Mléčné výrobky

  • mléko (nejvíce živin obsahuje čerstvě nadojené mléko volně se pasoucích zvířat) -  zdroj tuků, bílkovin, minerálů či vitaminů A, D, E a K, rychle se mléčné výrobkyvšak kazí
  • sýry
  • syrovátka
  • jogurt
  • kefír
  • máslo (mimo jiné přirozeně obsahuje karoteny a v tuku rozpustné vitaminy A, D, E, K)
  • ghí (přepuštěné máslo)

Jaké mléko najdete v obchodech?

  • plnotučné obsahuje více než 3,5 % tuků,
  • polotučné obsahuje okolo 1,7 % tuků
  • nízkotučné mléko pak mezi 0,3 a 0,7 %

Negativní účinky mléka:

  • mléko tzv.zahleňuje organismus (pokud jsem zahleněný, vykašlávám hleny). Po požití mléka sice můžete pociťovat v ústech a hltanu jemný povlak, ten je však tvořen mléčným tukem. Nejedná se tedy o žádný hlen. V minulosti se této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu.
  • zdroj kaseinu, který je toxický a tělo ho neumí ztrávit (pasterizací se stává kasein toxickou látkou)
  • Laktózová intolerance se v naší populaci vyskytuje v průměru jen u 8 až 10 % lidí.

Vstřebání vápníku z mléka je umožněno díky vitaminu D, který je rozpustný v tucích, a proto je ho mnohem více v mléce plnotučném. Z čerstvého, neupravovaného mléka se vstřebává až 90 % vápníku.

Přetékající mléko

Vařící mléko vám nepřeteče, když v hrnci během varu ponecháte lžíci. Další fígl spočívá v tom, že okraje hrnce potřete olejem nebo máslem - ani v tomto případě vám mléko nikam neuteče!

Jak připravit zdravější hranolky s pomocí mléka?

Pokud před fritováním namočíte nakrájené brambory na 20 minut do mléka, budou pak hranolky méně tučné. Mléko totiž zabrání bramborám absorbovat během přípravy tolik oleje.
 

Jak zabránit připálení mléka v hrnci?

Pokud mléko vaříte, často se vám vytvoří na dně hrnce skvrny, které jde jen horko těžko odstranit. Dá se tomu přitom snadno předejít. Stačí, když hrnec předtím, než do něj mléko nalijete, vypláchnete vodou. Mléko se pak nebude připalovat.
 

Druhy másla:

  • tradiční máslo - představuje výrobek získaný přímo z mléka nebo smetany s minimální trvanlivostí až šedesát dní (kouřový bod je150–180 °C) 
  • stolní máslo - je z mrazírenské zásoby másla a dostane se do prodeje až po nějaké době, co bylo skladované.
  • solené máslo - dříve se vyrábělo k prodloužení trvanlivosti (s obsahem soli od 0,5–2,5 %)
  • přepuštěné máslo - vyrábí se pomalým rozehříváním másla ve vodní lázni při teplotě nad 100 °C, kdy se z něj odstraňuje voda a ostatní příměsi, až zbude čirý tuk žluté barvy, který má vyšší bod přepalování (200–250 °C)

Řecký jogurt

Velkou výhodou řeckého jogurtu je, že se z jeho složení odstraňuje tekutá syrovátka, laktóza a cukr, díky čemuž obsahuje až dvojnásobné množství proteinů, které přispívají k budování svalové hmoty.
  • má jemnou a krémovou chuť
  • zdroj sodíku a vápníku
  • nízký obsah tuků
  • zdroj živých bakteriálních kultur
  • zvyšuje pocit sytosti

Mléčné výrobky

Superpotravina', ktorá vám pomôže vyriešiť niekoľko problémov

19.02.2017 00:03
Poslednou dobou je veľmi moderný používať výraz "superpotravina". Označuje sa tak všetko, čo má pre náš organizmus blahodarný účinok, a to vďaka koncentrovanému množstvo vitamínov, minerálov, antioxidantov a rady ďalších prospešných látok. Odborníci sa predháňajú, kto objaví exotickejšie...

Jak vyrobit domácí jogurt?

12.11.2016 23:27
Výroba domáceho jogurtu je jednoduchá. Zahrejete mlieko, pridáte aktívny biely jogurt s minimálnou dobou trvanlivosti (alebo správnu mliekarenský kultúrou) a necháte ho v teple zrieť (např.jogurtovač). Dôležitá je správna teplotu a a primeraná doba zrenia. Aby sa mali baktérie mliečneho kysnutia u...

Diskusní téma: Mléčné výrobky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Jídelníček odolnosti organismu

08.11.2017 21:39
správnou funkc systému obranyschopnosti můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na obranyschopnost organismu a posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>