Chlorella pyrenoidosa

chlorella je sladkovodní  řasa byla objevena v roce 1890, její buněčný obsah je mimořádně hodnotný, až 60% tvoří bílkoviny, sacharidy (převážně škrob ) tvoří asi 10%, tuky cca 15% (esenciální nenasycené mastné kyseliny, zejména kyselina linolová a linolenová), 8% vlákniny, 2-4% chlorofylu ( až 10 x více, než u vojtěsky), chlorella obsahuje také karotenoidy(patří mezi nejcennější betakaroteny).

Chlorella a její druhy:

  • chlorella pyrenoidosa
  • chlorella vulgaris - chlorella Japan
  • chlorella SP
  • chlorella kessleri (pěstuje se v České republice)

Co je dezintegrovaná chlorella pyrenoidosa?

dezintegrace je unikátní proces zpracování (tzv. dezintegrace chlorelly je výrobní proces, kdy při tlaku v řádu stovek atmosfér do sebe narážejí buńky chlorelly a tím dojde k mechanickému narušení bunečné stěny) při kterém dochází k narušení jádra buňky chlorelly a díky tomu mohou enzymy a trávící šťávy zpracovat pro nás organismus všechny výživné látky obsažené v chloreře (vstřebatelnost až 90%). Mylně je tak někdy chápáno a zaměňováno, že proces dezintegrace spočívá  pouze v prostém rozemletí sladkovodní řasy.

Jaké značky dezintegrované chlorelly na trhu např.najdeme?

Co je lyofilizace ( rehydratace )?

zjednodušeně řečeno se jedná o patentovaný výrobní proces, kdy se použivá sprejového předsušení a sublimačního sušení (zmrazení – teplo –odpaření), kdy se dosáhne extrémně nízké vlhkosti cca 1-2%. Navíc oproti sušení horkým vzduchem jsou při lyofilizaci zachovány veškeré vitaminy, enzymy a výživné látky.

Řasa Chlorella pyrenoidosa - aktivní látky:

  • obsahuje růstový faktor CGF, který podporuje buněčný růst
  • Chlorellin je probiotikum a přírodní antibiotikum 
  • vitaminy A, vitaminy skupiny B, vitamin B12, C, D, H
  • obsahuje významné minerály, zinek, fosfor, vápník, hořčík a železo
  • bílkoviny - čistý rostlinný protein (až 60%)
  • chlorofyl 1-7% (nejvyšší obsah z rostlin, podobně jako kopřiva)

Chlorella a její účinky:

  • reguluje hladinu cholesterolu v krvi
  • v kombinaci s ječmenem působí synergicky (snižují kyselost a potlačují rozvoj plísní a kvasinek)
  • přírodní antibiotikum a probiotikum (pozitivně působí na střevní mikrofloru a zlepšuje trávení)
  • pomáhá při detoxikaci (nutný dostatečný a pravidelný přísun vody)
  • posiluje imunitní systém
  • antioxidant
  • pomáhá při chronické únavě
  • eliminuje dopady stresu
  • podporuje růst svalové hmoty
  • urychluje hojení ran a zánětů (vnější použití)
  • upravuje krevní tlak a zabraňuje srážení krve
  • prevence kardiovaskulárních chorob
  • podporuje regeneraci tkání, dělení a růst buněk
  • zlepšuje spánek a paměť
  • působí jako prevence nádorových onemocnění
  • více

Dle jakých kriterii můžeme porovnat kvalitu chlorelly u různých výrobců a dovozců?

  • o jaký druh chlorelly se jedná (Japan, Vulgaris, pyrenoidosa...)
  • postup zpracovaní chlorelly, např. způsob sušení ,lisovaní tablet , jakým způsobem je řasa dezintegrovaná a další.
  • země původů chlorelly - suroviny (nejhorší kvalita může být u výrobků z Číny - špatné životní prostředí, způsob sušení atd.)
  • BIO kvalita

Dávkování: standardní dávky je cca 5 g (20 tablet) denně, zapít dostatečným množstvím vody (aby fungovala detoxikace) ideálně nalačno cca 30 minut před jídlem, nebo 2 hodiny po jídle. (Říční řasu chlorellu užívejte od 3 tablet denně, s postupným zvyšováním během zhruba 2 týdnů do té doby, dokud není stolice zelená... Poté užívejte 2 -4 gramy což je 10 – 20 tablet denně. U dětí doporučujeme poloviční dávku.)

Velké srovnání Chlorell-1_4.11.2013.pdf (184785)

Nutriční hodnoty

ve 100 g výrobku

Energie

1653 kJ

Bílkoviny

65 g

Sacharidy

8 g

Tuky

12 g

Vápník

441 mg

Hořčík

337 mg

Železo

120 mg/216 mg

Zinek

2,16 mg

Draslík

1053 mg

Chlorofyl

2480 mg

Beta karoten

18 mg

Kyselina listová  

3300 µg

Vitamín A

11400 µg

Vitamín E

5,5 mg

Vitamín B6

3,17 mg

Vitamín B12

6,5 µg

Vitamín C

42 mg

 

Příklad vysokého obsahu některých životně důležitých složek potravy v řase Chlorella vůči jiným potravinám, známým též vysokým podílem těchto látek

Chlorellové smoothie s kurkumou

níže uvedené ingredience důkladně rozmixujeme

Chlorella

Chlorella Pirenoidosa

23.11.2015 21:38
Chlorella ( je jedním ze zástupců zelených potravin ) je jednobuněčná sladkovodní řasa. Patří tedy mezi nejjednodušší formy života, na níž závisí formy vyšší, komplexnější a složitější. Pěstuje se na Taiwanu, kde je nejdelší světelný den, tedy nejideálnější podmínky pro její pěstování. Z této země...

Články superpotraviny

6 potravin pro zdravá střeva

21.10.2016 22:08
Jaké potraviny konzumovat pro lepší stav tlustého střeva a na podporu prevence proti rakovině? Zdraví tlustého střeva není tak atraktivní jako například podpora iminitního systému, dlouhověkost, péče o pleť, detoxikace atd...Ale je to velmi podceňovaná oblast těla. Podle Amerického institutu je...

Tajemství stoletích lidí je rozluštěno!?

17.10.2016 22:04
Skupina Italských vědců z Říma pod vedením profesora Salvatora Di Sommy zjistila, že jedním z klíčů může být nízká úroveň hormonu adrenomedullinu (ADM - protein spojený s rizikovými faktory úmrtí-rozpustný peptidový hormon), která zvyšuje množství krve...

Rýže?

10.10.2016 11:04
Každý občas zhřešíme a dopřejeme si dobrůtky, po kterých naše zažívání a vlastně i my trpíme. Proto je dobré vědět, jak zase začít regenerovat náš organismus. Jako jednu z první změn, které by pro nás nemusely být až tak hrozné, je malinká změna v příloze - rýže. Každá malá změna je...

Jak vyrobit domácí mléka?

05.10.2016 21:03
Mandlové mléko za studena mandle namočte přes noc, vodu slijte a a přidejte novou vodu, množství vody volte podle potřebné hustoty: Vodu s namočenými mandlemi rozmixujte najemno a přeceďte přes sítko, nebo ještě jemněji přes plátno. Pokud se Vám zdá získané mléko málo sladké, přidejte lžičku...

Vlašské ořechy jako domácí superpotravina

05.10.2016 12:56
V jádrech vlašského ořechu je až 70 % kvalitních nenasycených tuků, které jsou pro naše zdraví nutričně cenné. Bílkovin je ve vlašském ořechu 18 % a sacharidů 3 %. Ve vlašském ořechu jsou vitaminy B a E, je také zdrojem zinku, hořčíku a kyseliny listové. Ořechy jsou bohatá superpotravina,...

15 podzimních superpotravin, které najdete ve své domácnosti

05.10.2016 11:05
Obchody jsou plné cizokrajných plodin, které různé zdroje označují za superpotraviny. Spotřebitelé si s nimi často ani nevědí rady, přitom mají produkty s téměř zázračnými účinky doma nebo za humny. Inspiraci na dávku vitamínů z přírodních zdrojů, kterými se lze obrnit před podzimními nemocemi. V...

Mandle

01.10.2016 21:43
Mandle je superpotravina, kterou si můžeme dopřát po celý rok a to jako slané, sladké nebo ve slupce. Mandle je skvělá na živiny, jelikož ve 23 gramech obsahuje 49 % biotinu (řadí se do skupiny vitamínu B7), vitaminu E 40 %, manganu 27%, mědi 26 %, vitaminu B2 18 %, fosforu 16 %, hořčíku 15 %, a...

Základní způsoby přípravy RAW stravy

28.09.2016 22:24
Pro přípravu živé stravy (RAW strava) se používají způsoby přípravy, které zlepšují stravitelnost, nutriční hodnotu, ale i soudržnost -připravované potraviny (dáva se uležet na několik hodin do ledničky). Klíčení ve sklenici na talíři kde koupit čerstvé klíčky Máčení Ořechy a semínka...

Exotický proteinový pohár s chia semínky

26.09.2016 23:09
Potřebné ingredience pro přípravu proteinového poháru: lžíce chia semínek hrnek mandlového nebo kokosového mléka (bio kravské mléko) lžíce práškového proteinu( konopný, hrachový, sójový, z BIO syrovátky) lžička přírodního sladidla(med, javorový, sirup, datlový sirup atd.) hrst sezónního...

Představení bezlepkový obilnin

13.09.2016 23:29
Nejznámější bezlepkové obiloviny..sója, jáhly - proso, kukuřice, amarant, čirok, slzovka, quinoa, pohanka, hnědá rýže, oves Hnědá rýže Hnědá rýže je bezlepková teplomilná obilnina rostoucí ve vodě a je pro mnoho národů základní potravinou. Hnědá rýže je mnohem prospěšnější než...
<< 11 | 12 | 13 | 14 | 15 >>