Sléz lesní

Sléz lesní je léčivý bylina, pochází ze Středomoří, ale pěstuje se i u nás. Je zdrojem slizu, tříslovin, silic, šťavelanu vápenatého, pektinu a cukru. Pro léčebné účely se sbírají listy a květy, které jsou mnohem účinnější než listy. Sléz se pěstoval už od raného středověku jako magická rostlina na výrobu amuletů i jako léčivka  Sléz maurský se pěstuje jako letnička, dává vyšší výnosy a snadněji se pěstuje.¨než sléz lesní.
  • Sléz přehlížený (Malva neglecta), mají téměř totožné léčivé účinky
  • Sléz maurský (Malva mauritiana), mají téměř totožné léčivé účinky

Sléz lesní a jeho účinky:

  • při hojení zanícených ran, atopickém ekzému, lupénce nebo kožních zánětech (obklad)
  • chrání a regeneruje sliznice a pokožku
  • urychluje hojení sliznic
  • vhodný při  kašli, zánětu horních dýchacích cest a průdušek
  • zmírňuje svědění a obnovuje růst nových buněk pokožky
  • při onemocněních cest dýchacích (katary, záněty, podporuje rozpouštění hlenů, zmírňuje kašel)
  • obsažené silice rozpouští hleny a uvolnují napětí, napomáhají tak jejich vykašlávání
  • při zánětech mandlí a dutiny ústní (kloktadlo)
  • podporuje zažívání, uklidňuje průjem
  • při žaludečních a střevních problémech
  • vhodný při laryngitídě, faryngitídě a chřipce a nachlazení se obvykle kombinuje s např. s kořenem proskurníku
  • více

Použití: na přípravu macerátu, čaje, na přípravu tiktury, obkladů a kloktadla

Skladování: suché, temné místo, do teploty 25°C

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Sběr: květy a listy od června do září

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

   

Články superpotraviny

9 Potravin, které bojují proti únavě, jsou bohaté na živiny.

07.11.2016 16:05
Možná máte pravidelné denní rituály spojené se zdravý stravováním, ale při vysoké fyzické zátěži dochází v těle k velkému výdeji energie a s tím spojený výdej minerálů a vitamínů. Níže máte několik tipů, které vám doplní energie a tím zvýšíte i svoji výkonnost při vašich sportovních...

7 spalovačů tuků, které můžete zařadit do stravy

02.11.2016 22:53
Falešné tovární potraviny nám prostě nebudou pomáhat v odbourávání tuků. Přírodní potraviny (jako součást realné stravy) eliminují přidané cukry, rafinované sacharidy, sůl, škodlivé přísady a konzervační látky. Tyto potraviny jsou nejen chutné a vydatné doplnění naší stravy a také zvýší spalování...

10 potravin, které zvýší vaší energii

01.11.2016 00:18
Pravděpodobně jste slyšeli o termínu superfood. Tento pojem je často aplikován na potravinyi, jako je hnědá rýže, špenát, kokosový olej, arónie, jogurt, rajčata a jiné zdravé potraviny. Ale už jste někdy přemýšleli nad tím, co dělá z potravin Superpotraviny? Superpotravinami můžeme nazvat super...

21 potravín, ktoré vyživia váš mozog

31.10.2016 22:04
Brainfood - čiže potraviny, ktoré prospievajú mozgu a vyživujú ho. Sú potraviny, ktoré môžu mozgu škodiť a ktoré mu naopak pomáhajú a prispievajú k lepšej nálade, sme sviežejšia a bystrejší. Predstavujeme vám 21 tipov potravín, ktoré sú pre mozog najvhodnejšie a súčasne chutné. Medzi tieto...

7 superpotravin na podporu růstu svalové hmoty

30.10.2016 00:17
Môžete mať genetické predpoklady a napriek tomu to nebude jednoduchý mať věkně tvarované a vyrysované svaly. Kombinovanie zdvíhanie závaží s rýchlym výdajom energie je najlepší spôsob, ako získať silné a pekne tvarované svaly. Pokiaľ ide o budovanie svalov, veľa sa deje aj mimo posilňovňu. Je...

Jak nahradit sportovní nápoje a doplnit ztracené vitamíny a minerály z ovoce, zeleniny, mléka?

26.10.2016 00:20
Většina cvičenců  a  sportovců ztrácí mnoho minerálů prostřednictvím potu. Tyto látky jsou obsaženy v různých energetických nápojích pro sportovce, tyčinkách, Ale obvykle obsahují vydatnou porci kalorií a přidaný cukr. Je lepší způsob, jak doplnit tyto látky potřebné k udržení rovnováhy...

Ovoce a zelenina, které okrajováním zbavujeme cených výživných látek

24.10.2016 16:34
Na kuchyńský stůl se nám dostane zelenina a ovoce, které aniž si to uvědomujeme zabavujeme automaticky slupku škrabou. Máme s tím spojenou práci navíc, ale hlavně zbavujeme tyto plody velmi důležitých a cených výživných látek, které jsou obsaženy právě ve slupce a končí nenávratně v koši. Stačí...

Co patří do zdravé kuchyně?

22.10.2016 23:33
Ořechy a semínka by měly být součástí denního jídelníčku. Jsou zdrojem kvalitních živin a dobře zasytí. Dýňová semínka jsou superpotravinou, která se pěstuje i na našich polích. Dýňová semínka obsahují zinek, selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík, měď, mangan a železo, omega 3 mastné kyseliny a...

Rýže, jak chutná nejlépe?

22.10.2016 21:31
rýže je jednou z nejrozšířenějších plodin na planetě a tvoří základ jídelníčku pro polovinu lidstva. Původ rýže je pravděpodobně Jižní Asie (Indie nebo Čína). V Evropě se objevila cca před 1000 roky. v některých kultůrách je považována za symbol plodnosti mírní průjem a zácpu pomáhá při...

Jak zvýšit obsah vlákniny ve stravě

22.10.2016 01:32
Vláknina může být dobrá zbraň pro snížení hmotnosti a její udržení. Slovo vláknina není nijak atraktivní, ale může neuvěřitelně prospět našemu tělu. Vláknina hraje klíčovou roli pro zdraví našich střev a současně nám navozuje příznivý pocit nasycení (důležitý při redukčních dietách). Doporučené...
<< 10 | 11 | 12 | 13 | 14 >>