Borůvky

tmavě modrý až černý plod bobulovitého tvaru s výraznou chutí, rostoucí na malých keřích nejčastěji v jehličnatých lesích, pasekách a rašeliništíchBorůvky brusnice a to ve vyšších polohách. Borůvky brusnice dozrávají obvykle během prázdnin. Spolu s rakytnikem patří borůvka mezi nejcenější superpotraviny rostoucí na našem území. Borůvky mají vysoký obsah antioxidantů, flavonoidů, betakaroteny,  vitaminy A, B, C rasveratrol, draslík, hořčík, měď, zelezo, zinek, chrom, mangan, ovocné cukry.

Vědci z Readingu testovali konzumaci borůvkové šťávy u školáků a zjistili, že při konzumaci tohoto ovocného nápoje se zvýšila výkonnost mozku u dětí a zlepšilo se učení a paměť. Borůvky jsou dobré také sušené, mají stejný obsah všech účinných látek a lze je dlouho skladovat bez přídavku cukru.

Borůvky a jejich účinky:

  • jsou bohaté na karoten, který chránící imunitní systém a tělové buňky před volnými radikály
  • vysoký obsah vitaminu C, třísloviny taninu, železa
  • čistí krev, dodávají životní energii a omlazují
  • při průjmech a jiných střevních potížích
  • snižují hladinu cholesterolu a tuku v krvi
  • zklidňují nervy
  • podporuje mozkové funkce - výživa pro mozek (brainfood)
  • mimořádně vysoký obsah vitaminu E a C ( zmírňuje stařeckou demenci )
  • antioxidant
  • pozitivně působí proti rakovině
  • efektivně pomáhá při snižování hmotností
  • borůvky mají protistresový účinek
  • zvyšují odolnost proti radiaci
  • pomáhají při léčbě neplodnosti
  • léčí šeroslepost
  • působí proti infekcím
  • při křečových žilách
  • při infekci močových cest a při ledvinových kamenech
  • napomáhají udržení rovnováhy (zejména u seniorů)
  • podporují kardiovaskulární systém
  • podporují metabolismus
  • protinádorové účinky (zdroj Julie Beattie-ová z University v Dundee)
  • působí proti stárnutí - antiaging
  • pomáhá pří šerosleposti stejně jako při špatném vidění
  • příznivý vliv na nespecifické střevní záněty (zdroj Patuiri G. Et al. 2011)
  • více

borůvky sušené? 

Využití: čerstvé přímo z přírody, nebo mražené

V kuchyni ho můžeme použít do koláčů, knedlíků a dortů.

Borůvky

Borůvka

09.01.2015 23:31
Málo známá borůvka bojuje se záněty. Je velikosti pilulky, ale daleko příjemnější a chutnější než pilulky! Maliny, borůvky, ostružiny, jsou lesní bobulovité plody, které jsou zdravé a chutné. Máte tedy možnost si plod borůvky do svého jídelníčku. Co co vše můžete očekávat od účinků...

Diskusní téma: Borůvky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Víte co je TEFF

13.03.2016 13:32
Milička habešská neboli  trpasličí proso? Ano to je TEFF!  Teff je bezlepková pseudoobilovina, která je alternativou rýže, kuskusu ne bulguru. Společně s quinou patří teff nezi nejvýživnější obiloviny na světě. Je výborná pro svoje složení a účinky pro sportovce, těhotné ženy, celiaki a...

Jinan dvoulaločný

07.03.2016 00:56
Jinan nebo Ginkgo biloba je vyjímečný pomalurostoucí mohutný strom, který může mít stáří až 1000 -2000 roků. Jinan, má pravděpodobně původ v Číně a Japonsku, kde se vyskytoval již v druhohorách v době dinosaurů ( vývojový přechod mezi jehličnatými a listnatými stromy ) , Jeho zajimavě...

Kešu oříšky

26.02.2016 00:05
Ořechy lahodné jemné chuti a máslové konzistence rostou na až 12 m vysokých stromech jménem Ledvinovník západní. Oříšek je zavěšený v tvrdém pouzdře na dužině, kterému se říká kešu jablko. Dostat semeno z tohoto plodu je velmi náročné. Obvykle si pomáhají pražením, ale pokud kupujete lifefood kešu...

Kakao

13.02.2016 22:15
snad každý z nás má rád čokoládu. A více z jaké látky je čokoláda vyrobena? Je to superpotravina jménem kakaový bob, který je zdrojem bioaktivních živin a právem je označovám za absolutní hvězdu superfoods. Pokud kakaové boby zahřejeme nad teplotu 42 stupňů zničí se řada výživných látek. Obvyklá...

Sezamová semínka

13.02.2016 00:18
Obsahují 50 % nasycených mastných kyselin, 22 % proteinů, 16 % sacharidů a 9 % vlákniny Skládají se také z minerálů jako je fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a vitamínů E, B1, B2, B3, B5 a B15 a karotenů, B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin,     Léčivé účinky...

Jak snížit příjem cukru

21.01.2016 11:32
Moderní potravinářský sektor používá více cukru, než jste skutečně potřebujete. Rafinovaný cukr je nežádoucí a nadměrné množství může vést k četným komplikacím a zdravotním problémům. Naštěstí existují způsoby, jak snížit příjem cukru sami. Pravidelně každý rok představuje výzkum v oblasti...

Zeleninový smoothie

13.01.2016 23:20
Jak připravit zeleninovou snídani nebo oběd použité suroviny:-, listový salát, rukola, kapusta, kmladé výhonky pampelišky nebo kopřiv. Proč připravit smoothie? zelenina je tvrdá, a rozmixováním můžeme konzumovat kašičku důkladně rozkousat min. 30-40x aby došlu k co nejlepšímu trávení použitých...

Léčivé koupelové soli

11.01.2016 00:14
Sůl v potravinách ve větších množstvím není pro tělo zdravá opakem je sůl koupelová, která se používá na tělo a skvěle působí na uvolnění a při detoxikaci organismu. Bylinnou koupel si však můžeme připravit sami doma a naložit se po práci do horké vany. Jak na to? Jakou sůl pro tuto koupel...

Konopný olej

05.01.2016 16:11
Jaké má konopný olej účinky? je specifikovaný jako jeden z nejzdravějších má z hlediska poměrného zastoupení nenasycených mastných kyselin omega-6: omega-3 3:1 ideální složení po lněném oleji (55% omega-3) má druhý nejvyšší obsah omega 3, celkově obsahuje přibližně 20% omega 3 z toho...

Co vám chybí v těle vám prozradí chutě!

03.01.2016 18:33
také se vám stává, že vás postihne neodolatelná touha po sladkém nebo nezdravém jídle? Nedodržujete - li přesně vyvážený jídelníček, pak nejspíše víte, co máme na mysli. Organismus takto vysílá SOS signály, aby dostal, co potřebuje. A často vítězí, protože my nemůžeme odolat. Chuť na sladké pokud...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>