Astaxanthin

Astaxanthin můžeme najít především v řasách, rostlinách, ale i v mase, které zabarvuje do růžova až oranžova (především u lososa), či v krunýři humra a v peří plameňáků. Astaxanthin patří mezi karotenoidy (barviva rostlin, živočichů, hub, řas a mikroorganismů) a vyznačuje se silnými antioxidačními účinky, což dokázalo laboratorní porovnávání astaxantinu s některými dalšími antioxidanty rozpustnými v tucích (např. betakaroten nebo vitamin E).
  • Astaxantin má 100 do 500 krát vyšší antioxidační kapacitu než vitamin E a 10 krát vyšší antioxidační schopnost než beta-karoten
  • Astaxanthin je silnější antioxidant než lutein, lykopen a tokotrienoly

Antioxidant astaxanthin a jeho účinky:

  • posiluje kognitivní funkce mozku
  • pomáhá odbourávat volné radikály
  • podporuje aktivitu a schopnost rychlého množení širokého spektra imunitních buněk (B-buněk, T-buněk, lymfocytů atd.) a imunoglobulinů.
  • podporuje imunitní funkce, které zvyšují odolnost proti rakovině pomáhá rovněž snížit produkci látek, které se podílejí na vzniku zánětlivých procesů v těle
  • zmírňuje oxidaci LDL cholesterolu, která se podílí na vzniku kardiovaskulárního onemocnění. Navíc zvyšuje hladinu HDL (hodného) cholesterolu, snižuje hladinu triglyceridů i LDL (zlého) cholesterolu v krvi
  • zvyšuje mužskou plodnost a zlepšuje kvalitu spermií
  • působí proti diebetu
  • pomáhá zmírnit žaludeční záněty
  • získáte přirozenou ochranu pokožky před spálením od slunce
  • má také protizánětlivé vlastnosti v souvislosti s tvorbou melaninu
  • zpomaluje stárnutí tkání
  • funguje proti znakům stárnutí pleti, a tedy stařeckým skvrnám či vysoušení pokožky a vráskám
  • snadno proniká do tkání oka, má lepší účinky než jiné karotenoidy a zároveň nemá žádné vedlejší účinky
  • účinnou zbraní v boji proti onemocnění makulární degenerací, která vede k oslepnutí
  • zlepšuje schopnost zaostření, výživu sítnice, zpomaluje vznik problémů se zrakem, které souvisejí s věkem, podporuje prevenci a léčbu zeleného zákalu
  • přispívá v ochraně proti nemocem, jako jsou Alzheimerova choroba a glaukom

Články superpotraviny

Víte co je TEFF

13.03.2016 13:32
Milička habešská neboli  trpasličí proso? Ano to je TEFF!  Teff je bezlepková pseudoobilovina, která je alternativou rýže, kuskusu ne bulguru. Společně s quinou patří teff nezi nejvýživnější obiloviny na světě. Je výborná pro svoje složení a účinky pro sportovce, těhotné ženy, celiaki a...

Jinan dvoulaločný

07.03.2016 00:56
Jinan nebo Ginkgo biloba je vyjímečný pomalurostoucí mohutný strom, který může mít stáří až 1000 -2000 roků. Jinan, má pravděpodobně původ v Číně a Japonsku, kde se vyskytoval již v druhohorách v době dinosaurů ( vývojový přechod mezi jehličnatými a listnatými stromy ) , Jeho zajimavě...

Kešu oříšky

26.02.2016 00:05
Ořechy lahodné jemné chuti a máslové konzistence rostou na až 12 m vysokých stromech jménem Ledvinovník západní. Oříšek je zavěšený v tvrdém pouzdře na dužině, kterému se říká kešu jablko. Dostat semeno z tohoto plodu je velmi náročné. Obvykle si pomáhají pražením, ale pokud kupujete lifefood kešu...

Kakao

13.02.2016 22:15
snad každý z nás má rád čokoládu. A více z jaké látky je čokoláda vyrobena? Je to superpotravina jménem kakaový bob, který je zdrojem bioaktivních živin a právem je označovám za absolutní hvězdu superfoods. Pokud kakaové boby zahřejeme nad teplotu 42 stupňů zničí se řada výživných látek. Obvyklá...

Sezamová semínka

13.02.2016 00:18
Obsahují 50 % nasycených mastných kyselin, 22 % proteinů, 16 % sacharidů a 9 % vlákniny Skládají se také z minerálů jako je fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a vitamínů E, B1, B2, B3, B5 a B15 a karotenů, B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin,     Léčivé účinky...

Jak snížit příjem cukru

21.01.2016 11:32
Moderní potravinářský sektor používá více cukru, než jste skutečně potřebujete. Rafinovaný cukr je nežádoucí a nadměrné množství může vést k četným komplikacím a zdravotním problémům. Naštěstí existují způsoby, jak snížit příjem cukru sami. Pravidelně každý rok představuje výzkum v oblasti...

Zeleninový smoothie

13.01.2016 23:20
Jak připravit zeleninovou snídani nebo oběd použité suroviny:-, listový salát, rukola, kapusta, kmladé výhonky pampelišky nebo kopřiv. Proč připravit smoothie? zelenina je tvrdá, a rozmixováním můžeme konzumovat kašičku důkladně rozkousat min. 30-40x aby došlu k co nejlepšímu trávení použitých...

Léčivé koupelové soli

11.01.2016 00:14
Sůl v potravinách ve větších množstvím není pro tělo zdravá opakem je sůl koupelová, která se používá na tělo a skvěle působí na uvolnění a při detoxikaci organismu. Bylinnou koupel si však můžeme připravit sami doma a naložit se po práci do horké vany. Jak na to? Jakou sůl pro tuto koupel...

Konopný olej

05.01.2016 16:11
Jaké má konopný olej účinky? je specifikovaný jako jeden z nejzdravějších má z hlediska poměrného zastoupení nenasycených mastných kyselin omega-6: omega-3 3:1 ideální složení po lněném oleji (55% omega-3) má druhý nejvyšší obsah omega 3, celkově obsahuje přibližně 20% omega 3 z toho...

Co vám chybí v těle vám prozradí chutě!

03.01.2016 18:33
také se vám stává, že vás postihne neodolatelná touha po sladkém nebo nezdravém jídle? Nedodržujete - li přesně vyvážený jídelníček, pak nejspíše víte, co máme na mysli. Organismus takto vysílá SOS signály, aby dostal, co potřebuje. A často vítězí, protože my nemůžeme odolat. Chuť na sladké pokud...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>