Plicník lékařský

Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) je vytrvalá, drsně chlupatá léčivá bylina dosahující výšky 10 až 30 cm. Plicník obsahuje slizové látky, Plicník lékařskýkyselinu křemičitou (asi 4%), saponiny, třísloviny (asi 10%), vitamín C, allantoin, cukry, fytosterin, pyrolizidinové alkaloidy, cerylalkohol a minerální látky (vápenaté soli).
  • Plicník lékařský lze zaměnit s plicníkem tmavým (Pulmonaria obscura), který má ovšem tmavé listy beze skvrn, má stejné účinky jako plicník lékařský
  • Plicník skvrnitý, který se často pěstuje jako ozdobná rostlina a je léčebně neúčinný

Plicník lékařský a jeho účinky:

  • vhodný při poškozené sliznici hltanu a žaludku po otravě alkoholem a chemikáliemi
  • při zánětech průdušek, kašli, zápalu plic, astmatu (používá se i v kombinaci s jitrocelem, slézem, podbělem)
  • používá se při potížích s dýchací soustavou
  • regeneruje sliznice dýchacích cest (odvar)
  • zvyšuje krevní srážlivost
  • vhodný při hemeroidech (koupele, obklady)
  • čistí dýchací cesty a vylučuje nahromaděný hlen z plic (vhodný i pro kuřáky)
  • vhodný při hemeroidech (koupele, obklady)
  • působí jako přírodní antibiotikum (zdroj saponinů a flavonoidů)
  • močopudné účinky a zmírňuje nadýmání
  • vhodný na poškozené tkáně a urychluje hojení (alantoin)
  • má svíravé a protizánětlivé účinky
  • používá k léčbě infekcí močových cest, např. zánět močového měchýře
  • vhodný při krvácení hemeroidů
  • má svíravý, protizánětlivý a změkčující účinek plicníku k přípravě obkladů na tržné, řezné a hnisající rány a při hemeroidech
  • proti vypadávání vlasů.(odvarem z plicníku a přesličky masírujeme pokožku hlavy)
  • plicník se používá ve směsích s jinými rostlinami, např. jitrocelem, přesličkou, podbělem, fenyklem apod.
  • více
Sběr: sbírá se kvetoucí nať, kvete od března do května
Sušení: co nejrychleji na větraných místech ve stínu v co nejtenčích vrstvách, pokud plicník sušíme umělým teplem, nesmí teplota přesáhnout 40°C. Při pomalém sušení plicník zčerná
Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C v uzavřených nádobách
Kontraindikace: nevhodný pro malé děti, těhotné a kojící ženy
Použití: pro vnitřní i zevní použití
K zevnímu použití se připravuje zápar nebo odvar, slouží k omývání hnisajících ran a hemoroidů, kde se uplatňuje protizánětlivý, změkčující a svíravý účinek, používá se i k přípravě teplých obkladů.
Čeleď: brutnákovité
 
Salát z plicníku a petrklíče: Z květů i listů plicníku připravíme jarní salát, do kterého přidáme také medvědí česnek a listy petrklíče. Dochutíme octem, olejem a kořením dle vlastní chuti.
 
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

Fotogalerie: Plicník lékařský

Články superpotraviny

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Jídelníček odolnosti organismu

08.11.2017 21:39
správnou funkc systému obranyschopnosti můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na obranyschopnost organismu a posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>