Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31

níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě a regeneraci (hudba, joga, meditace..). Klíčový faktor pro dlouhověkost je strava a občasný půst.

Antioxidanty

antioxidanty omezují činnost volných radikálů ( omezují proces oxidace). Tyto látky jsou vysoce reaktivní a velmi rády se spojují s jinými 

antioxidantysloučeninami, které mění. Tím mohou poškozovat buňky a imunitní systém. Dokonce mohou napomoci vzniku mnoha nemocí, ucpávání tepen, ničení kloubů a nervové soustavy a zvýšit riziko vzniku rakovinných buněk. Z hlediska konzumenta lze hodnotit přítomnost antioxidantů v potravinách kladně, jednak prodlužují jejich trvanlivost, jednak jejich užívání má příznivé účinky na jeho zdraví, neboť snižuje pravděpodobnost vzniku srdečně-cévních chorob a některých typů rakoviny.

Mezi antioxidanty patří ořechy (mandle, kešu, vlašské ořechy, lískové ořechy, para), ovocné šťávy (granátová šťáva, acai, noni, šípek, rakytnik řešetlákový) , bobulovité plody (goji, borůvky, maliny, ostružiny, brusinky, arónie, rozinky, amalaki, datle, fíky atd.), koření (kurkuma, zázvor, skořice, česnek), zelenina (rajčata, brokolice, dýně, batáty, červená řepa, mrkev, ...), zelené potraviny (chlorella, spirulina, ječmen, moringa).

Omega 3 mastné nenasycené mastné kyseliny

Omega 3 jsou stavebními kameny mozku, nervového a endokrinního systému. Podílí se na výstavbě buněčných membrán, mají protizánětlivé Omega 3účinky, snižují riziko srdečních a cévních onemocnění, regulují hladinu cukru v krvi. Omega 3 kyseliny jsou zdravé tuky, které jsou nezbytné pro náš organismus, které jseu obsažené v panenských za studena lisovaných olejích (konopný, kokosový, lněný, sacha inchi, dýňový), rybách (losos, tuňák, ančovičky), semínkách (chia, lněná, konopná, černucha setá, quinoa, sacha inchi), zelenině (listová zelenina, dýně, kapusta) a ořeších (vlašské ořechy, para, mandle)

  • kyseliny alfa-linolenové (ALA) -  obsahují  lněná semínka, konopí, dýňová semínka, vlašské ořechy a listová zelenina
  • kyseliny dokosahexaenové (DHA) -  esenciální kyseliny živočišného původu
  • eikosapentaenová kyselina (EPA) -  esenciální kyseliny živočišného původu
 

Zinek a koenzym Q10

Kromě zdravých tuků a antioxidantů dodají ořechy vašemu tělu také pro pleť klíčový minerál zinek. Dále i populární koenzym Q10, který tělo s přibývajícím věkem omezuje jeho produkci.„Tato látka má regenerační účinky, podporuje správnou činnost srdce, je to takový malý elixír mládí. Zinek je nezbytný pro správnou funkci imunitního systému. Kromě ořechů obsahuje zinek a Q10 také brokolice a mořské plody
  • ořechy, maso, ryby, mořské plody, zelenina (brokolice, špenát) - koenzym Q10
  • ořechy, semínka (slunečnice, dýně), obilné klíčky, listová zelenina - zinek

Železo

Kvůli nedostatku železa se pokožka vysušuje, bledne, navíc slábnou vlasy i nehty, což vede k celkově staršímu vzhledu. Proto je nutné tuto Železominerální látku svědomitě doplňovat prostřednictvím stravy. Mezi nejlepší zdroje železa patří quinoa, vajíčka, červené netučné maso, mořské plody, ořechy, listová zelenina a luštěniny.
 

Koření

koření patří do skupiny superpotravin, které vylepšuje chuť a vůni pokrmů a je takovou třešničkou na dortu potravinové pyramidy. Získává se z listů, plodů, odenků, kůry, kořene, natí a dalších části rostlin. Koření má velmi příznivý vliv na lidské zdraví, to znali již dávné civilizace v Indii, Číně, Africe a Americe.
  • kurkuma, zázvor, skořice, česnek, černý kmin, chilli
  • více

Recept na ranní nápoj na podporu dlouhověkosti:

citronová voda s kurkumou (štáva s poloviny citronu, šálek vlažné vody, čtvrt lžičky kurkumy, osmina lžičky medu, špetka skořice a ohříváme) pijte každé ráno, když je nápoj teplý

 

 

Články superpotraviny

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Jídelníček odolnosti organismu

08.11.2017 21:39
správnou funkc systému obranyschopnosti můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na obranyschopnost organismu a posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>