Máčení

pro máčení ve vodě jsou vhodné semínka, ořechy, obiloviny, pohanka. Mačením jsou uvedené potraviny lépe stravitelné. Další možností je fermentace, které se nejčastěji používá u zeleniny (kvašené zelí, okurky atd.). Další alternativou je klíčení semínek (ješmen, řeřicha, vojtěška, hrách, brokolice ) obilovin, luštěnin...

Semínka

semínka zalijeme vodou a pár hodin nechat nabobtnat. Semínka pustí sliz a jsou tak lépe stravitelné v trávícím traktu a mohou se využít včechny obsažené žininy. Nejčastěji se používají
  • chia semínka
  • bazalková semínka
  • lněná semínka
  • slunečnicová a dýňová semínka
  • zeleninová semínka

Ořechy

  • vlašské ořechy - mášíme min 8 hodin, potom jsou křupavé, čerstvé a měkkě
  • kešu - stačí cca 2-3 hodiny, pokud je to déle velmi změknou a již nemají dobrou chuť
  • mandle - peckovice máčíme cca 8 hodin
  • lískové ořechy - máčíme jeden až dva dny

Obiloviny

Obilí dáme do vhodné nádoby (dobře poslouží například zavařovací sklenice), zalijeme vodou, a necháme bobtnat. Délka máčení závisí na mnoha faktorech, především na druhu a stáří semínek. Necháváme je ve vodě tak dlouho, až naberou dostatek vody, změknou a dají bez potíží rozkousnout. Alespoň 2x denně vyměňujeme vodu v nádobě, aby se nezačala kazit, je-li teplo, i vícekrát. Oves obvykle stačí máčet ½-1 den, žito až 2 dny. Pokud obilí potom hned nespotřebujete, už je nemáčejte, jen uchovejte v ledničce, a přibližně 2x denně proplachujte čistou vodou. Obilky zůstanou “živé” po několik dní.
  • ječmen
  • oves
  • žito
  • pšenice

Pohanku též máčíme, ale jiným způsobem než obiloviny a ořechy. Určené množství pohanky (např. hrneček) zalijeme přibližně stejným objemem vody. Během několika hodin pohanka nasákne vodu, nabobtná, a vytvoří jakýsi sliz, kterým semínka drží pohromadě. Již ji neproplachujeme ani nepřiléváme vodu, stačí semínka trochu zamíchat, aby se sušší z vrchu promíchala s vlhčími ze spodu.

Namočená pohanka je dosti měkká, můžeme ji jíst jen tak, ovšem kdo chce, může si ji opět dokořenit, rozmixovat či jinak upravit podle chuti.

Obiloviny lze kombinovat se zeleninou ovocem i luštěninami

 

Máčení a klíčení semínek, ořechů a obilovin

Diskusní téma: Máčení

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Jídelníček odolnosti organismu

08.11.2017 21:39
správnou funkc systému obranyschopnosti můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na obranyschopnost organismu a posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>