Borůvky

tmavě modrý až černý plod bobulovitého tvaru s výraznou chutí, rostoucí na malých keřích nejčastěji v jehličnatých lesích, pasekách a rašeliništíchBorůvky brusnice a to ve vyšších polohách. Borůvky brusnice dozrávají obvykle během prázdnin. Spolu s rakytnikem patří borůvka mezi nejcenější superpotraviny rostoucí na našem území. Borůvky mají vysoký obsah antioxidantů, flavonoidů, betakaroteny,  vitaminy A, B, C rasveratrol, draslík, hořčík, měď, zelezo, zinek, chrom, mangan, ovocné cukry.

Vědci z Readingu testovali konzumaci borůvkové šťávy u školáků a zjistili, že při konzumaci tohoto ovocného nápoje se zvýšila výkonnost mozku u dětí a zlepšilo se učení a paměť. Borůvky jsou dobré také sušené, mají stejný obsah všech účinných látek a lze je dlouho skladovat bez přídavku cukru.

Borůvky a jejich účinky:

  • jsou bohaté na karoten, který chránící imunitní systém a tělové buňky před volnými radikály
  • vysoký obsah vitaminu C, třísloviny taninu, železa
  • čistí krev, dodávají životní energii a omlazují
  • při průjmech a jiných střevních potížích
  • snižují hladinu cholesterolu a tuku v krvi
  • zklidňují nervy
  • podporuje mozkové funkce - výživa pro mozek (brainfood)
  • mimořádně vysoký obsah vitaminu E a C ( zmírňuje stařeckou demenci )
  • antioxidant
  • pozitivně působí proti rakovině
  • efektivně pomáhá při snižování hmotností
  • borůvky mají protistresový účinek
  • zvyšují odolnost proti radiaci
  • pomáhají při léčbě neplodnosti
  • léčí šeroslepost
  • působí proti infekcím
  • při křečových žilách
  • při infekci močových cest a při ledvinových kamenech
  • napomáhají udržení rovnováhy (zejména u seniorů)
  • podporují kardiovaskulární systém
  • podporují metabolismus
  • protinádorové účinky (zdroj Julie Beattie-ová z University v Dundee)
  • působí proti stárnutí - antiaging
  • pomáhá pří šerosleposti stejně jako při špatném vidění
  • příznivý vliv na nespecifické střevní záněty (zdroj Patuiri G. Et al. 2011)
  • více

borůvky sušené? 

Využití: čerstvé přímo z přírody, nebo mražené

V kuchyni ho můžeme použít do koláčů, knedlíků a dortů.

Borůvky

Borůvka

09.01.2015 23:31
Málo známá borůvka bojuje se záněty. Je velikosti pilulky, ale daleko příjemnější a chutnější než pilulky! Maliny, borůvky, ostružiny, jsou lesní bobulovité plody, které jsou zdravé a chutné. Máte tedy možnost si plod borůvky do svého jídelníčku. Co co vše můžete očekávat od účinků...

Diskusní téma: Borůvky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Jídelníček odolnosti organismu

08.11.2017 21:39
správnou funkc systému obranyschopnosti můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na obranyschopnost organismu a posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>