Máčení

pro máčení ve vodě jsou vhodné semínka, ořechy, obiloviny, pohanka. Mačením jsou uvedené potraviny lépe stravitelné. Další možností je fermentace, které se nejčastěji používá u zeleniny (kvašené zelí, okurky atd.). Další alternativou je klíčení semínek (ješmen, řeřicha, vojtěška, hrách, brokolice ) obilovin, luštěnin...

Semínka

semínka zalijeme vodou a pár hodin nechat nabobtnat. Semínka pustí sliz a jsou tak lépe stravitelné v trávícím traktu a mohou se využít včechny obsažené žininy. Nejčastěji se používají
  • chia semínka
  • bazalková semínka
  • lněná semínka
  • slunečnicová a dýňová semínka
  • zeleninová semínka

Ořechy

  • vlašské ořechy - mášíme min 8 hodin, potom jsou křupavé, čerstvé a měkkě
  • kešu - stačí cca 2-3 hodiny, pokud je to déle velmi změknou a již nemají dobrou chuť
  • mandle - peckovice máčíme cca 8 hodin
  • lískové ořechy - máčíme jeden až dva dny

Obiloviny

Obilí dáme do vhodné nádoby (dobře poslouží například zavařovací sklenice), zalijeme vodou, a necháme bobtnat. Délka máčení závisí na mnoha faktorech, především na druhu a stáří semínek. Necháváme je ve vodě tak dlouho, až naberou dostatek vody, změknou a dají bez potíží rozkousnout. Alespoň 2x denně vyměňujeme vodu v nádobě, aby se nezačala kazit, je-li teplo, i vícekrát. Oves obvykle stačí máčet ½-1 den, žito až 2 dny. Pokud obilí potom hned nespotřebujete, už je nemáčejte, jen uchovejte v ledničce, a přibližně 2x denně proplachujte čistou vodou. Obilky zůstanou “živé” po několik dní.
  • ječmen
  • oves
  • žito
  • pšenice

Pohanku též máčíme, ale jiným způsobem než obiloviny a ořechy. Určené množství pohanky (např. hrneček) zalijeme přibližně stejným objemem vody. Během několika hodin pohanka nasákne vodu, nabobtná, a vytvoří jakýsi sliz, kterým semínka drží pohromadě. Již ji neproplachujeme ani nepřiléváme vodu, stačí semínka trochu zamíchat, aby se sušší z vrchu promíchala s vlhčími ze spodu.

Namočená pohanka je dosti měkká, můžeme ji jíst jen tak, ovšem kdo chce, může si ji opět dokořenit, rozmixovat či jinak upravit podle chuti.

Obiloviny lze kombinovat se zeleninou ovocem i luštěninami

 

Máčení a klíčení semínek, ořechů a obilovin

Diskusní téma: Máčení

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Víte co je TEFF

13.03.2016 13:32
Milička habešská neboli  trpasličí proso? Ano to je TEFF!  Teff je bezlepková pseudoobilovina, která je alternativou rýže, kuskusu ne bulguru. Společně s quinou patří teff nezi nejvýživnější obiloviny na světě. Je výborná pro svoje složení a účinky pro sportovce, těhotné ženy, celiaki a...

Jinan dvoulaločný

07.03.2016 00:56
Jinan nebo Ginkgo biloba je vyjímečný pomalurostoucí mohutný strom, který může mít stáří až 1000 -2000 roků. Jinan, má pravděpodobně původ v Číně a Japonsku, kde se vyskytoval již v druhohorách v době dinosaurů ( vývojový přechod mezi jehličnatými a listnatými stromy ) , Jeho zajimavě...

Kešu oříšky

26.02.2016 00:05
Ořechy lahodné jemné chuti a máslové konzistence rostou na až 12 m vysokých stromech jménem Ledvinovník západní. Oříšek je zavěšený v tvrdém pouzdře na dužině, kterému se říká kešu jablko. Dostat semeno z tohoto plodu je velmi náročné. Obvykle si pomáhají pražením, ale pokud kupujete lifefood kešu...

Kakao

13.02.2016 22:15
snad každý z nás má rád čokoládu. A více z jaké látky je čokoláda vyrobena? Je to superpotravina jménem kakaový bob, který je zdrojem bioaktivních živin a právem je označovám za absolutní hvězdu superfoods. Pokud kakaové boby zahřejeme nad teplotu 42 stupňů zničí se řada výživných látek. Obvyklá...

Sezamová semínka

13.02.2016 00:18
Obsahují 50 % nasycených mastných kyselin, 22 % proteinů, 16 % sacharidů a 9 % vlákniny Skládají se také z minerálů jako je fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a vitamínů E, B1, B2, B3, B5 a B15 a karotenů, B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin,     Léčivé účinky...

Jak snížit příjem cukru

21.01.2016 11:32
Moderní potravinářský sektor používá více cukru, než jste skutečně potřebujete. Rafinovaný cukr je nežádoucí a nadměrné množství může vést k četným komplikacím a zdravotním problémům. Naštěstí existují způsoby, jak snížit příjem cukru sami. Pravidelně každý rok představuje výzkum v oblasti...

Zeleninový smoothie

13.01.2016 23:20
Jak připravit zeleninovou snídani nebo oběd použité suroviny:-, listový salát, rukola, kapusta, kmladé výhonky pampelišky nebo kopřiv. Proč připravit smoothie? zelenina je tvrdá, a rozmixováním můžeme konzumovat kašičku důkladně rozkousat min. 30-40x aby došlu k co nejlepšímu trávení použitých...

Léčivé koupelové soli

11.01.2016 00:14
Sůl v potravinách ve větších množstvím není pro tělo zdravá opakem je sůl koupelová, která se používá na tělo a skvěle působí na uvolnění a při detoxikaci organismu. Bylinnou koupel si však můžeme připravit sami doma a naložit se po práci do horké vany. Jak na to? Jakou sůl pro tuto koupel...

Konopný olej

05.01.2016 16:11
Jaké má konopný olej účinky? je specifikovaný jako jeden z nejzdravějších má z hlediska poměrného zastoupení nenasycených mastných kyselin omega-6: omega-3 3:1 ideální složení po lněném oleji (55% omega-3) má druhý nejvyšší obsah omega 3, celkově obsahuje přibližně 20% omega 3 z toho...

Co vám chybí v těle vám prozradí chutě!

03.01.2016 18:33
také se vám stává, že vás postihne neodolatelná touha po sladkém nebo nezdravém jídle? Nedodržujete - li přesně vyvážený jídelníček, pak nejspíše víte, co máme na mysli. Organismus takto vysílá SOS signály, aby dostal, co potřebuje. A často vítězí, protože my nemůžeme odolat. Chuť na sladké pokud...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>