Oves

Oves je obilovina bohatá na beta-glukany (rozpustný derivát celulózy), vitamíny, minerály a vlákninu )(betaglukany - vlákninu rozpustnou ve vodě.

Oves je také bohatý na mangan, který Ovesná kaše s ovocempomáhá při tvorbě kostí , prospívá zdraví pokožky a pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi. Obsahuje také vysoké množství vitamínu B1, B2 a hořčíku. Pro vznik tzv. kompletní bílkoviny je nutné oves kombinovat s luštěninami (cizrna, čočka nebo fazole). Oves má nedostatek lysinu a threoninu, který je naopak v luštěninách. Oves má velkou nutriční hodnotu a je lehce stravitelný.

Na Britských ostrovech se tradovalo, že zatímco Angličané krmí ovsem pouze koně, Skotové ho jedí sami. Proto jsou angličtí koně ta nejlepší liga a skotští muži rovněž…

Ovesné vločky jsou zdrojem sacharidů (také polysacharidy - betaglukany) proteinů, tuků (zdroj omega 3 a 6), vlákniny, vitamínů skupiny B (B1, B2, B6, B9), D, E a minerálů (draslíku, hořčíku, vápníku, železa, selenu a zinku).

Oves a jeho účinky:

  • snižuje cholesterol a brání jeho vstřebávání ve střevech (avenasterol)
  • zdroj kvalitních sacharidů
  • podporují zdraví střev a podporují střevní flóru
  • zdroj tuků, proteinů, sacharidů a vlákniny (beta glukany)
  • podporuje zdravý střevní trakt
  • pozitivně působí na nervovou soustavu a zmírňují stres
  • základ snídaňových směs
  • stabilizuje hladinu krevního cukru
  • poskytne zásobu energie na několik hodin
  • vhodný při nervozitě, únavě či psychické vyčerpanosti, nespavosti a depresi
  • bez obsahu lepku
  • vhodný pro diabetiky (k vniknutí do buněk nepotřebuje inzulin)
  • pro Celiakii (porucha střevního vstřebávání) způsobuje alergie na gliadin, protein, který se nachází v glutenu pšenice a jiných obilnin
  • obsahuje vysoké množství hořčíku a kyseliny listové (vitamin B9), která podporuje dobrý metabolismus a nervový systém
  • vhodný pro vegetariány, vegany a Clean eating
  • působí pozitivně na srdce, pevnost a pružnost cév
  • dokáže posílit podrážděný a přepracovaný mozek
  • podporují imunitní systém (i díky beta glukanům)
  • zásobuje tělo energií (vhodné pro diabetiky) a nespotřebovává při tom příliš inzulínu
  • vhodný při rekonvalescenci (po sportovním či duševním vypětí)
  • mírné afrodiziakální účinky
  • zdroj elektrolytů
  • působí blahodárně na nervy a pomáhá proti únavě (díky vitaminů skupiny B, železa, zinku, hořčíku a komplexu dalších cenných látek)

Banánová ovesná kaše s čekankovým sirupem

Kombinace ovesných vloček, banánu a čekankového sirupu je přesně to pravé, co vám dodá po ránu energii pro celý den. Navíc si díky dokonalému propojení chutí skvěle pochutnáte.

Potřebné ingredience na jednu porci:

  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1 hrnek mléka
  • špetka soli
  • 1 lžíce čekankového sirupu nebo jiného přírodního sladidla 
  • 1 oloupaný banán
  • hrst čerstvých borůvek nebo jiného čerstvého sezónního ovoce

Postup: Ovesnou kaši připravíte tak, že do hrnce se silnějším dnem nasypete vločky a zalijete je mlékem. Přidejte k nim špetku soli a nechte pozvolna zahřívat. Poté přilijte lžíci čekankového sirupu a míchejte do té doby, dokud kaše nedosáhne požadované hustoty. Hotovou ovesnou kaši ozdobte kolečky banánu posypte pobůvkami a ještě zakápněte čekankovým sirupem.

Recept: Cookies - ovesné vločky s banánem, kakaovými boby, máslo, kakaem a další

Fermentované ovesné vločky

  • mají 100násobek laktobacilů ve srovnání s nejlepšími jogurty
  • díky namočení začnou štěpit sacharidy
  • jsou posilovačem imunitního systému
Postup přípravy fermentovaných vloček: večer předem si dejte ovesné vločky (1 hrnek) do misky a zalijte je vlažnou vodou (1 hrnek) tak, aby byly namočené. Fermentace ovesných vloček by měla ideálně trvat 8 - 12 hodin. Pravděpodobně Vám bude stačit i trochu méně vody. Můžete špetku skořice a sušené ovoce. Misku přiklopte talířkem a nechte při pokojové teplotě fermentovat. Před konzumací může obohatit o čerstvé sezónní ovoce či strouhané ořechy.
 

Ovesné vločky můžeme povařit, zalít horkou vodou nebo necháme přes noc ve vodě či mléce. Přidáme jogurt sušené nebo čerstvé ovoce, případně dosladíme přírodním sirupem nebo skořicí

Ovesná kaše: připravuje se takto. 4 lžíce ovesných vloček namočíte na 24 hodin do vody. Ty pak přidáte do vroucí vody a 15 minut je povaříte na mírném ohni. Kaši podávejte s medem a můžete ji zředit mlékem.

Ovesný nápoj: pro uklidnění je účinný nejen pokrm, ale i nápoj z ovsa. Nálev připravený z ovesné natě (lžíce na šálek vody) se uplatňuje nejen při úzkostech a nespavosti, ale i při problémech s močovou soustavou. Pro posilnění při vyčerpání, nervozitě a nespavosti lze užívat rovněž odvar ze lžíce rozmělněných zelených obilek na šálek vody.

Ovesná koupel: z ovesné natě nebo slámy lze připravit koupel prospěšnou při vyčerpání, ekzémech i poruchách krevního oběhu. 1000g ovsa povaříme a poté přidáme do vany. Koupel v teplé vodě s přídavkem ovsa by měla trvat 15–20 minut. Do vany můžeme přidat i několik kapek levandulové silice, která koupel zpříjemní a prohloubí její uklidňující účinky.

Pleťové masky z ovsa: příznivé účinky ovsa na pleť je možné využít i při přípravě levných a účinných domácích pleťových masek. Namočené vločky lze smísit s jogrtem, olejem, medem, žloutkem a dalšími ingrediencemi. Podobně můžete použít i ovesnou mouku.

Ovesné vločky a jejich účinky na vlasy a pleť

  • na mastné vlasy - suchý šampon z ovesných vloček ( jemný prášek z 1 šálku ovesných vloček, poté smícháme s půl šálkem jedlé sody) touto směsí posypejte vlasy a  důkladně pročešeme kartáčem
  • výživnou koupel z ovesných vloček, do teplé vody nasypte 1-2 šálky ovesných vloček
  • pro zjemnění suchých a hribých rukou (směs mletých ovesných vloček, medu, olivového oleje a vody)

Ovesné vločky a vejce - maska na zjemnění vrášek

Pruh vaty namočte ve vlažné směsi žloutku a ovesných vloček, přiložte ho na obličej, po 15 minutách odstaňte zbytky obličej důkladně omyjte a použijte hydratační krém (nebo noční výživný krém).  Maska je složená z 1 žloutku, 1 lžičky ovesných vloček a 2 lžiček teplého medu.
Vrásky kolem úst a očí se zmírní i v případě, když alespoň dvakrát týdně použijete obklad z čerstvě vymačkané hroznové šťávy (díky obsahu antioxidantů, které působí proti stárnutí buněk a podporují jejich regeneraci).
 

Ovesné vločky?

Oves, ovesná kaše

Ovesná kaše a její účinky

16.05.2017 22:33
Ovesná kaše obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin K, železo, fosfor, vápník, zinek, lecitin a další důležité látky. Ranní ovesná kaše a její účinky: brání přejídání, dobře zasytí má vysoký podíl vlákniny - ta navíc prospívá zažívání i trávení zdroj polyfenolových antioxidantů (Avenanthramid) -...

Diskusní téma: Oves

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Víte co je TEFF

13.03.2016 13:32
Milička habešská neboli  trpasličí proso? Ano to je TEFF!  Teff je bezlepková pseudoobilovina, která je alternativou rýže, kuskusu ne bulguru. Společně s quinou patří teff nezi nejvýživnější obiloviny na světě. Je výborná pro svoje složení a účinky pro sportovce, těhotné ženy, celiaki a...

Jinan dvoulaločný

07.03.2016 00:56
Jinan nebo Ginkgo biloba je vyjímečný pomalurostoucí mohutný strom, který může mít stáří až 1000 -2000 roků. Jinan, má pravděpodobně původ v Číně a Japonsku, kde se vyskytoval již v druhohorách v době dinosaurů ( vývojový přechod mezi jehličnatými a listnatými stromy ) , Jeho zajimavě...

Kešu oříšky

26.02.2016 00:05
Ořechy lahodné jemné chuti a máslové konzistence rostou na až 12 m vysokých stromech jménem Ledvinovník západní. Oříšek je zavěšený v tvrdém pouzdře na dužině, kterému se říká kešu jablko. Dostat semeno z tohoto plodu je velmi náročné. Obvykle si pomáhají pražením, ale pokud kupujete lifefood kešu...

Kakao

13.02.2016 22:15
snad každý z nás má rád čokoládu. A více z jaké látky je čokoláda vyrobena? Je to superpotravina jménem kakaový bob, který je zdrojem bioaktivních živin a právem je označovám za absolutní hvězdu superfoods. Pokud kakaové boby zahřejeme nad teplotu 42 stupňů zničí se řada výživných látek. Obvyklá...

Sezamová semínka

13.02.2016 00:18
Obsahují 50 % nasycených mastných kyselin, 22 % proteinů, 16 % sacharidů a 9 % vlákniny Skládají se také z minerálů jako je fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a vitamínů E, B1, B2, B3, B5 a B15 a karotenů, B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin,     Léčivé účinky...

Jak snížit příjem cukru

21.01.2016 11:32
Moderní potravinářský sektor používá více cukru, než jste skutečně potřebujete. Rafinovaný cukr je nežádoucí a nadměrné množství může vést k četným komplikacím a zdravotním problémům. Naštěstí existují způsoby, jak snížit příjem cukru sami. Pravidelně každý rok představuje výzkum v oblasti...

Zeleninový smoothie

13.01.2016 23:20
Jak připravit zeleninovou snídani nebo oběd použité suroviny:-, listový salát, rukola, kapusta, kmladé výhonky pampelišky nebo kopřiv. Proč připravit smoothie? zelenina je tvrdá, a rozmixováním můžeme konzumovat kašičku důkladně rozkousat min. 30-40x aby došlu k co nejlepšímu trávení použitých...

Léčivé koupelové soli

11.01.2016 00:14
Sůl v potravinách ve větších množstvím není pro tělo zdravá opakem je sůl koupelová, která se používá na tělo a skvěle působí na uvolnění a při detoxikaci organismu. Bylinnou koupel si však můžeme připravit sami doma a naložit se po práci do horké vany. Jak na to? Jakou sůl pro tuto koupel...

Konopný olej

05.01.2016 16:11
Jaké má konopný olej účinky? je specifikovaný jako jeden z nejzdravějších má z hlediska poměrného zastoupení nenasycených mastných kyselin omega-6: omega-3 3:1 ideální složení po lněném oleji (55% omega-3) má druhý nejvyšší obsah omega 3, celkově obsahuje přibližně 20% omega 3 z toho...

Co vám chybí v těle vám prozradí chutě!

03.01.2016 18:33
také se vám stává, že vás postihne neodolatelná touha po sladkém nebo nezdravém jídle? Nedodržujete - li přesně vyvážený jídelníček, pak nejspíše víte, co máme na mysli. Organismus takto vysílá SOS signály, aby dostal, co potřebuje. A často vítězí, protože my nemůžeme odolat. Chuť na sladké pokud...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>