Lékořice lysá

Lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra, sladké dřevo) je tradiční vytrvalá léčivá bylinka (koření), pro léčebné účely se používá kořen (sklízíme 3 -4 letý dřevnatý kořen na podzim, který roste až do hlobky 3 metrů), který se používá jako náhražka cukru. Kořen lékořice je zdrojem fytoestrogenů, momo a polysacharidů (glukóza, fruktóza, maltóza, škrob a celulóza), saponinů (cca 20%, glycyrrhizinem), glykosidů, silic, glycyrrhizinu, mastných kyselin, kumarinů, flavonoidů (kaempferol, isokvetsitrin, quercetin) organiských kyselin (kyselina fumarová, kyselina vinná, kyselina jantarová, kyselina citrónová, kyselina jablečná) vitamínů skupiny B ( B1, B2, B3, B5), A, C, K, E, manganu, jódu, vápníku, sodíku, draslíku, brómu, mědi, železa, fosforu, selenu, křemíku a zinku. Starověcí řečtí a římští lékaři oslavovali kořen jako prostředek proti nachlazení, kašli a kataru (zánět sliznice).
  • Lékořice čínská (Glycyrrhiza uralensis), je příbuzná lékořice lysé a má i podobné účinky
Lékořice

Lékořice a její účinky na zdraví:

  • vhodná při nákaze salmonelózou, streptokoky, a dokonce zabírá i na zlatého stafylokoka
  • steroidy mají minerální kortikoidní a protizánětlivý účinek a přispívají ke stabilizaci metabolismu vody a soli v těle
  • zvyšuje odolnost těla proti nedostatku kyslíku
  • flavonoidy mají protizánětlivé a protizánětlivé účinky, uvolňují hladké svaly průdušek, usnadňují dýchání a zmírňují křeče
  • podporuje zažívání, působí proti nadýmání a zácpě
  • při bolestech v krku a nachlazení (lékořicový čaj z kořene)
  • působí proti negativním účinkům menopauzy (zdroj fytoestrogenů) a při menstruačních potížích (hormonální účinky), pomáhá udržovat rovnováhu estrogenu a progesteronu (isoflavony)
  • podporuje činnost nadledvinek a regeneruje slinivku
  • působí jako prevence špatné funkce nadledvinek zodpovědných za produkci hormonů jako je kortisol
  • antialergické, antimikrobiální, protizánětlivé účinky - kyselina glycyrrhizová
  • pomáhá při suchém kašli, tuberkulóze, bronchitidě, astmatu, pneumonii a kuřáckém kašli
  • je účinná při léčbě a prevenci onemocnění typu HIV, chřipka a hepatitida C 
  • vhodná při léčbě bolesti v krku a kašle
  • zvyšuje účinek jiných léků a je vhodná v kombinaci s přesličkou a listy břízy
  • má antihistaminový, antimikrobiální a protizánětlivý účinek
  • vhodný při léčbě onemocnění dýchacího systému, doprovázeného kašlem
  • snižuje hladinu cholesterolu, posiluje imunitu, opravuje endokrinní systém
  • podporuje dlouhověkost
  • pomáhá při  chronické zácpě, zlepšuje střevní peristaltiku a sekreci žaludečních šťáv
  • snižuje pravděpodobnost vzniku rakoviny jater a cirhózy
  • zadržuje sodík a tím i vodu v těle (díky glycyrrhizinu)
  • vhodná na žaludeční vředy, bolesti břicha, astma, záněty horních dýchacích cest a infekce
  • spolu s cicimkem datlovým působí proti depresím podle TČM
  • více

Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C

Chuť: sladká, díky obsahu glycyrrhizinu

Kontraindikace: onemocnění ledvin, kardiaky, těhotné a kojící ženy, malé děti, použití konzultujte s lékařem

Jak připravit čaj z lékořice?

jednu lžičku lékořice (drcený kořen) zalijeme 250ml vřelé vody a necháme 10 min. louhovat, potom scedíme, používáme 1-2x denně

Jak připravit lékořicový olej?

smícháme drcený kořen lékořice a např. olivový olej (tak, aby byl kořen celý ponořený v oleji) a necháme macerovat 10-20 dní v uzavřené sklenici na chladném místě, pravidelně protřpávejte v průběhu luhování, nakonec scedíme.

Jak připravit lékořicový sirup?

 
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

 

Fotogalerie: Lékořice

Články superpotraviny

9 Potravin, které bojují proti únavě, jsou bohaté na živiny.

07.11.2016 16:05
Možná máte pravidelné denní rituály spojené se zdravý stravováním, ale při vysoké fyzické zátěži dochází v těle k velkému výdeji energie a s tím spojený výdej minerálů a vitamínů. Níže máte několik tipů, které vám doplní energie a tím zvýšíte i svoji výkonnost při vašich sportovních...

7 spalovačů tuků, které můžete zařadit do stravy

02.11.2016 22:53
Falešné tovární potraviny nám prostě nebudou pomáhat v odbourávání tuků. Přírodní potraviny (jako součást realné stravy) eliminují přidané cukry, rafinované sacharidy, sůl, škodlivé přísady a konzervační látky. Tyto potraviny jsou nejen chutné a vydatné doplnění naší stravy a také zvýší spalování...

10 potravin, které zvýší vaší energii

01.11.2016 00:18
Pravděpodobně jste slyšeli o termínu superfood. Tento pojem je často aplikován na potravinyi, jako je hnědá rýže, špenát, kokosový olej, arónie, jogurt, rajčata a jiné zdravé potraviny. Ale už jste někdy přemýšleli nad tím, co dělá z potravin Superpotraviny? Superpotravinami můžeme nazvat super...

21 potravín, ktoré vyživia váš mozog

31.10.2016 22:04
Brainfood - čiže potraviny, ktoré prospievajú mozgu a vyživujú ho. Sú potraviny, ktoré môžu mozgu škodiť a ktoré mu naopak pomáhajú a prispievajú k lepšej nálade, sme sviežejšia a bystrejší. Predstavujeme vám 21 tipov potravín, ktoré sú pre mozog najvhodnejšie a súčasne chutné. Medzi tieto...

7 superpotravin na podporu růstu svalové hmoty

30.10.2016 00:17
Môžete mať genetické predpoklady a napriek tomu to nebude jednoduchý mať věkně tvarované a vyrysované svaly. Kombinovanie zdvíhanie závaží s rýchlym výdajom energie je najlepší spôsob, ako získať silné a pekne tvarované svaly. Pokiaľ ide o budovanie svalov, veľa sa deje aj mimo posilňovňu. Je...

Jak nahradit sportovní nápoje a doplnit ztracené vitamíny a minerály z ovoce, zeleniny, mléka?

26.10.2016 00:20
Většina cvičenců  a  sportovců ztrácí mnoho minerálů prostřednictvím potu. Tyto látky jsou obsaženy v různých energetických nápojích pro sportovce, tyčinkách, Ale obvykle obsahují vydatnou porci kalorií a přidaný cukr. Je lepší způsob, jak doplnit tyto látky potřebné k udržení rovnováhy...

Ovoce a zelenina, které okrajováním zbavujeme cených výživných látek

24.10.2016 16:34
Na kuchyńský stůl se nám dostane zelenina a ovoce, které aniž si to uvědomujeme zabavujeme automaticky slupku škrabou. Máme s tím spojenou práci navíc, ale hlavně zbavujeme tyto plody velmi důležitých a cených výživných látek, které jsou obsaženy právě ve slupce a končí nenávratně v koši. Stačí...

Co patří do zdravé kuchyně?

22.10.2016 23:33
Ořechy a semínka by měly být součástí denního jídelníčku. Jsou zdrojem kvalitních živin a dobře zasytí. Dýňová semínka jsou superpotravinou, která se pěstuje i na našich polích. Dýňová semínka obsahují zinek, selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík, měď, mangan a železo, omega 3 mastné kyseliny a...

Rýže, jak chutná nejlépe?

22.10.2016 21:31
rýže je jednou z nejrozšířenějších plodin na planetě a tvoří základ jídelníčku pro polovinu lidstva. Původ rýže je pravděpodobně Jižní Asie (Indie nebo Čína). V Evropě se objevila cca před 1000 roky. v některých kultůrách je považována za symbol plodnosti mírní průjem a zácpu pomáhá při...

Jak zvýšit obsah vlákniny ve stravě

22.10.2016 01:32
Vláknina může být dobrá zbraň pro snížení hmotnosti a její udržení. Slovo vláknina není nijak atraktivní, ale může neuvěřitelně prospět našemu tělu. Vláknina hraje klíčovou roli pro zdraví našich střev a současně nám navozuje příznivý pocit nasycení (důležitý při redukčních dietách). Doporučené...
<< 10 | 11 | 12 | 13 | 14 >>