Sója

jedinečná luštěnina, která téměř nahrazuje živočišné bílkoviny, její domovonou je Asie a již před více jak 5000 lety byla používána v Číně. K jejim Sojové bobyúčinným obsahovým látkám patří typické aminokyseliny (stavební jednotky bílkovin), které se normálně vyskytují pouze v mase, a značné množství tuků zejména nenasyscených. Při uplatňování zásad moderní výživy s omezením konzumace masa nebo nebo jeho úplným vyloučením začíná být sója považována za jednu z nejdůležitějších potravin, která může maso nahradit. Třemi nejznámějšími výrobky ze sóji jsou: sójové mléko, tofu ( sojový tvaroh, sýr) a sójová omáčka. Ze soji se však vyrábí mouka( plnotučná i odtučněná), vločky a káva, tvoří základ různých past, připravují se z ní majonézy se sójou, sojové maso, olej. Význam mají i sojové klíčky(naklíčené boby). Sója jako zdroj bílkovin pro lidský organismus má proti masu jednu přednost: aminokyseliny, které tvoří její bílkoviny se dají enzymaticky mnohem snáze získávat z natrávené potravy než u masa, ryb nebo drůbeže. Jinak řečeno, sójová bílkovina je optimálně zužitkovatelná, zejména u osob s nízkou tvorbou žaludečních šťáv. K nim patří i lidé s obtížemi způsobenými chybným stravováním a předčasnými projevy stárnutí. Těm může přechod na sójovou stravu poskytnout duševní svěžet a mladistvý vzhled. Sója obsahuje vitaminy B1, B2, B6, D, E, obsahuje i malé množství vitaminu C a A, fosfor, hořčík, draslík, železo a vápník. 
 
Nefermentované sójové produkty zahrnují tofu či sójové mléko, zatímco miso (pasta ze sóji), natto (název fermentovaného sýra ze sójových bobů pomocí bakterií Bacillus subtilis), tempeh (něco jako sójový hermelín) a tamari (sójová omáčka) patří k fermentovaným sójovým produktům. 
 

Sója (fermentovaná) a její léčivé účinky:

  • aktivuje metabolismis bílkovin
  • ovlivňuje růst buněk a omlazuje
  • pomáhá při zhoršování paměti a nedostatečném soustředění
  • staví nové vazivové tkáně
  • zabezpečuje zvýšené množství žaludečních šťáv a tím zlepšuje vstřebávání bílkovin, vápníku a železa
  • uklidňuje nervy
  • podporuje vylučování tekutin z těla, podporují proces hubnutí ( draslík)
  • zbavuje tělo tuku, především játra
  • působí protizánětlivě
  • pomáhá při zrakové únavě
  • působí preventivně proti nedostatku libida (vitamin D)
  • mírní nervozitu a pocit strachu
  • pomáhá proti únavě a apatii
  • podporuje krvetvorbu (železo)
  • zdroj vlákniny (9%)
  • zdroj proteinů
Příprava: sojové boby se na několik hodin namočí do vody zbaví se slupky a potom se 60 až 90 minut vaří; dále se upravují jako všechny ostatní luštěniny. Mají specifickou chuť, která nemusí každému vyhovovat. Fazole mungo neboli zelená sója a azuki jsou na vaření lepší než běžné sójové boby.
 

Sóju?

Hlavní problémy sóji (zdroj: Margit Slimáková)

  • Goitrogeny, které potlačují funkci štítné žlázy. Zdravá štítná žláza reguluje metabolismus a její poškození může vést k nadváze, únavnosti a nepravidelné menstruaci.
  • Fytáty, které omezují využití živin, jako jsou minerální látky vápník, hořčík, železo anebo zinek, ze stravy.
  • Antinutriční látky, jež omezují trávení bílkovin. Obsah antinutrientů je považován za příčinu spojení konzumace sóji s malnutricí.
  • Fytoestrogeny, jež funkcí napodobují skutečné pohlavní hormony estrogeny, které někdy i blokují. Zvýšená hladina estrogenů může podporovat vznik rakoviny prsu, předčasný nástup puberty anebo neplodnost.
  • Vysoce průmyslová úprava. Dnes nejčastěji konzumovanou podobou sóji jsou polotovary, které obsahují tzv. izolovaný sójový protein, který s přirozenou potravinou nemá nic společného.  Pro snížení obsahu antinutričních látek jsou sójové boby čištěny v hliníkových tancích v kyselé lázni a zbytky hliníku zůstávají v potravině.
  • Genetická modifikace a Roundup. V Americe je už přes 90 % sóji geneticky modifikováno, hlavní přidanou vlastností je její odolnost vůči herbicidu Roundup (Roundup ready sójové boby). Tento celosvětově nejpoužívanější herbicid přitom může vést k systémové toxicitě a být jedním z významně rizikových faktorů vývoje mnoha chronických onemocnění. GM sója obsahuje také geny z bakterií, které produkují alergizující bílkoviny. Posledně jmenované se po její konzumaci dokáží zabudovat do DNA našich střevních bakterií a fungovat v nich.
Sója nebude naším nepřítelem, pokud ji budeme konzumovat ve zdraví prospěšné, a sice fermentované podobě. Fermentace je proces, při kterém se rozloží pro zdraví nevýhodné (tzv. antinutriční) látky a fytáty. Fermentovaná sója je bohatým zdrojem bílkovin, probiotik a v našich dietách vzácného vitamínu K2 (silný antioxidant, který zpomaleuje projevy stárnutí a podporuje imunitní systém).
.
 

Fermentované sójé výrobky :

  • Kvalitní sójové omáčky ( nesmí být vyrobeny chemickou hydrolýzou)
  • Tempeh – fermentovaný sójový 
  • Miso, skvělá slaně chutnající pasta
  • Natto – fermentovaný sýr (nejlepším zdrojem K2)
  • Tamara

 

Diskusní téma: Sója

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Omega 3 mastné kyseliny

30.07.2016 22:12
Všade o tom čítame a stále nie je až tak jasné, prečo a na čo nám vlastne omega - 3 je? Pokúsim sa to v tomto článku stručne objasniť. Omega 3 mastné kyseliny sú ľudovo povedané stavebné kamene pre tuky, ktoré sú pre nás a naše telo veľmi priaznivé. Vďaka týmto "stavbám" znižujú omega 3 mastné...

Tekvicové semienka do letného šalátu

26.06.2016 23:33
Tekvicové semienka sú vynikajúcim pomocníkom pre ochutenie nášho obedového šalátu, ktorý sa pre toto letné a krásne počasie úplne hodí. Nie je to ťažké na prípravu, aj to dobre chutí :) Príprava Čínska kapusta, paradajky, mozzarella, jarná cibuľka a čo Vás len napadne :) Zo semienok som pridala...

Chlorella vs. Spirulina

25.06.2016 07:36
V prvom rade si musíme ujasniť, že chlorella je riasa a spirulina je sinice. Spirulinu dokáže naše telo stráviť usušenú a nepomletou, kdežto chlorellu, ktorá je vysušená a neupravená nie. Chlorella obsahuje viac aminokyselín. Chlorella obsahuje väčšie množstvo vitamínu K, tryptofánu a kyseliny...

Jak na únavu při chmurném dnu?

20.06.2016 07:29
Chmurné počasí působí únavně, a proto jsem se rozhodla, Vám dnes doporučit něco málo nejen na povzbuzení, ale taky prospěšné pro Vaše tělíčko :) Guarana je života budič, který detoxikuje tělo a pročišťuje ho. Účinky guarany (Paulinie nápojná) Pomáhá při bolestech kloubů Snižuje chuť k...

Jednoduché a rychlé využití chia semínek

16.06.2016 20:15
 Chia semínka  dnes už známe snad všichni. Umíme je ale využít na maximum a s co nejmenší námahou? Tip na léto nebo skvělá vitaminová bomba po cvičení: Rozmixujeme libovolný počet hrušek a kiwi a přidáme chia semínka. Necháme chvíli uležet. Já jsem si k tomu přidala kustovnici...

S plody goji proti rakovině

10.06.2016 22:50
Kustovnice čínská - goji, pomocník proti rakovině? Plody goji jsou známé svými léčivými a antioxidačními účinky. Je tomu opravdu tak? Po desetiletí je kustovnice čínská využívána v čínské medicíně, kde se osvědčila při léčení řady nemocí, jako je například cukrovka, horečka, vysoký krevní tlak...

Značka superpotravin Mana míří do světa

23.05.2016 15:58
Co je Mana?  MANA dle vynálezce Jakuba Krejčíka je "superpotravina" nebo "superjídlo" , které plně nahradí běžné jídlo. Jedná se o prášek, který se smíchá s vodou a směsí olejů. Jeho hlavní devízou je to, že ho lze velmi rychle připravit i zkonzumovat. Je složený z co...

6 nápojů pro ploché břicho

03.05.2016 23:47
Sladký nápoj ( nebo balená limonáda ) může obsahovat až 68 gramů cukru a to není dobré pro vaše ploché břicho, Naštěstí existuje spousta osvěžujících nápojů, které můžete pít bez pocitu viny, a pomohou vám skutečně zhubnout.   Voda ochucená čerstvým ovocem, džbán vody s mátou a...

Novinky Květen 2016

01.05.2016 13:16
Novinky na webu superpotraviny, představení použití, účinky moringa datlový sirup Javorový sirup kokosový sirup hořčičný olej osvěžující nápoj Chia Fresca - návod Chia pudink - návod Švestky, potravina pro zdravá střeva Skupina potravin pro každý den Kde koupit...

Zdravé sladenie: javorový sirup, agáve, alebo obilný slad?

06.04.2016 00:11
Hľadáte alternatívy k tradičným cukrom? Zamerali sme sa na sirupy. Obilné slady a sirupy, sirup z agáve i javorový sirup môžete používať rovnakým spôsobom ako cukor alebo med. O tom, že klasický repný cukor je biely jed a je lepšie ho aspoň čiastočne nahradiť niečím iným, sa hovorí a píše stále...
<< 13 | 14 | 15 | 16 | 17 >>