Bezlepkové potraviny

bezlepková dieta - celiakie, je chronické celoživotní onemocnění, charakterizované trvalou nesnášenlivostí lepku (glutenu) a typickými zánětlivými změnami sliznice tenkého střeva. Tyto změny vedou k porušenému vstřebávání všech živin, minerálů, vitaminů i vody, stupeň této poruchy je odvislý od tíže postižení sliznice – proto se vyskytují různé klinické formy od plně rozvinutých až k formám neúplným či zcela bezpříznakovým.

Seznam bezlepkových superpotravin:

Vliv lepku ( glutenu ) na organismus

proč potraviny obsahující lepek ničí mozek? Důvodem je složenina dvou bílkovin - gliadinu a gluteninu nazývaná lepek nebo gluten. Například pšenice způsobuje zmenšování mozku a omezuje jeho činnost, a právě nadměrná konzumace pšenice je klíčovou příčinou demence. Důvodem je že nyní pšenice obsahuje až 40x více lepku než před 30 roky. Při konzumaci glutenu ( lepku ) dochází v těle k tvoření zánětlivých ložisek, které mohou přecházet v chronické záněty, které trvale oslabují tělo a snižují imunitu a stojí za příčinou většiny nemocí ( včetně demence, rakoviny ).
To je také důvod proč přbívá lidí, kteří jsou citliví a alergičtí a potýkají se dlouhodobě s problémy, až nakonec zjistí že příčinou je lepek ( celiakie - bezlepková strava ).
Důvod je jasný, lidské tělo není schopno pojmout a zpracovat takový obsah sacharidů, který každý den přijímáme.
 

Co je lepek?

lepek neboli gluten je složenina gluteininu a prolaminu. Problém lepku by nebyl tak vážný, pokud bychom jej konzumovali pouze v obilninách. Lepek se používá v potravinářském průmyslu, protože má skvělé pojivé vlastnosti, pro výrobu polotovarů ( uzeninách, omáčkách, jogurtech, cereáliích atd...)
  • toxická látka, která způsobuje tzv. pšeničné břicho

Potraviny obsahující lepek:

  • pšenice
  • žito
  • ječmen
  • koláče
  • pečivo
  • nudle
  • sušenky
  • krupice
  • vločky
  • cereálie
  • strouhanka
  • krupice
  • knedlík

Skryté zdroje lepku:

  • salám
  • paštika
  • hořčice
  • kečup
  • tatarka
  • hotové dresinky
  • masox
  • bujón
  • čokoláda s malým obsahem kakaa
  • nugát, karamel
  • marmeláda
  • želatinové výrobky

 

Diskusní téma: Bezlepkové potraviny

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Víte co je TEFF

13.03.2016 13:32
Milička habešská neboli  trpasličí proso? Ano to je TEFF!  Teff je bezlepková pseudoobilovina, která je alternativou rýže, kuskusu ne bulguru. Společně s quinou patří teff nezi nejvýživnější obiloviny na světě. Je výborná pro svoje složení a účinky pro sportovce, těhotné ženy, celiaki a...

Jinan dvoulaločný

07.03.2016 00:56
Jinan nebo Ginkgo biloba je vyjímečný pomalurostoucí mohutný strom, který může mít stáří až 1000 -2000 roků. Jinan, má pravděpodobně původ v Číně a Japonsku, kde se vyskytoval již v druhohorách v době dinosaurů ( vývojový přechod mezi jehličnatými a listnatými stromy ) , Jeho zajimavě...

Kešu oříšky

26.02.2016 00:05
Ořechy lahodné jemné chuti a máslové konzistence rostou na až 12 m vysokých stromech jménem Ledvinovník západní. Oříšek je zavěšený v tvrdém pouzdře na dužině, kterému se říká kešu jablko. Dostat semeno z tohoto plodu je velmi náročné. Obvykle si pomáhají pražením, ale pokud kupujete lifefood kešu...

Kakao

13.02.2016 22:15
snad každý z nás má rád čokoládu. A více z jaké látky je čokoláda vyrobena? Je to superpotravina jménem kakaový bob, který je zdrojem bioaktivních živin a právem je označovám za absolutní hvězdu superfoods. Pokud kakaové boby zahřejeme nad teplotu 42 stupňů zničí se řada výživných látek. Obvyklá...

Sezamová semínka

13.02.2016 00:18
Obsahují 50 % nasycených mastných kyselin, 22 % proteinů, 16 % sacharidů a 9 % vlákniny Skládají se také z minerálů jako je fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a vitamínů E, B1, B2, B3, B5 a B15 a karotenů, B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin,     Léčivé účinky...

Jak snížit příjem cukru

21.01.2016 11:32
Moderní potravinářský sektor používá více cukru, než jste skutečně potřebujete. Rafinovaný cukr je nežádoucí a nadměrné množství může vést k četným komplikacím a zdravotním problémům. Naštěstí existují způsoby, jak snížit příjem cukru sami. Pravidelně každý rok představuje výzkum v oblasti...

Zeleninový smoothie

13.01.2016 23:20
Jak připravit zeleninovou snídani nebo oběd použité suroviny:-, listový salát, rukola, kapusta, kmladé výhonky pampelišky nebo kopřiv. Proč připravit smoothie? zelenina je tvrdá, a rozmixováním můžeme konzumovat kašičku důkladně rozkousat min. 30-40x aby došlu k co nejlepšímu trávení použitých...

Léčivé koupelové soli

11.01.2016 00:14
Sůl v potravinách ve větších množstvím není pro tělo zdravá opakem je sůl koupelová, která se používá na tělo a skvěle působí na uvolnění a při detoxikaci organismu. Bylinnou koupel si však můžeme připravit sami doma a naložit se po práci do horké vany. Jak na to? Jakou sůl pro tuto koupel...

Konopný olej

05.01.2016 16:11
Jaké má konopný olej účinky? je specifikovaný jako jeden z nejzdravějších má z hlediska poměrného zastoupení nenasycených mastných kyselin omega-6: omega-3 3:1 ideální složení po lněném oleji (55% omega-3) má druhý nejvyšší obsah omega 3, celkově obsahuje přibližně 20% omega 3 z toho...

Co vám chybí v těle vám prozradí chutě!

03.01.2016 18:33
také se vám stává, že vás postihne neodolatelná touha po sladkém nebo nezdravém jídle? Nedodržujete - li přesně vyvážený jídelníček, pak nejspíše víte, co máme na mysli. Organismus takto vysílá SOS signály, aby dostal, co potřebuje. A často vítězí, protože my nemůžeme odolat. Chuť na sladké pokud...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>