Zalesňování

Možnou variantou pro řešení klimatických změn jsou nové návrhy vědců v podobě zalesňování, (lesy dokáží snížit teplotu okolního vzduchu, snižují vysychání půdy, produkují kyslík a snižují CO2), jde o řešení anebo zmírnění klimatických změn? Nebo se jedná o pouze počítačový model, který řeší pouze omezená kritéria (les je živý dynamicky provázaný ekosystém s biliony vzájemných vazeb fauny a flory) místo celého ekosystému? Je zalesňování zásadním krokem, jak snížit produkci skleníkových plynů? Kolik máme na realizaci této varianty času, abychom efektivně omezili a zmírnily dopady klimatických změn? Jsou vyřešeny základní parametry zalesňování (existují studie proveditelnosti a souhlasu jednotlivých dotčených zemí) např. legislativa, politická vůle dotčených států (chtějí to také místní obyvatelé), vlastnictví půdy, následná péče a údržba, financování, časový faktor, kvalita půdy, dostatek vody, (máme dostatek vhodných stromů a keřů pro jednotlivá klimatická pásma) atd. z pohledu Česka a celé planety? více
 
Německo, podobně jako Česko přitom bojuje především se zkázou lesů, uměle vysázených v 19. století. Už v době napoleonských válek (1803 -1815) bylo totiž podle odborníků území dnešního Německa prakticky odlesněné, protože dřevo se ve velkém používalo jako topivo a stavební materiál.
 

Zalesňování, stručné informace:

  • Obnova lesů je dlouhodobý a nákladný proces, který vlivem prohlubujícího se sucha a narušeného lesního ekosystému (les je tvořený z přirozené obnovy lesa, nikoli z výsadeb a odumřelé stromy jsou zdrojem živin, které strom vytahuje z půdy jedno či více století, a jakmile odumře, vrací je zpět) nemusí být moc úspěšný (příroda je nejlepším hospodářem a má své přirozené postupy)!
  • Masové zalesňování (nové lesní monokultury, sázené ve stejném čase do mrtvé půdy bez žvin, protože byl narušen přirozený koloběh živin a dalších faktorů), byť v dobrém úmyslu může napáchat více škody než užitku, kdy se „kozel může stát zahradníkem“. Pochopili jsme plně příčiny současného stavu lesů, jsou příčinou pouze sucho a kůrovec?
  • Klíčovou složkou při zalesňování je i půdní mikrobiom (houby, bakterie, mykorhiza, živá biosložka v půdě) bez kterého by tento záměr nebyl dlouhodobě životaschopný (nelze tedy pouze vysázet velký počet stromů, ale klíčové je, aby půda a v ní vysázené stromy byli ve vzájemné homeostáze s Přírodou, jejími cykly a celým ekosystémem, půda musí obsahovat život (mikroorganismy), který je v symbióze s vysazovanými stromy, mrtvá půda znamená postupné odumírání a smrt pro mladé stromky. Jak vrátíme do lesa lesní stařešiny a ducha lesa?
  • Po umělém vysázení stromků (sazí ce celé území- opět se produkuje monokultura v jednom čase) je nutná následná péče (obžínání trávy, ošetření proti okusu atd.), u přirozené obnovy lesa není tato péče nutná. Rizikem pro nově vysázené stromky  je přemnožená zvěř (nutné důkladné ohrádky). Nebyla odstraněna příčina kůrovcové kalamity či jiných škůdců a přesto se na stejném území sází opět nové stromky v hustotě hospodářského lesa.
Řada i globálních firem používají změny klimatu a zalesńování jako marketingový nástroj na podporu svého podnikaní (novodobý odpustek, podílej se na zalesňování naším prostřednictvím a můžeš dále cestovat letadlem, výletní lodí atd.), přestože jejich některé aktivity působí negativně na životní prostředí (podpora konzumního způsobu životu)
 
Více jak 50 % kyslíku produkují oceány prostřednitvím planktonu a podporují také uhlíkový cyklus v oceánech

více o souvislostech v knize: Cesta v desetiletí metamorfózy z pohledu laika

více o souvislostech v knize: Zamyšlení a cesta z pohledu vědce a laika

 

Články superpotraviny

10 Potravin, které zvýší naši energii

12.04.2017 00:26
Pravděpodobně jste už slyšeli termín superfood (superpotraviny). Tento termín je používán na potraviny např. hnědá a černá rýže, špenát, jogurt, goji, chia semínka, kešu a další zdravé potraviny. Superfoods mají větší obsah výživných a nutričních látek, ale mají také další vlastnosti, které...

Tucet snadných způsobů, jak získat více bílkovin do těla

09.04.2017 21:30
Vědci z  University of Texas ve své studii zjistili, že syntéza bílkovin je hnací silou pro růst svalů. Růst svalové hmoty byl o 25 procent větší, když lidé jedli pravidelně proteiny po celý den (30 g bílkovin v jednom jídle) ve srovnání s těmi, kteří jedli většinu protein pouze při večeři...

10 způsobů, jak zvýšit Energii bez kávy

09.04.2017 19:22
Už nemusíte opakovat každý den stejný rituál, ale můžete vyzkoušet alternativní způsobí, jak zvýšit energii i bez kávy a kofeinu.       Studená voda, nejlépe ze studánky   studená voda stimuluje hormon adrenalin, který pomáhá srdce být "silnější pumpou", zvyuje...

10 potravin, které zvýší vaši energii, když jste totálně vyčerpaní

08.04.2017 01:36
Jediná věc, která je více pravděpodobná je, že se zhroutíte dříve než váš notebook.   Zdá se, že asi nikdo není imunní vůči post-obědovému propadu.   8 tipů na občerstvení, které pomáhá zvýšit výkon po zbytek dne:   Matcha latte   Miluji matcha latte. Dává mi...

Tyto 4 zdravá semínka byste měli jíst každý den

07.04.2017 23:51
Semena jsou "nutriční bombou". Jen malá špetka ke každému jídlu a budete příjemně překvapeni účinkem. Je neuvěřitelně snadné snadné zařadit tyto semínka do jídelníčku a nemusíte provádět přestavby jídelníčku a studovat žádné diety. Stačí přidat lžičku semínek do smoothie, salátu nebo snídaňové...

Jak snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva?

07.04.2017 23:10
Rakovina tlustého střeva je druhým nejnebezpečnějším druhem rakoviny ve Spojených státech podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí.Podle průzkumu University v Kalifornii můžeme snížit riziko rakoviny tlustého střeva o 16 až 43 procent, pokud se rozhodneme pro stravu rostlinného...

10 nejlepších způsobů, jak barevně zpestřit svůj jídelníček

30.03.2017 00:01
Ochutnejte duhu, která vás dodá živiny, které potřebujete, a současně jde o jednoduchý způsob, jak zlepšit své zdraví Plný talíř s barevnými ovocem a zeleninou není jen pěkný, ale poskytuje také antioxidanty a další zdravotní prospěšné vitamíny a minerály. „Dostáváme různé živiny z různých...

Goji - superpotravina budúcnosti

29.03.2017 22:45
Možno ju poznáte ako Goji, Wolfberry, goudží, Elixír zdravia a dlhovekosti, Lyciet či Jagoda Goji. Vo všetkých prípadoch sa jedná o Goji- kustovnicu čínsku, ktorá po celom svete dostala rozdielna pomenovanie a je zároveň obdivovaná pre svoje úžasné zdraviu prospešné účinky na ľudský organizmus - je...

6 přírodních hojících prostředků

25.03.2017 22:55
Domácí hojící prostředky pro efektivní léčbu modřin, řezných ran, popálenin, vyrážek a včelích žihadel. Jaro je tu a lidé tráví více času na sluníčku a v přírodě a tak nám hrozí větší riziko úrazů a zranění.Mějte je někde po ruce...aby jste je mohli kdykoliv a rychle použít. Pokud pokud používáte...

Nejzdravější bezlepkové obilniny

12.03.2017 23:12
Tyto břicho vyplňující potraviny vám mohou pomoci dosáhnout vašich cílů s hubnutím a ještě něco navíc! Bezlepkové obilniny Pokud jste si přísahali, že přestanete jíst obiloviny, protože máte alergii na lepek, mohl byste přijít o spoustu důležitých živin a působivých zdravotních výhod. "I když jste...
<< 6 | 7 | 8 | 9 | 10 >>