Quinoa ( merlík chilský )

Quinoa je prastará obilnina původem z Jižní Ameriky (Andy, zvláště pak území Peru, Chile a Bolivie). Byla zdrojem potravy Inků a Aztéků a patřila mezi 3 základní plodiny starých civilizací v oblasti And - v Peru, Bolívii, Chile či Ekvádoru (kukuřice, brambory, Quinoa). Quinoa je díky obsahu výživných látek vhodnější náhradou rýže. 
Quinoa bílá, červená a černáQuinoa je přirozené bezlepková potravina, proto je vhodná pro celiaki.  více...  Neobsahuje lepek a je studnicí těchto živin: bioflavonoidy (včetně kvercetinu a kempferolu) vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, CA, C,  kyselina listová, vápník, měď, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, zinek, vláknina, bílkovina, složité sacharidy, saponiny, esenciální aminokyseliny (cystein, fenylalanin, histidin, izoleucin, lyzin, metionin, tyrozin, treonin a valin),... obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků. Quinoa patří mezi pseudocereálie, nebo také pseudoobiloviny - stonek, na kterém její zrnka rostou, se nesklízí kvůli klasu, ale právě kvůli semínkům.
  • quinoa bílá - má jemnou máslovou chuť
  • quinoa červená - je křupavější s oříškovou příchutí 
  • quinoa černá - nejkřupavější a chuťově nejvýraznější

Quinoa a její účinky na zdraví:

  • podporuje nervový systém - brainfood
  • antioxidant
  • bezlepková obilnina
  • podporuje růst svalstva - kompletní bílkovina
  • obsahuje minerály důležité pro růst kostí (vápník, železo a fosfor) - v mnohem vyšším množství, než je tomu u pšenice, ječmene nebo kukuřice
  • má zvýšený obsah aminokyseliny histidinu, který je významný především ve výživě kojenců a malých dětí,
  • vhodná pro vegany, sportovce, celiaki, vegetariány a Clean eating - zdroj rostlinných kompletních proteinů
  • působí jako prevence osteoporózy
  • doplněk při redukčních dietách
  • podporuje trávení (zdroj vlákniny)
  • zdroj omega kyselin
  • podporuje ledviny
  • zásadotvorná potravina
  • zdroj energie
  • zvyšuje pocit nasycení (vhodná při redukčních dietách)
  • nízký glykemický index (53)
  • působí příznivě na hladinu glukózy v krvi
  • snížuje úroveň krevních cukrů a cholesterolu
  • protizánětlivé, protivirové, protirakovinné a antidepresivní účinky
  • nevýhodou může být snižené vstřebávání vápníku (kyselina fytová může částečně bránit jeho vstřebávání, namočením nebo naklíčením quinoy se většina kyseliny fytové odbourá)
  • podporuje metabolismus a regeneruje tkáně
  • podporuje lepší spánek (díky kombinaci hořčíku a vápníku)
  • podporuje vylučování toxínů, díky obsahu nerozpustné vlákniny
  • působí proti srážení krve
  • působí proti volným radikálům (vitamin E) a zpomaluje proces stárnutí
  • podporuje proces otěhotnění
  • pomáhá při prevenci revmatických zánětů
  • vhodná jako prevence kardiovaskulárních chorob, rakoviny, vysokého krevního tlaku a onemocnění ledvin
  • dobře stravitelná a nenadýmá
  • více
Příprava: před vlastní přípravou by se zvláště nebalená quinoa měla zbavit saponinů, takže se ji nebojte namočit do vody a asi tak 2x propláchněte. potom vaříme v osolené vodě, poměr vody je stejný jako rýže (2 díly vody na 1 díl semínek quinoa). Vaříme po dobu 14 – 18 minut
Použití: můžeme kombinovat se slzovkou a dalšími zdravými obilovinami a luštěninami, příloha k masu, do salátů, do kaší, rizota, na zahuštění polévek
Chuť: neutrální

Quinoa příprava a recepty:

Pečená kořenová zelenina s Quinou

Quinou uvaříme v osolené vodě v poměru 2 : 1 a necháme vychladnout. Zeleninu si omyjeme a nakrájíme na stejné velké kousky. Nakrájenou zeleninu pokapeme olivovým olejem, osolíme a vložíme do trouby péct na 200 ° C po dobu 10-12 minut nebo  až do měkka.
Upečenou zeleninu smícháme s uvařenou Quinou a česnekem. Dozdobíme balsamicovým octem, medem, petrželkou nebo dle chuti.
  • 1 hrnek semínek quinoa 
  • 1 velká mrkev
  • 1 velká petržel
  • 1 menší červená řepa
  • 1 lžíce olivového oleje ( hořčičný, řepkový, z černého kmínu)
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce octa Balsamico
  • 1 lžíce medu
  • nasekaná petžlenová nať

Semínka Quinoa?

Quinoa články

 

Quinoa

V této rubrice nejsou žádné články.

Diskusní téma: Quinoa

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Superpotraviny, které vás nejvíce hydratují

22.05.2017 17:14
Hlad je převlečená žízeň, proto může i místo vody vyzkoušet například i tyro superpotraviny a podpoříte tak svůj pitný režim a správnou  hydrataci  organismu. Nejvhodnější jsou plody, které právě utrhnete zralé na zahrádce.. Rajčata obsahují až 94% vody neobsahují tuk a mají minimum...

Možnosti jak nahradit kravské mléko

18.05.2017 00:02
Většina z nás vyrůstala na kravském mléku, ale mnozí spotřebitelé nyní hledají mléčné náhražky. Ať už je to intolerance na laktózu, nebo jiný životní styl (veganství), nebo hledání jednoduchého řešení na zdravotní potíže (zažívací problémy, nadýmání, průjem, kožní problémy a intolerance na...

25 Superfoods pro hubnutí

14.05.2017 00:38
Musíme ještě objevit jídlo, které rozpustí všechny nežádoucí tuky v našem těle, ale máme podezření, že to je skryto někde v elixíru mládí. „Myslím, že superpotraviny mají dvojí účinek - dávají nám výživu, a také nám pomáhají při hubnutí. Několik tipů jak přispět k proces hubnutí: hubnutí...

5 způsobů, jak zajistit bezpečí své rodiny proti arsenu v rýži

13.05.2017 11:47
Přes mnoho výhod rýže (bezlepková, zdroj vlákniny, zdroj minerálů a vitamínů) má ta celozrnná rýže jedno špinavé tajemství: Arzen. Arzen je karcinogen a je jednou z nejhorších chemikálií skrývajících se ve vaší domácnosti. Nejvíce znepokojující je, že pro děti je největším rizikem arzen obsažený v...

7 superpotravin, které působí proti nemocem a pomáhají podpořit zdraví

06.05.2017 23:47
I když neexistuje žádná přísná vědecká definice, co jsou superpotraviny (superfoods), lze ale říci, že jsou plná základních živin, vitamínů a minerálů, zdrojem vlákniny a bílkovin. Superfoods mají také protizánětlivé účinky (omega-3 mastné kyseliny) a působí proti stárnutí - anti-aging (díky obsahu...

Pokles vitamínů a minerálů v ovoci a zelenině

05.05.2017 17:49
Vědecké studie, které probíhají od roku 1985 potvrzují trvalý pokles minerálů a vitamínů v ovoci a zelenině. Řada odborníků doporučuje užívat vitamínové a minerální doplňky stravy, jako možnost doplnění těchto látek do organismu. Ale je ten správný postup? Nejmarkantněji je to...

Ovoce a jeho účinky na zdraví

28.04.2017 00:04
Zelenina, ovoce a jejich pravidelná konzumace je možností, jak nahradit přášky přírodními zdroji, které jsou plné výživných látek a příznivě působí na naše zdraví. Znátě účinky tohoto zejména bobulovitého ovoce? Angešt angrešt je téměř neznámé bobulové ovoce, které časte najde v zahrádkách našich...

Jarní únava...možná vám chybí vitamin D a železo

27.04.2017 23:15
Jarní únavu můžeme zmírnit nebo i předejít stravou. Za jarní únavu může stát i oslabený organismus, nedostatek slunečních paprsků a oslabený imunitní systém. A níže vám uvádíme pár tipů jak si s tím poradit. doplňte vitamin D (jeho nedostatek se projevuje, únavou, ospalost, nedostatkem síly a...

7 nejlepších potravin a nápojů v boji proti refluxu

16.04.2017 19:16
Kořeněná jídla, smažená jídla., rajčatová omáčka, kofein. Pokud jste trpí refluxem ( návrat žaludečních šťáv zpět do jícnu), již pravděpodobně přesně víte , co nemůžete jíst nebo pit. Stejně jako některé potraviny mohou způsobit vznik refluxu, některé potraviny mohou naopak pomoci proti zánětu...

15 Potravin, které vám pomohou zhubnout

15.04.2017 00:28
Podívejte se na těchto 15  potravin na hubnutí , které vám pomohou vykročit na zdravou (a chutné) dietní cestu: Řecký jogurt   Řecký jogurt je ideální nejen jako jídlo na snídani s nějakým ovocem, ale je to opravdu superpotravina na snížení hmotnosti. Zkuste řecký jogurt místo...
<< 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>