Arašídy, burské oříšky

 
rostou v zemích s teplým a vlhkým klimatem. Arašídy jsou původem z Jižní Ameriky a pěstují se v Indii, Číně, Africe, na jihu Spojených států. Ve ArašídySpojených státech se pěstuje více než 450 000 tun ročně na téměř 400 000 hektarech.
Při nákupu arašídy věnujte pozornost vzhledu a vůni. Vyberte si arašídy rovnoměrně barevné, bez šmouh a skvrn. Arašídy mají ve 100g cca 550 - 600 kcal ale arašídové máslo má už 884 kalorií. Nadměrná konzumace arašídů může způsobit obezitu. Arašídy obsahují jedinečné aminokyseliny, vitamíny A , D , E , B1 , B2 ,B3, B5, B6, biotin,B9 (kyselinu listovou) PP , E ,  a polynenasycené kyseliny, minerály (draslík, fosfor, vápník, hořčík, zinek, měd, mangan a železo). Arašídy obsahují též více jak 35% proteinů a 50% tuku, ale žádný cholesterol.
Arašídové proteiny se vyznačují optimálním poměrem aminokyselin, a proto jsou dobře absorbovány v lidském těle. Arašídy zlepšují paměť a pozornost, sluch, normalizuje funkci nervového systému, srdce, jater a dalších vnitřních orgánů. Jen nezapomeňte, že kyselina listová podporuje obnovu buněk.

Arašídy (burské oříšky) a jejich účinky na zdraví:

  • prevenci srdečních onemocnění, ischemie, aterosklerózy
  • prevence civilizačních chorob
  • proti předčasnému stárnutí
  • proti vzniku zhoubných nádorů
  • podporují obnovu buněk
  • podporuje dobré zažívání, trávení a vyprazdňování (zdroj vlákniny)
  • dobře zasytí
  • podporují krve tvorbu
  • zlepšují paměť a pozornost - brainfood
  • púsobí proti stresu
  • zdroj antioxidantů ( srovnatelné s ostružinami a jahody ) - chrání před účinky volných radikálů
  • zlepšují sexuální potenci u mužů a žen
  • arašídové máslo se používá pro sportovce a na léčbu hnisavých ran
  • zdroj proteinů, podporuje růst svalové hmoty
  • podporují a urychlují metabolismus
  • snižují hladinu špatného cholesterolu
  • jsou vhodné jako prevence obezity
  • udržují optimální hladinu cukru v krvi
  • ochraňují před zubním kazem
  • zdroj koenzymu Q10 a resveratrolu
  • zdroj nenasycených mastných kyselin

Nutriční hodnoty arašídů ve 100 gramech:

  • Proteiny 26,4 g
  • Tuky 45,3 g
  • Sacharidy 9,8 g
  • Kalorický obsah 500 - 800 kcal
Kontraindikace: nadměrná konzumace může vést k nadváze a obezitě, nedoporučuje se při dně, osteoartróze, artritidě
Doporučená dávka: zhruba 1 hrst (15–20 g)
 

Články, ořechy a jejich účinky:

Arašídy a arašídové máslo:

 

Diskusní téma: Arašídy, burské oříšky

Titulek: Kvalita burských oříšků Vložil: Jiří Hanák Datum: 25.11.2016

Vážení, rád bych poznal toho člověka, který nakupuje burské oříšky do našich prodejen.
Už několik let po sobě se mi nepodařilo koupit dobře chutnající neloupané burské oříšky.
Nechápu to, když kousek za hranicemi v pytlích jsou k prodeji dvakrát tak větší jako ty naše, o chuti ani nemluvě. U nás na sáčku si dokonce dovolí označení JUMBO (!!!), ale jsou stejně drobné a nechutné. Může mi to někdo vysvětlit? Děkuji. J.H.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Omega 3 mastné kyseliny

30.07.2016 22:12
Všade o tom čítame a stále nie je až tak jasné, prečo a na čo nám vlastne omega - 3 je? Pokúsim sa to v tomto článku stručne objasniť. Omega 3 mastné kyseliny sú ľudovo povedané stavebné kamene pre tuky, ktoré sú pre nás a naše telo veľmi priaznivé. Vďaka týmto "stavbám" znižujú omega 3 mastné...

Tekvicové semienka do letného šalátu

26.06.2016 23:33
Tekvicové semienka sú vynikajúcim pomocníkom pre ochutenie nášho obedového šalátu, ktorý sa pre toto letné a krásne počasie úplne hodí. Nie je to ťažké na prípravu, aj to dobre chutí :) Príprava Čínska kapusta, paradajky, mozzarella, jarná cibuľka a čo Vás len napadne :) Zo semienok som pridala...

Chlorella vs. Spirulina

25.06.2016 07:36
V prvom rade si musíme ujasniť, že chlorella je riasa a spirulina je sinice. Spirulinu dokáže naše telo stráviť usušenú a nepomletou, kdežto chlorellu, ktorá je vysušená a neupravená nie. Chlorella obsahuje viac aminokyselín. Chlorella obsahuje väčšie množstvo vitamínu K, tryptofánu a kyseliny...

Jak na únavu při chmurném dnu?

20.06.2016 07:29
Chmurné počasí působí únavně, a proto jsem se rozhodla, Vám dnes doporučit něco málo nejen na povzbuzení, ale taky prospěšné pro Vaše tělíčko :) Guarana je života budič, který detoxikuje tělo a pročišťuje ho. Účinky guarany (Paulinie nápojná) Pomáhá při bolestech kloubů Snižuje chuť k...

Jednoduché a rychlé využití chia semínek

16.06.2016 20:15
 Chia semínka  dnes už známe snad všichni. Umíme je ale využít na maximum a s co nejmenší námahou? Tip na léto nebo skvělá vitaminová bomba po cvičení: Rozmixujeme libovolný počet hrušek a kiwi a přidáme chia semínka. Necháme chvíli uležet. Já jsem si k tomu přidala kustovnici...

S plody goji proti rakovině

10.06.2016 22:50
Kustovnice čínská - goji, pomocník proti rakovině? Plody goji jsou známé svými léčivými a antioxidačními účinky. Je tomu opravdu tak? Po desetiletí je kustovnice čínská využívána v čínské medicíně, kde se osvědčila při léčení řady nemocí, jako je například cukrovka, horečka, vysoký krevní tlak...

Značka superpotravin Mana míří do světa

23.05.2016 15:58
Co je Mana?  MANA dle vynálezce Jakuba Krejčíka je "superpotravina" nebo "superjídlo" , které plně nahradí běžné jídlo. Jedná se o prášek, který se smíchá s vodou a směsí olejů. Jeho hlavní devízou je to, že ho lze velmi rychle připravit i zkonzumovat. Je složený z co...

6 nápojů pro ploché břicho

03.05.2016 23:47
Sladký nápoj ( nebo balená limonáda ) může obsahovat až 68 gramů cukru a to není dobré pro vaše ploché břicho, Naštěstí existuje spousta osvěžujících nápojů, které můžete pít bez pocitu viny, a pomohou vám skutečně zhubnout.   Voda ochucená čerstvým ovocem, džbán vody s mátou a...

Novinky Květen 2016

01.05.2016 13:16
Novinky na webu superpotraviny, představení použití, účinky moringa datlový sirup Javorový sirup kokosový sirup hořčičný olej osvěžující nápoj Chia Fresca - návod Chia pudink - návod Švestky, potravina pro zdravá střeva Skupina potravin pro každý den Kde koupit...

Zdravé sladenie: javorový sirup, agáve, alebo obilný slad?

06.04.2016 00:11
Hľadáte alternatívy k tradičným cukrom? Zamerali sme sa na sirupy. Obilné slady a sirupy, sirup z agáve i javorový sirup môžete používať rovnakým spôsobom ako cukor alebo med. O tom, že klasický repný cukor je biely jed a je lepšie ho aspoň čiastočne nahradiť niečím iným, sa hovorí a píše stále...
<< 13 | 14 | 15 | 16 | 17 >>