Znáte tyto superpotraviny, které zrychlují metabolismus a detoxikují?
01.08.2017 21:48Na trhu se rozšiřuje nabídka funkčních potravin, které většina lidí nazývá superpotravinami. Někdy je obtížné se v nich vyznat. Níže Vám představíme několik superpotravin, které možná neznáte....
Noni šťáva ( Morinda citrifolia )
tato exotická šťáva obsahuje spoustu antioxidantů. Plod noni váží cca 1kg a obsahuje cca 100 vitaminů a minerálů ( sodík, draslík, železo,
mangan a hořčík, selen ), dále obsahuje 18 aminokyselin, enzymy, esenciální mastné kyseliny a vlákninu.

- čistí tělo
- urychluje regeneraci
- podporuje imunitní systém
- podporuje paměť a koncentraci - brainfood
- mírní vedlejší účinky chemoterapie
Ostropestřec mariánský (olej, mleté semínko, extrakt)
ostropestřec mariánský patří oprávněně mezi superpotraviny, protože je klíčovým představitelem, který čistí a regeneruje játra. Klíčovou
složkou je silymarin. Olej se používá také ve studené kuchyni do salátů. Semena ostropestřce obsahují 27 % bílkovin a 30 % jedlého oleje (kyselina linolová, olejová a nenasycené mastné kyseliny), tyramin, histamin, aminokyseliny, cukry, quercetin a vitamin E. Slupky semen jsou navíc výborným zdrojem vlákniny a pomáhají s čistěním trávicího systému.

Ostropestřec mariánský je silný antioxidant, který čistí a posiluje organismus. Semínka ostropestřce pomáhají také při migrénách a zavratích. Více
- antioxidant
- propívá při křečových žilách
Moringa olejodárná ( MORINGA OLEIFERA )
Moringa - strom života, obsahuje 90 živin a 46 antioxidantů. Je zdrojem vitaminu A ( beta-karoten ) , vitamínu B1( thiamin ), vitaminu B2 ( riboflavin ), vitamínu
B3 ( niacin ), vitaminu B6 ( Pyridoxine ), vitaminu B7 ( biotin ), B9 kyseliny listové , vitamin C ( kyselina askorbová ), Vitaminu D ( cholekalciferol ), vitaminu E ( tokoferol ) a vitamínu K, dále obsahuje nenasycené mastné kyseliny Omega 3, 6 a 9, minerálů ( železo, zinek, hořčík, draslík, fosfor, vápník, měď a mangan ) a 18 esenciálních aminokyselin.

- zdroj omega 3
- brainfood
- vhodné pro sportovce a vegany
Použití: do pomazánek, smoothie, teplých i studených omáček, ochutí třeba také těstoviny i brambory, lze ho nasypat na ryby i maso, do dipů i polévek.
Mochyně peránská - Golden berry - physalis
Plody Mochyně peruánské ( nazývané též Goldenberries, Physalis Peruviana, židovská třešeň nebo Incan Berries ) mají těžce popsatelnou příjemně ovocitou
chuť, rozlévající se po celém jazyce. Vzdáleně připomíná pomeranče a limetky, přičemž voní po karamelu. Tato chuť během několika okamžiků transformuje mezi ovocnou lehkou a hutnou sladkokyselou a opět nazpátek. Důležité je přivonět a nechat se unést dálkou peruánské přírody, na níž našinec není při chuti zvyklý. Golden berries je vzácnou příbuznou rajčete, která roste na keříčcích o výšce 1m.

- superpotravina a adaptogen
- podporuje imunitní systém
- nízký glykemický index
- působí proti procesu stárnutí
- pomáhá při detoxikaci
- více
Plody mochyně mají sladkokyselou chuť a mohou být použity jako alternativa rozinek
Šungitová drť na čištění a harmonizaci vody
Šungitovou drť použiijete tak, že ji nasypete (cca 100g) na 1,5 - 2 litry vody, necháme cca 24-48 hodin odstát. Šungitová drť odebírají
nečistoty a mikroby, a zajišťue, aby byla voda pitná a kvalitní – s optimálním obsahem soli, stopových prvků a tvrdostí. Taková voda pomáhá léčit, vyplavit alergeny, urychlit metabolismus.

- aktivátor vody a přírodní filtr
- šungitovou vodu získáte úpravou běžné vody z vodovodního kohoutku bez složitých procedur a nákladů
- šungitová drť vydrží cca 3-6 měsíců, potom se sníží její čistící schopnost a je nutno ji vyměnit za novou.
Příprava šungitové vody:
šungitovou drť nasypeme do 5-6 litrové skleněné nádoby - karafy ( 300g šungitové drťi) necháme 48 hodin působit, potom šungit důkladně propereme, vodu vylejeme včetně prachu a karafu umyjeme od zbytku prachu a drobných úlomků ( šungit nejlépe přecedíme přes umělohmotné sítko a vrátíme zpět). potom nasypeme šungit zpět do karafy, zalejeme vodou a necháme cca 24 hodin čistit. Po té vodu slejeme do jiné skleněné nádoby a můžeme ji pít nebo používat napřípravu čaje nebo kávy.
Kokosová mouka
kokosová mouka je zdravější alternativa obilných mouk – je bezlepková, má vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Připravuje se z bílého
sušeného jádra kokosového ořechu (tzv. rozemletá kokosová kopra), který zůstane po extrakci kokosového oleje. Má výraznou charakteristickou chuť zralého kokosu a díky nízkému obsahu sacharidů je vhodná i pro diabetiky. Tato mouka se dá kombinovat i s jinými moukami.

Slzovka obecná
Slzovka obecná (tzv. Jojobovy slzy) je obilovina původem z Asie, vzhledem podobná kroupám. Je vhodná jako přídavek do kaší, polévek,
salátů i jako náhrada rýže. Podporuje detoxikaci, posiluje imunitu a zpomaluje šedivění vlasů. Změkčuje a zvláčňuje, pomáhá uvolňovat živočišné tuky a zatuhlá ložiska škodlivin či různé druhy nádorů – často se užívá jako podpůrná léčba (cca dvě lžíce denně). Slzovková zrna obsahují přes 10 % vody, 52 % škrobu, přibližně 18 % bílkovin a 7 % tuku.

- bezlepková obilnina, zdravější alternativa rýže
- čistící účinky pro tělo a podporují zažívání
- brainfood
- více
Bazalková semínka - hit roku 2017
Bazalka je bylina, koření které je původem z Dálného východu (Indie a Východní Asie). Rostlina je široce používán při vaření a lidovém
léčitelství. Bazalka má příjemnou vůni a dodává lahodnou chuť mnoha pokrmům, semena rostliny jsou používány jako zahušťovadlo jídel a vzhledem k podobným vlastnostem jako mají chia semínka má i podobné využití. Bazalka je považována za univerzální a používá v kombinaci s mnoha dalšími bylinkami a kořením. V současné době je obtížné najít jinou podobnou rostlinu, která by měla více prospěšných vlastností pro lidské zdraví.

- brainfood
- detoxikuje organismus
- vhodný při redukčních dietách
Kombucha
Kvašený čajový nápoj Kombucha zelená je především skvělým zdrojem probiotik, posiluje imunitu, je prospěšný při léčbě cukrovky a měl by působit preventivně proti kardiovaskulárním nemocem. Kombucha se říká „houbě“ z východní Asie – jde o lívancový útvar tvořený několika druhy kvasinek a bakterií. Ve staré Číně se čajová houba ctila jako božský dar.