšuje činnost a zvyšuje výkon srdce a zabraňuje vzniku řady srdečních chorob
  • zlepšuje stav nervového systému, zlepšuje průběh nervových i psychických onemocnění (např. psychózy, schizofrenie apod.)
  • snižuje produkci cytokininů, které se podílejí na autoimunitních onemocněních
  • zvyšuje protinádorovou imunitu a podporuje protinádorový účinek
  • bojuje proti virovému poškození jater
  • chrání před radiačním zářením a snižuje citlivost na alergeny
  • zlepšuje únavový syndrom
  • zlepšuje výživy vlasových kořínků
  • podporuje trávící systém
  • zlepšuje metabolismus všech buněk organismu a zabraňuje tak jejich předčasnému stárnutí.
  • mírní následky onemocnění slinivky a zvyšuje sníženou produkci inzulín
  • pomáhápři diabetu, zlepšuje jeho stav a chrání orgány těla před diabetickým poškozením
  • podporuje kardiovaskulární systém
  • podporuje detoxikační proces v játrech, odstraňuje těžké kovy, nejrůznější toxická farmaka, ale také následky elektromagnetického záření a UV záření
  • podporuje zvýšenou činnost ledvin a chrání je před nemocemi, stejné platí i pro činnost jater (chrání je před vznikem cirhózy
  • podporuje proces přeměny škodlivého peroxidu a odstranění aktivního kyslíku hraje velkou roli glutathion, který brání vzniku hydroxylového radikálu
  • chrání organismus před oxidačním stresem (podílí se na odstraňování peroxidu vodíku)
  • chrání před poškozením kyslíkovými radikály
  • Glutathion umí převést alkohol na netoxickou látku a tak kocovině zabránit

Co snižuje hladinu glutathoinu?

  • silný oxidační stres
  • špatná životospráva (málo pohybu, nevhodné stravovací návyky, toxické látky atd.)
  • různé patologické stavy
  • strava (zejména vysoký obsah cukrů a dalších toxických látek)

Jak se projevuje nedostatek glutathoinu v těle?

  • rychlým stárnutím
  • makulární degenerací
  • diabetem, nemocemi plic a zažívacího ústrojí
  • křečovitými stavy
  • Parkinsonovým syndromem a jinými neurodegenerativními poruchami (Alzheimerova choroba, demence)
  • rakovina

Články superpotraviny

10 Potravin, které zvýší naši energii

12.04.2017 00:26
Pravděpodobně jste už slyšeli termín superfood (superpotraviny). Tento termín je používán na potraviny např. hnědá a černá rýže, špenát, jogurt, goji, chia semínka, kešu a další zdravé potraviny. Superfoods mají větší obsah výživných a nutričních látek, ale mají také další vlastnosti, které...

Tucet snadných způsobů, jak získat více bílkovin do těla

09.04.2017 21:30
Vědci z  University of Texas ve své studii zjistili, že syntéza bílkovin je hnací silou pro růst svalů. Růst svalové hmoty byl o 25 procent větší, když lidé jedli pravidelně proteiny po celý den (30 g bílkovin v jednom jídle) ve srovnání s těmi, kteří jedli většinu protein pouze při večeři...

10 způsobů, jak zvýšit Energii bez kávy

09.04.2017 19:22
Už nemusíte opakovat každý den stejný rituál, ale můžete vyzkoušet alternativní způsobí, jak zvýšit energii i bez kávy a kofeinu.       Studená voda, nejlépe ze studánky   studená voda stimuluje hormon adrenalin, který pomáhá srdce být "silnější pumpou", zvyuje...

10 potravin, které zvýší vaši energii, když jste totálně vyčerpaní

08.04.2017 01:36
Jediná věc, která je více pravděpodobná je, že se zhroutíte dříve než váš notebook.   Zdá se, že asi nikdo není imunní vůči post-obědovému propadu.   8 tipů na občerstvení, které pomáhá zvýšit výkon po zbytek dne:   Matcha latte   Miluji matcha latte. Dává mi...

Tyto 4 zdravá semínka byste měli jíst každý den

07.04.2017 23:51
Semena jsou "nutriční bombou". Jen malá špetka ke každému jídlu a budete příjemně překvapeni účinkem. Je neuvěřitelně snadné snadné zařadit tyto semínka do jídelníčku a nemusíte provádět přestavby jídelníčku a studovat žádné diety. Stačí přidat lžičku semínek do smoothie, salátu nebo snídaňové...

Jak snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva?

07.04.2017 23:10
Rakovina tlustého střeva je druhým nejnebezpečnějším druhem rakoviny ve Spojených státech podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí.Podle průzkumu University v Kalifornii můžeme snížit riziko rakoviny tlustého střeva o 16 až 43 procent, pokud se rozhodneme pro stravu rostlinného...

10 nejlepších způsobů, jak barevně zpestřit svůj jídelníček

30.03.2017 00:01
Ochutnejte duhu, která vás dodá živiny, které potřebujete, a současně jde o jednoduchý způsob, jak zlepšit své zdraví Plný talíř s barevnými ovocem a zeleninou není jen pěkný, ale poskytuje také antioxidanty a další zdravotní prospěšné vitamíny a minerály. „Dostáváme různé živiny z různých...

Goji - superpotravina budúcnosti

29.03.2017 22:45
Možno ju poznáte ako Goji, Wolfberry, goudží, Elixír zdravia a dlhovekosti, Lyciet či Jagoda Goji. Vo všetkých prípadoch sa jedná o Goji- kustovnicu čínsku, ktorá po celom svete dostala rozdielna pomenovanie a je zároveň obdivovaná pre svoje úžasné zdraviu prospešné účinky na ľudský organizmus - je...

6 přírodních hojících prostředků

25.03.2017 22:55
Domácí hojící prostředky pro efektivní léčbu modřin, řezných ran, popálenin, vyrážek a včelích žihadel. Jaro je tu a lidé tráví více času na sluníčku a v přírodě a tak nám hrozí větší riziko úrazů a zranění.Mějte je někde po ruce...aby jste je mohli kdykoliv a rychle použít. Pokud pokud používáte...

Nejzdravější bezlepkové obilniny

12.03.2017 23:12
Tyto břicho vyplňující potraviny vám mohou pomoci dosáhnout vašich cílů s hubnutím a ještě něco navíc! Bezlepkové obilniny Pokud jste si přísahali, že přestanete jíst obiloviny, protože máte alergii na lepek, mohl byste přijít o spoustu důležitých živin a působivých zdravotních výhod. "I když jste...
<< 6 | 7 | 8 | 9 | 10 >>