Vitamin B12 (kobalamin)

Jak poznáte, že máte nedostatek vitaminu B12?

Podle odhadů asi 45% lidí ve věku na 65 roků trpí nedostatkem vitaminu B12, ale skutečnost může být ještě vyšší. Vitamin B12 je účasten v Vitamin B12mnoha tělesných procesech včetně tvorby DNA, produkce červených krvinek... V případě, že nemáme dostatek vitamínu B12 cítíme se staří, máme špatnou koordinaci pohybů, svalovou slabost, křeče, mravenčení - brnění končetin,  zpomalené reakce, dochází k  degenerací nervových vláken a nevratným poškozením nervové soustavy, ztrátu paměti, deprese...atd. Nedostatek vitaminu B12 je také spojován s poruchami sluchu.

Aby vitamin B12 správně působil je důležité jeho vstřebávání, a v tom může být problém... Ke správnému zpracování vitaminu B12 slouží několik řetězových metabolických reakcí. Enzymy slinivky břišní, vápník a kyslina chlorovodíková (stárnutím se její produkce též snižuje). S přibývajícím věkem se tento proces ještě komplikuje. Častou příčinou nedostatku vitaminu B12 může být střevní onemocnění.

Častý výskyt neodstatku vitaminu B12 bývá u veganů a vegetariánů (absence masa, jater, mléka a mléčných výrobků  atd.)

  • B12 společně s vitaminem B6 a B9 pomáhá snižovat hladinu homocysteinu
  • nedostatek vitamínu B9 a B12 může být přičinou chudokrevnosti

Vitamin B12 Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU

  • Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
  • Přispívá k normální činnosti nervové soustavy
  • Přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu
  • Přispívá k normální psychické činnosti
  • Přispívá k normální tvorbě červených krvinek
  • Přispívá k normální funkci imunitního systému
  • Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
  • Podílí se na procesu dělení buněk

Pro co je vitamin B12 důležitý?

  • pro vytváření červených krvinek (brání anémii) a hemoglobinu
  • pro dodání energie, působí jako životabudič
  • při anorexii - zvláště k nabrání hmotnosti a zvýšení chuti k jídlu
  • chrání kuřáky před vznikem rakoviny plic
  • podporuje trávení tuků, sacharidů a bílkovin
  • posiluje kosti a působí jako prevence proti vzniku osteoporózy
  • působí preventivně proti onemocněním srdce
  • CNS - neurologické poškození způsobené dlouhodobým nedostatkem vitamínu B12 může být ireversibilní (nezvratné).

Kde najdeme vitamin B12?

  • ryby, ústřice, mořští mlži, sardinky, losos, tuňák, treska, makrela, rybí tuk
  • játra
  • sýry, mléko, sýry, mléčné výrobky (pravý Řecký jogurt), vejce - žloutek (jedno vejce postačí na doplnění denní dávky vitamínu B12)
  • hovězí, vepřové a jehněčí maso
  • řasy Chlorella, spirulina, Nori (nebyl dostatečně prokázán vitaminový účinek vitaminu B12 obsažený v těchto řasách)
  • Nori – řasy
  • fermentované kysané zelí, mléčná kvašená zelenina
  • pivo (pivovarské kvasnice)
  • fortifikované potraviny - potraviny obohacené o vitamin B12 (rostlinné nápoje, cereálie)

Obsah vitamínu B12 v různých potravinách:

Potraviny

Vitamín B12 (µg/100 g)

Játra skotu

65,0

Hovězí maso

5,0

Červený okoun

3,8

Camembert (30 % tuk v sušině)

3,1

Ementál (45 % tuk v sušině)

3,0

Čerstvý sýr, hrudkový sýr

2,0

Slepičí vejce

1,9

Brie (50 % tuk v sušině)

1,7

Jogurt (3,5 % tuk v sušině)

0,4

Kravské mléko (3,5 % tuk v sušině)

0,4

Některé potraviny jsou obohaceny o vitamín B₁₂. K tomu patří různé sójové výrobky, müsli a cornflakes, ovocné šťávy, jakož i masové náhražky. Lidé vyznávající veganský způsob života mohou zlepšit svůj přísun kobalaminu těmito rostlinnými potravinami v závislosti na obsahu vitamínu B₁₂. V Německu však obohacené výrobky obsahují většinou příliš malé množství vitamínu B₁₂, aby tím pokryly úplnou denní potřebu. Kromě toho stojí za povšimnutí, že bio výrobky nesmí být obohaceny o vitamín B₁₂ v protikladu k běžným výrobkům. Veganské potraviny z ekologické výroby proto neobsahují kobalamin.
Vitamín B₁₂ je také produkován bakteriemi v lidském tlustém střevě. Jelikož však vstřebání nastává v horních částech střeva, tedy ve spodní části tenkého střeva, není tento „humánní“ kobalamin užitečný, a tudíž také není zdrojem vitamínu B₁₂.

Jak se projevuje nedostatek vitaminu B12?

Nedostatek kobalaminu způsobuje poruchy buněčného dělení v celém organizmu. Postižené jsou především buňky, které tvoří krvinky, jakož i buňky sliznice úst a hltanu a nervového systému.
Typickým příznakem nedostatku vitamínu B₁₂ je určitá forma chudokrevnosti, u které jsou červené krvinky abnormálně zvětšeny (megaloblastická anémie). Charakteristické příznaky jsou bledá kůže a sliznice, degenerace sliznice úst, jazyka a střeva s následujícím narušením příjmu živin, jakož i nespecifické příznaky, kterými jsou celková slabost, únava a závrať.
Podstatně závažnější než narušená krvetvorba je druhá skupina příznaků nedostatku kobalaminu. Zde dochází k poškození centrálního nervového systému, což se může projevit poruchou čití - vnímání (např. brněním rukou, nohou a dalších částí těla), nechutí k jídlu, oslabením reflexů a pohybu, poruchou pohybové koordinace, jakož i psychiatrickými poruchami, jako jsou zmatenost, halucinace, poruchy paměti, až po psychózy.
Obě skupiny příznaků se mohou vyskytnout nezávisle na sobě. U chudokrevnosti podmíněné vitamínem B₁₂ je problematický vysoký přísun folátu, který ji může ve vegetariánské nebo veganské výživě zpomalit, nebo „maskovat“, protože oba vitamíny působí při buněčném dělení společně. Současně ale nastávají neurologické změny a to tak, že může dojít k trvalému poškození centrálního nervového systému.
Nedostatečná zásoba vitamínu B₁₂ vede kromě toho k zvýšené hladině homocysteinu v krvi, která představuje rizikový faktor vzniku aterosklerózy, chorob srdce a krevního oběhu.  Ve stáří podmiňuje nedostatek vitamínu B₁₂ rychlý pokles výkonu paměti, a tím i možné zvýšené riziko demence.  Starší lidé jsou častěji postiženi nedostatkem vitamínu B₁₂ nezávisle na způsobu výživy. Příčinou je většinou chronická gastritida (zánět žaludeční sliznice), která vede k snížené tvorbě žaludeční kyseliny, a proto se vitamín B₁₂ nemůže dostatečně uvolnit z potravinových bílkovin.
Při velkem nedostatku vitaminu je potřeba doplnit vitamin B12 žilně, na doplnění denní dávky postačují kapsle , tabletky nebo potraviny s vitaminem B12.
  • opakované nevolnosti a závratě
  • únava a svalová slabost
  • anémie
  • mentální, nervové a emocionální potíže
  • demence, Alzheimerova nemoc
  • problémy se zažívacím traktem (projevuje nevolnostmi, zvracením, pálením žáhy, nadýmáním a plynatostí, zácpou a průjmy)
  • nárůst pigmentace a akné

Diskusní téma: Vitamin B12

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

10 Potravin, které zvýší naši energii

12.04.2017 00:26
Pravděpodobně jste už slyšeli termín superfood (superpotraviny). Tento termín je používán na potraviny např. hnědá a černá rýže, špenát, jogurt, goji, chia semínka, kešu a další zdravé potraviny. Superfoods mají větší obsah výživných a nutričních látek, ale mají také další vlastnosti, které...

Tucet snadných způsobů, jak získat více bílkovin do těla

09.04.2017 21:30
Vědci z  University of Texas ve své studii zjistili, že syntéza bílkovin je hnací silou pro růst svalů. Růst svalové hmoty byl o 25 procent větší, když lidé jedli pravidelně proteiny po celý den (30 g bílkovin v jednom jídle) ve srovnání s těmi, kteří jedli většinu protein pouze při večeři...

10 způsobů, jak zvýšit Energii bez kávy

09.04.2017 19:22
Už nemusíte opakovat každý den stejný rituál, ale můžete vyzkoušet alternativní způsobí, jak zvýšit energii i bez kávy a kofeinu.       Studená voda, nejlépe ze studánky   studená voda stimuluje hormon adrenalin, který pomáhá srdce být "silnější pumpou", zvyuje...

10 potravin, které zvýší vaši energii, když jste totálně vyčerpaní

08.04.2017 01:36
Jediná věc, která je více pravděpodobná je, že se zhroutíte dříve než váš notebook.   Zdá se, že asi nikdo není imunní vůči post-obědovému propadu.   8 tipů na občerstvení, které pomáhá zvýšit výkon po zbytek dne:   Matcha latte   Miluji matcha latte. Dává mi...

Tyto 4 zdravá semínka byste měli jíst každý den

07.04.2017 23:51
Semena jsou "nutriční bombou". Jen malá špetka ke každému jídlu a budete příjemně překvapeni účinkem. Je neuvěřitelně snadné snadné zařadit tyto semínka do jídelníčku a nemusíte provádět přestavby jídelníčku a studovat žádné diety. Stačí přidat lžičku semínek do smoothie, salátu nebo snídaňové...

Jak snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva?

07.04.2017 23:10
Rakovina tlustého střeva je druhým nejnebezpečnějším druhem rakoviny ve Spojených státech podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí.Podle průzkumu University v Kalifornii můžeme snížit riziko rakoviny tlustého střeva o 16 až 43 procent, pokud se rozhodneme pro stravu rostlinného...

10 nejlepších způsobů, jak barevně zpestřit svůj jídelníček

30.03.2017 00:01
Ochutnejte duhu, která vás dodá živiny, které potřebujete, a současně jde o jednoduchý způsob, jak zlepšit své zdraví Plný talíř s barevnými ovocem a zeleninou není jen pěkný, ale poskytuje také antioxidanty a další zdravotní prospěšné vitamíny a minerály. „Dostáváme různé živiny z různých...

Goji - superpotravina budúcnosti

29.03.2017 22:45
Možno ju poznáte ako Goji, Wolfberry, goudží, Elixír zdravia a dlhovekosti, Lyciet či Jagoda Goji. Vo všetkých prípadoch sa jedná o Goji- kustovnicu čínsku, ktorá po celom svete dostala rozdielna pomenovanie a je zároveň obdivovaná pre svoje úžasné zdraviu prospešné účinky na ľudský organizmus - je...

6 přírodních hojících prostředků

25.03.2017 22:55
Domácí hojící prostředky pro efektivní léčbu modřin, řezných ran, popálenin, vyrážek a včelích žihadel. Jaro je tu a lidé tráví více času na sluníčku a v přírodě a tak nám hrozí větší riziko úrazů a zranění.Mějte je někde po ruce...aby jste je mohli kdykoliv a rychle použít. Pokud pokud používáte...

Nejzdravější bezlepkové obilniny

12.03.2017 23:12
Tyto břicho vyplňující potraviny vám mohou pomoci dosáhnout vašich cílů s hubnutím a ještě něco navíc! Bezlepkové obilniny Pokud jste si přísahali, že přestanete jíst obiloviny, protože máte alergii na lepek, mohl byste přijít o spoustu důležitých živin a působivých zdravotních výhod. "I když jste...
<< 6 | 7 | 8 | 9 | 10 >>