Lopuch větší

Lopuch se asi nikomu nejeví jako příliš hezká rostlina. Snad i proto, že je plevelem z rumišť, smetišť a navážek. O to překvapivější je spektrum jeho účinků na lidský organismus. V kuchyni můžete používat jeho mladé výhonky. Silnější řapíky stačí oloupat a uvařit jako chřest nebo je sníst syrové. Nejčastěji ale využíváme kořen jednoletých rostlin. Ten se usuší a pokud je potřeba, stačí ho svařit na čaj.

Blahodárné účinky lopuchu jsou skutečně pestré. Má diuretický i antibakteriální účinek. Omezuje také pocení, zlepšuje látkovou výměnu, pomáhá proti dně, při sukrovce, ledvinových a močových kamenech, gastritidě, žaludečních vředech, zánětech v ústech či při onemocnění kloubů. Dokonce prý účinkuje i proti malárii.

Lopuch a jejich účinky na zdraví:

  • na akné
  • prospívá při kožních problémech
  • pomáhá při dně
  • na žaludeční vředy
  • prospívá ledvinám
  • na artrózu
  • diuretický i antibakteriální účinek
  • omezuje pocení
  • více

Použití: na přípravu čaje, na koupele, na obklady, na přípravu tinktury

Kvalita: sušený kořen má mírně sladkou až neutrální chuť s jemným nádechem ostrosti

Kontraindikace: nevhodné pro těhotné, kojící ženy a v kombinaci s léky na snížení hladiny krevního cukru

Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C v papírových obalech

Jak připravit čaj z kořene lopuchu většího?

2 čajové lžičky drceného sušeného kořene zalijeme 500 ml horké vody, necháme krátce povařit nebo macerovat přes noc ve vodě a poté jen ohřát. Pro vnější použití připravíme odvar z 1–2 polévkové lžíce kořene na 500 ml vody. Povaříme a scedíme.

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

 

Fotogalerie: Lopuch

Tato fotogalerie je prázdná.

Diskusní téma: Lopuch

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

9 Potravin, které bojují proti únavě, jsou bohaté na živiny.

07.11.2016 16:05
Možná máte pravidelné denní rituály spojené se zdravý stravováním, ale při vysoké fyzické zátěži dochází v těle k velkému výdeji energie a s tím spojený výdej minerálů a vitamínů. Níže máte několik tipů, které vám doplní energie a tím zvýšíte i svoji výkonnost při vašich sportovních...

7 spalovačů tuků, které můžete zařadit do stravy

02.11.2016 22:53
Falešné tovární potraviny nám prostě nebudou pomáhat v odbourávání tuků. Přírodní potraviny (jako součást realné stravy) eliminují přidané cukry, rafinované sacharidy, sůl, škodlivé přísady a konzervační látky. Tyto potraviny jsou nejen chutné a vydatné doplnění naší stravy a také zvýší spalování...

10 potravin, které zvýší vaší energii

01.11.2016 00:18
Pravděpodobně jste slyšeli o termínu superfood. Tento pojem je často aplikován na potravinyi, jako je hnědá rýže, špenát, kokosový olej, arónie, jogurt, rajčata a jiné zdravé potraviny. Ale už jste někdy přemýšleli nad tím, co dělá z potravin Superpotraviny? Superpotravinami můžeme nazvat super...

21 potravín, ktoré vyživia váš mozog

31.10.2016 22:04
Brainfood - čiže potraviny, ktoré prospievajú mozgu a vyživujú ho. Sú potraviny, ktoré môžu mozgu škodiť a ktoré mu naopak pomáhajú a prispievajú k lepšej nálade, sme sviežejšia a bystrejší. Predstavujeme vám 21 tipov potravín, ktoré sú pre mozog najvhodnejšie a súčasne chutné. Medzi tieto...

7 superpotravin na podporu růstu svalové hmoty

30.10.2016 00:17
Môžete mať genetické predpoklady a napriek tomu to nebude jednoduchý mať věkně tvarované a vyrysované svaly. Kombinovanie zdvíhanie závaží s rýchlym výdajom energie je najlepší spôsob, ako získať silné a pekne tvarované svaly. Pokiaľ ide o budovanie svalov, veľa sa deje aj mimo posilňovňu. Je...

Jak nahradit sportovní nápoje a doplnit ztracené vitamíny a minerály z ovoce, zeleniny, mléka?

26.10.2016 00:20
Většina cvičenců  a  sportovců ztrácí mnoho minerálů prostřednictvím potu. Tyto látky jsou obsaženy v různých energetických nápojích pro sportovce, tyčinkách, Ale obvykle obsahují vydatnou porci kalorií a přidaný cukr. Je lepší způsob, jak doplnit tyto látky potřebné k udržení rovnováhy...

Ovoce a zelenina, které okrajováním zbavujeme cených výživných látek

24.10.2016 16:34
Na kuchyńský stůl se nám dostane zelenina a ovoce, které aniž si to uvědomujeme zabavujeme automaticky slupku škrabou. Máme s tím spojenou práci navíc, ale hlavně zbavujeme tyto plody velmi důležitých a cených výživných látek, které jsou obsaženy právě ve slupce a končí nenávratně v koši. Stačí...

Co patří do zdravé kuchyně?

22.10.2016 23:33
Ořechy a semínka by měly být součástí denního jídelníčku. Jsou zdrojem kvalitních živin a dobře zasytí. Dýňová semínka jsou superpotravinou, která se pěstuje i na našich polích. Dýňová semínka obsahují zinek, selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík, měď, mangan a železo, omega 3 mastné kyseliny a...

Rýže, jak chutná nejlépe?

22.10.2016 21:31
rýže je jednou z nejrozšířenějších plodin na planetě a tvoří základ jídelníčku pro polovinu lidstva. Původ rýže je pravděpodobně Jižní Asie (Indie nebo Čína). V Evropě se objevila cca před 1000 roky. v některých kultůrách je považována za symbol plodnosti mírní průjem a zácpu pomáhá při...

Jak zvýšit obsah vlákniny ve stravě

22.10.2016 01:32
Vláknina může být dobrá zbraň pro snížení hmotnosti a její udržení. Slovo vláknina není nijak atraktivní, ale může neuvěřitelně prospět našemu tělu. Vláknina hraje klíčovou roli pro zdraví našich střev a současně nám navozuje příznivý pocit nasycení (důležitý při redukčních dietách). Doporučené...
<< 10 | 11 | 12 | 13 | 14 >>