Oves

Oves je obilovina bohatá na beta-glukany (rozpustný derivát celulózy), vitamíny, minerály a vlákninu )(betaglukany - vlákninu rozpustnou ve vodě.

Oves je také bohatý na mangan, který Ovesná kaše s ovocempomáhá při tvorbě kostí , prospívá zdraví pokožky a pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi. Obsahuje také vysoké množství vitamínu B1, B2 a hořčíku. Pro vznik tzv. kompletní bílkoviny je nutné oves kombinovat s luštěninami (cizrna, čočka nebo fazole). Oves má nedostatek lysinu a threoninu, který je naopak v luštěninách. Oves má velkou nutriční hodnotu a je lehce stravitelný.

Na Britských ostrovech se tradovalo, že zatímco Angličané krmí ovsem pouze koně, Skotové ho jedí sami. Proto jsou angličtí koně ta nejlepší liga a skotští muži rovněž…

Ovesné vločky jsou zdrojem sacharidů (také polysacharidy - betaglukany) proteinů, tuků (zdroj omega 3 a 6), vlákniny, vitamínů skupiny B (B1, B2, B6, B9), D, E a minerálů (draslíku, hořčíku, vápníku, železa, selenu a zinku).

Oves a jeho účinky:

  • snižuje cholesterol a brání jeho vstřebávání ve střevech (avenasterol)
  • zdroj kvalitních sacharidů
  • podporují zdraví střev a podporují střevní flóru
  • zdroj tuků, proteinů, sacharidů a vlákniny (beta glukany)
  • podporuje zdravý střevní trakt
  • pozitivně působí na nervovou soustavu a zmírňují stres
  • základ snídaňových směs
  • stabilizuje hladinu krevního cukru
  • poskytne zásobu energie na několik hodin
  • vhodný při nervozitě, únavě či psychické vyčerpanosti, nespavosti a depresi
  • bez obsahu lepku
  • vhodný pro diabetiky (k vniknutí do buněk nepotřebuje inzulin)
  • pro Celiakii (porucha střevního vstřebávání) způsobuje alergie na gliadin, protein, který se nachází v glutenu pšenice a jiných obilnin
  • obsahuje vysoké množství hořčíku a kyseliny listové (vitamin B9), která podporuje dobrý metabolismus a nervový systém
  • vhodný pro vegetariány, vegany a Clean eating
  • působí pozitivně na srdce, pevnost a pružnost cév
  • dokáže posílit podrážděný a přepracovaný mozek
  • podporují imunitní systém (i díky beta glukanům)
  • zásobuje tělo energií (vhodné pro diabetiky) a nespotřebovává při tom příliš inzulínu
  • vhodný při rekonvalescenci (po sportovním či duševním vypětí)
  • mírné afrodiziakální účinky
  • zdroj elektrolytů
  • působí blahodárně na nervy a pomáhá proti únavě (díky vitaminů skupiny B, železa, zinku, hořčíku a komplexu dalších cenných látek)

Banánová ovesná kaše s čekankovým sirupem

Kombinace ovesných vloček, banánu a čekankového sirupu je přesně to pravé, co vám dodá po ránu energii pro celý den. Navíc si díky dokonalému propojení chutí skvěle pochutnáte.

Potřebné ingredience na jednu porci:

  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1 hrnek mléka
  • špetka soli
  • 1 lžíce čekankového sirupu nebo jiného přírodního sladidla 
  • 1 oloupaný banán
  • hrst čerstvých borůvek nebo jiného čerstvého sezónního ovoce

Postup: Ovesnou kaši připravíte tak, že do hrnce se silnějším dnem nasypete vločky a zalijete je mlékem. Přidejte k nim špetku soli a nechte pozvolna zahřívat. Poté přilijte lžíci čekankového sirupu a míchejte do té doby, dokud kaše nedosáhne požadované hustoty. Hotovou ovesnou kaši ozdobte kolečky banánu posypte pobůvkami a ještě zakápněte čekankovým sirupem.

Recept: Cookies - ovesné vločky s banánem, kakaovými boby, máslo, kakaem a další

Fermentované ovesné vločky

  • mají 100násobek laktobacilů ve srovnání s nejlepšími jogurty
  • díky namočení začnou štěpit sacharidy
  • jsou posilovačem imunitního systému
Postup přípravy fermentovaných vloček: večer předem si dejte ovesné vločky (1 hrnek) do misky a zalijte je vlažnou vodou (1 hrnek) tak, aby byly namočené. Fermentace ovesných vloček by měla ideálně trvat 8 - 12 hodin. Pravděpodobně Vám bude stačit i trochu méně vody. Můžete špetku skořice a sušené ovoce. Misku přiklopte talířkem a nechte při pokojové teplotě fermentovat. Před konzumací může obohatit o čerstvé sezónní ovoce či strouhané ořechy.
 

Ovesné vločky můžeme povařit, zalít horkou vodou nebo necháme přes noc ve vodě či mléce. Přidáme jogurt sušené nebo čerstvé ovoce, případně dosladíme přírodním sirupem nebo skořicí

Ovesná kaše: připravuje se takto. 4 lžíce ovesných vloček namočíte na 24 hodin do vody. Ty pak přidáte do vroucí vody a 15 minut je povaříte na mírném ohni. Kaši podávejte s medem a můžete ji zředit mlékem.

Ovesný nápoj: pro uklidnění je účinný nejen pokrm, ale i nápoj z ovsa. Nálev připravený z ovesné natě (lžíce na šálek vody) se uplatňuje nejen při úzkostech a nespavosti, ale i při problémech s močovou soustavou. Pro posilnění při vyčerpání, nervozitě a nespavosti lze užívat rovněž odvar ze lžíce rozmělněných zelených obilek na šálek vody.

Ovesná koupel: z ovesné natě nebo slámy lze připravit koupel prospěšnou při vyčerpání, ekzémech i poruchách krevního oběhu. 1000g ovsa povaříme a poté přidáme do vany. Koupel v teplé vodě s přídavkem ovsa by měla trvat 15–20 minut. Do vany můžeme přidat i několik kapek levandulové silice, která koupel zpříjemní a prohloubí její uklidňující účinky.

Pleťové masky z ovsa: příznivé účinky ovsa na pleť je možné využít i při přípravě levných a účinných domácích pleťových masek. Namočené vločky lze smísit s jogrtem, olejem, medem, žloutkem a dalšími ingrediencemi. Podobně můžete použít i ovesnou mouku.

Ovesné vločky a jejich účinky na vlasy a pleť

  • na mastné vlasy - suchý šampon z ovesných vloček ( jemný prášek z 1 šálku ovesných vloček, poté smícháme s půl šálkem jedlé sody) touto směsí posypejte vlasy a  důkladně pročešeme kartáčem
  • výživnou koupel z ovesných vloček, do teplé vody nasypte 1-2 šálky ovesných vloček
  • pro zjemnění suchých a hribých rukou (směs mletých ovesných vloček, medu, olivového oleje a vody)

Ovesné vločky a vejce - maska na zjemnění vrášek

Pruh vaty namočte ve vlažné směsi žloutku a ovesných vloček, přiložte ho na obličej, po 15 minutách odstaňte zbytky obličej důkladně omyjte a použijte hydratační krém (nebo noční výživný krém).  Maska je složená z 1 žloutku, 1 lžičky ovesných vloček a 2 lžiček teplého medu.
Vrásky kolem úst a očí se zmírní i v případě, když alespoň dvakrát týdně použijete obklad z čerstvě vymačkané hroznové šťávy (díky obsahu antioxidantů, které působí proti stárnutí buněk a podporují jejich regeneraci).
 

Ovesné vločky?

Oves, ovesná kaše

Ovesná kaše a její účinky

16.05.2017 22:33
Ovesná kaše obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin K, železo, fosfor, vápník, zinek, lecitin a další důležité látky. Ranní ovesná kaše a její účinky: brání přejídání, dobře zasytí má vysoký podíl vlákniny - ta navíc prospívá zažívání i trávení zdroj polyfenolových antioxidantů (Avenanthramid) -...

Diskusní téma: Oves

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Omega 3 mastné kyseliny

30.07.2016 22:12
Všade o tom čítame a stále nie je až tak jasné, prečo a na čo nám vlastne omega - 3 je? Pokúsim sa to v tomto článku stručne objasniť. Omega 3 mastné kyseliny sú ľudovo povedané stavebné kamene pre tuky, ktoré sú pre nás a naše telo veľmi priaznivé. Vďaka týmto "stavbám" znižujú omega 3 mastné...

Tekvicové semienka do letného šalátu

26.06.2016 23:33
Tekvicové semienka sú vynikajúcim pomocníkom pre ochutenie nášho obedového šalátu, ktorý sa pre toto letné a krásne počasie úplne hodí. Nie je to ťažké na prípravu, aj to dobre chutí :) Príprava Čínska kapusta, paradajky, mozzarella, jarná cibuľka a čo Vás len napadne :) Zo semienok som pridala...

Chlorella vs. Spirulina

25.06.2016 07:36
V prvom rade si musíme ujasniť, že chlorella je riasa a spirulina je sinice. Spirulinu dokáže naše telo stráviť usušenú a nepomletou, kdežto chlorellu, ktorá je vysušená a neupravená nie. Chlorella obsahuje viac aminokyselín. Chlorella obsahuje väčšie množstvo vitamínu K, tryptofánu a kyseliny...

Jak na únavu při chmurném dnu?

20.06.2016 07:29
Chmurné počasí působí únavně, a proto jsem se rozhodla, Vám dnes doporučit něco málo nejen na povzbuzení, ale taky prospěšné pro Vaše tělíčko :) Guarana je života budič, který detoxikuje tělo a pročišťuje ho. Účinky guarany (Paulinie nápojná) Pomáhá při bolestech kloubů Snižuje chuť k...

Jednoduché a rychlé využití chia semínek

16.06.2016 20:15
 Chia semínka  dnes už známe snad všichni. Umíme je ale využít na maximum a s co nejmenší námahou? Tip na léto nebo skvělá vitaminová bomba po cvičení: Rozmixujeme libovolný počet hrušek a kiwi a přidáme chia semínka. Necháme chvíli uležet. Já jsem si k tomu přidala kustovnici...

S plody goji proti rakovině

10.06.2016 22:50
Kustovnice čínská - goji, pomocník proti rakovině? Plody goji jsou známé svými léčivými a antioxidačními účinky. Je tomu opravdu tak? Po desetiletí je kustovnice čínská využívána v čínské medicíně, kde se osvědčila při léčení řady nemocí, jako je například cukrovka, horečka, vysoký krevní tlak...

Značka superpotravin Mana míří do světa

23.05.2016 15:58
Co je Mana?  MANA dle vynálezce Jakuba Krejčíka je "superpotravina" nebo "superjídlo" , které plně nahradí běžné jídlo. Jedná se o prášek, který se smíchá s vodou a směsí olejů. Jeho hlavní devízou je to, že ho lze velmi rychle připravit i zkonzumovat. Je složený z co...

6 nápojů pro ploché břicho

03.05.2016 23:47
Sladký nápoj ( nebo balená limonáda ) může obsahovat až 68 gramů cukru a to není dobré pro vaše ploché břicho, Naštěstí existuje spousta osvěžujících nápojů, které můžete pít bez pocitu viny, a pomohou vám skutečně zhubnout.   Voda ochucená čerstvým ovocem, džbán vody s mátou a...

Novinky Květen 2016

01.05.2016 13:16
Novinky na webu superpotraviny, představení použití, účinky moringa datlový sirup Javorový sirup kokosový sirup hořčičný olej osvěžující nápoj Chia Fresca - návod Chia pudink - návod Švestky, potravina pro zdravá střeva Skupina potravin pro každý den Kde koupit...

Zdravé sladenie: javorový sirup, agáve, alebo obilný slad?

06.04.2016 00:11
Hľadáte alternatívy k tradičným cukrom? Zamerali sme sa na sirupy. Obilné slady a sirupy, sirup z agáve i javorový sirup môžete používať rovnakým spôsobom ako cukor alebo med. O tom, že klasický repný cukor je biely jed a je lepšie ho aspoň čiastočne nahradiť niečím iným, sa hovorí a píše stále...
<< 13 | 14 | 15 | 16 | 17 >>