Vápník (calcium)

Minerál vápník je součástí zubů a  kostí (až 99%). Kosti a zuby slouží jako zásobárna vápníku, a tělo ho může využít v případě potřeby. Koncentrace vápníku se s přibývajícím věkem snižuje. Pro lidský organismus má vápník a hořčík nezastupitelný význam, je nejdůležitější látkou při tvorbě kostí a zubů. Je nutný k přenosu nervových vzruchů, ovlivňuje srážlivost krve, aktivuje některé hormony, pomáhá udržovat tělesnou váhu, kontroluje rovnováhu kyselin a vyvolává spánek (působí proti nespavosti ).

  • pro správné vstřebávání vápníku je důležité mít vpořádku střevo (aby mohlo vstřebávat vápník a další živiny) a to je v současnosti velký problém
  • pravidelný dostatečný příjem vápníku a dostatečná hladina vitaminu D jsou prevencí předčasné menopauzy

více informací o vápníku

Přírodní zdroje s nejvyšším obsahem vápníku:

obsah vápníku ve 100g
  • mák modrý (1 360 - 2 300mg), navíc je významný zdroj vlákniny, hořčíku a zinku
  • sušené mléko
  • skořice (1000mg)
  • Chia semínka (530-830 mg)
  • kmín (689 mg)
  • mořské řasy (330mg)
  • některé druhy sýrů (Eidam - 731mg , Niva, Ementál, tavený smetanový) - hůře tělo využívá
  • tvaroh (tvrdý i měkký)
  • sezamová semínka (975mg)
  • Tahini
  • černý sezam
  • dýňové semínko
  • citron (aktivuje metabolismus vápníku pro kosti a zuby)
  • šípek ( 510 mg )
  • lněné semínko ( 255mg )
  • loupané mandle
  • bílé fazole
  • sója
  • petržel (209 mg)
  • tučný tvaroh
  • fíky (162 mg)
  • květák  (25 mg), brokolice (77mg)
  • losos, sardinky
  • mandle (246 mg), navíc je zdrojem tuků, hořčíku, fosforu, draslíku, a vitaminů B1, B6 a E
  • arašídy (92 mg)
  • kakao (133mg)
  • jogurt (178mg)
  • kapusta (152 mg)
  • fazolové lusky (130mg)
  • amalaki podporuje vstřebávání vápníku
Nejlepší vstřebatelnost až 50% má vápník obsažený v zelenině, jako je kapusta, brokolice nebo květák, u mléčných výrobků je to cca 30%

Doporučená denní dávka vápníku:  (DDD) vápníku pro zdravého dospělého je 800-1000 mg. Pro novorozence a kojence je denní doporučená dávka vápníku 400 – 600 mg. Po starší děti je DDD vápníku minimálně 800 mg.

Kde koupit přírodní zdroje vápníku?

 

Rozlišuje dva základní stavy:

  1. Nedostatek vápníku (hypokalcémie) - poruchy růstu u dětí, řídnutí kostí (osteoporóza), měknutí kostí (osteomalcie)  Příznaky: třídání zácpy a průjmu, bušení srdce, záchvaty úzkosti, dýchací potíže, svalové záškuby, křeče a svalové bolesti. Mezi další příznaky nedostatku vápníku patří potíže při chůzi, opary a afty v ústech, pálení žáhy, lomivost nehtů, padání vlasů, bolestivé menstruační krvácení nebo skřípání zubů během spánku.
  2. Předávkování vápníkem (hyperkalcémie) zvracení, únava, slabost, žízeň, deprese, snížení reflexů a tvorba ledvinových kamenů.

Konkrétní doporučené hodnoty nabízí následující tabulka:

Skupina

Optimální denní příjem
vápníku v mg/den

Kojenci 6 – 12 měsíců

600

Děti 1- 5 let

800

Děti 6- 10 let

800 – 1 200

Dospívající 11- 24 let

1200- 1500

Muži 25-65 let

1000

Muži nad 65 let

1500

Ženy 25-50 let

1000

Ženy nad 50 let

1500

Ženy těhotné a kojící

1200 – 1500


5 informací které je „nutné znát“ o vápníku??

1. Zlepšenému přechodu vápníku ze střev do krevního oběhu napomáhá vitamin D, dále vitamin C, B9, hořčík (optimální poměr 2:1 - vápník k hořčíku) a fosfor. Menší potřebě vápníku také nahrává zaměření se na zásadotvornou stravu, což znamená zaměřit se hodně na syrovou zeleninu a ovoce. Pevnosti kostí, která s vápníkem souvisí, pak napomáhají také pravidelný pohyb a sportovní aktivity.

Zlepšenému přechodu vápníku ze střev do krevního oběhu napomáhá vitamin D, dále vitamin C, B9, hořčík a fosfor. Menší potřebě vápníku také nahrává zaměření se na zásadotvornou stravu, což znamená zaměřit se hodně na syrovou zeleninu a ovoce. Pevnosti kostí, která s vápníkem souvisí, pak napomáhají také pravidelný pohyb a sportovní aktivity. - See more at: https://www.vegmania.cz/clanky/vapnik-z-rostlinnych-zdroju-mak-sezam-mandle-dalsi-rekordmani#sthash.uUoxP7cF.dpuf
Zlepšenému přechodu vápníku ze střev do krevního oběhu napomáhá vitamin D, dále vitamin C, B9, hořčík a fosfor. Menší potřebě vápníku také nahrává zaměření se na zásadotvornou stravu, což znamená zaměřit se hodně na syrovou zeleninu a ovoce. Pevnosti kostí, která s vápníkem souvisí, pak napomáhají také pravidelný pohyb a sportovní aktivity. - See more at: https://www.vegmania.cz/clanky/vapnik-z-rostlinnych-zdroju-mak-sezam-mandle-dalsi-rekordmani#sthash.uUoxP7cF.dpuf
Zlepšenému přechodu vápníku ze střev do krevního oběhu napomáhá vitamin D, dále vitamin C, B9, hořčík a fosfor. Menší potřebě vápníku také nahrává zaměření se na zásadotvornou stravu, což znamená zaměřit se hodně na syrovou zeleninu a ovoce. Pevnosti kostí, která s vápníkem souvisí, pak napomáhají také pravidelný pohyb a sportovní aktivity. - See more at: https://www.vegmania.cz/clanky/vapnik-z-rostlinnych-zdroju-mak-sezam-mandle-dalsi-rekordmani#sthash.uUoxP7cF.dpuf
Zlepšenému přechodu vápníku ze střev do krevního oběhu napomáhá vitamin D, dále vitamin C, B9, hořčík a fosfor. Menší potřebě vápníku také nahrává zaměření se na zásadotvornou stravu, což znamená zaměřit se hodně na syrovou zeleninu a ovoce. Pevnosti kostí, která s vápníkem souvisí, pak napomáhají také pravidelný pohyb a sportovní aktivity. - See more at: https://www.vegmania.cz/clanky/vapnik-z-rostlinnych-zdroju-mak-sezam-mandle-dalsi-rekordmani#sthash.uUoxP7cF.dpuf

2. Aby mohl vápník pracovat, musí být v kyselém základu. Hodně vápníkových doplňků nemá kyselou formu. Takový vápník pak nemůže být absorbován a zpracován tělem.
3. Tři hlavní sloučeniny vápníku jsou:

  • calcium citrate
  • calcium carbonate
  • calcium gluconate

Calcium carbonate je nejlevnější a nejméně účinné. Surové calcium citrate a carbonate doplňky pochází často z kostní moučky nebo lastur ústřic a obsahují vysoké procento olova.

Calcium gluconate je vysoce rozpustná sloučenina vápníku. Pochází z rostlin a má velmi nízký obsah olova a může být tou nejjednodušší formou pro zažívání.
4. Vápník může být nejlépe přijat tělem v tekuté formě tak, že je vynechán zažívací proces.

5. Co naopak škodí při vstřebávání vápníku?  Kyselina šťavelová a kyselina fytová. Využití vápníku také příliš nenahrává sedavý způsob života, stres, alkoholismus, různé druhy léků a postupně se snižující věk ( stárnutí organismu).

Kyselina šťavelová (vyskytuje se například ve špenátu nebo mangoldu), která spolu s vápníkem tvoří nerozpustné šťavelany a kyselina fytová (zastoupená v obilovinách, luštěninách a semenech). Využití vápníku také příliš nenahrává sedavý způsob života, stres, alkoholismus, různé druhy léků a postupně se snižuje také s věkem. - See more at: https://www.vegmania.cz/clanky/vapnik-z-rostlinnych-zdroju-mak-sezam-mandle-dalsi-rekordmani#sthash.uUoxP7cF.dpuf


 

Diskusní téma: Vápník

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

6 potravin pro zdravá střeva

21.10.2016 22:08
Jaké potraviny konzumovat pro lepší stav tlustého střeva a na podporu prevence proti rakovině? Zdraví tlustého střeva není tak atraktivní jako například podpora iminitního systému, dlouhověkost, péče o pleť, detoxikace atd...Ale je to velmi podceňovaná oblast těla. Podle Amerického institutu je...

Tajemství stoletích lidí je rozluštěno!?

17.10.2016 22:04
Skupina Italských vědců z Říma pod vedením profesora Salvatora Di Sommy zjistila, že jedním z klíčů může být nízká úroveň hormonu adrenomedullinu (ADM - protein spojený s rizikovými faktory úmrtí-rozpustný peptidový hormon), která zvyšuje množství krve...

Rýže?

10.10.2016 11:04
Každý občas zhřešíme a dopřejeme si dobrůtky, po kterých naše zažívání a vlastně i my trpíme. Proto je dobré vědět, jak zase začít regenerovat náš organismus. Jako jednu z první změn, které by pro nás nemusely být až tak hrozné, je malinká změna v příloze - rýže. Každá malá změna je...

Jak vyrobit domácí mléka?

05.10.2016 21:03
Mandlové mléko za studena mandle namočte přes noc, vodu slijte a a přidejte novou vodu, množství vody volte podle potřebné hustoty: Vodu s namočenými mandlemi rozmixujte najemno a přeceďte přes sítko, nebo ještě jemněji přes plátno. Pokud se Vám zdá získané mléko málo sladké, přidejte lžičku...

Vlašské ořechy jako domácí superpotravina

05.10.2016 12:56
V jádrech vlašského ořechu je až 70 % kvalitních nenasycených tuků, které jsou pro naše zdraví nutričně cenné. Bílkovin je ve vlašském ořechu 18 % a sacharidů 3 %. Ve vlašském ořechu jsou vitaminy B a E, je také zdrojem zinku, hořčíku a kyseliny listové. Ořechy jsou bohatá superpotravina,...

15 podzimních superpotravin, které najdete ve své domácnosti

05.10.2016 11:05
Obchody jsou plné cizokrajných plodin, které různé zdroje označují za superpotraviny. Spotřebitelé si s nimi často ani nevědí rady, přitom mají produkty s téměř zázračnými účinky doma nebo za humny. Inspiraci na dávku vitamínů z přírodních zdrojů, kterými se lze obrnit před podzimními nemocemi. V...

Mandle

01.10.2016 21:43
Mandle je superpotravina, kterou si můžeme dopřát po celý rok a to jako slané, sladké nebo ve slupce. Mandle je skvělá na živiny, jelikož ve 23 gramech obsahuje 49 % biotinu (řadí se do skupiny vitamínu B7), vitaminu E 40 %, manganu 27%, mědi 26 %, vitaminu B2 18 %, fosforu 16 %, hořčíku 15 %, a...

Základní způsoby přípravy RAW stravy

28.09.2016 22:24
Pro přípravu živé stravy (RAW strava) se používají způsoby přípravy, které zlepšují stravitelnost, nutriční hodnotu, ale i soudržnost -připravované potraviny (dáva se uležet na několik hodin do ledničky). Klíčení ve sklenici na talíři kde koupit čerstvé klíčky Máčení Ořechy a semínka...

Exotický proteinový pohár s chia semínky

26.09.2016 23:09
Potřebné ingredience pro přípravu proteinového poháru: lžíce chia semínek hrnek mandlového nebo kokosového mléka (bio kravské mléko) lžíce práškového proteinu( konopný, hrachový, sójový, z BIO syrovátky) lžička přírodního sladidla(med, javorový, sirup, datlový sirup atd.) hrst sezónního...

Představení bezlepkový obilnin

13.09.2016 23:29
Nejznámější bezlepkové obiloviny..sója, jáhly - proso, kukuřice, amarant, čirok, slzovka, quinoa, pohanka, hnědá rýže, oves Hnědá rýže Hnědá rýže je bezlepková teplomilná obilnina rostoucí ve vodě a je pro mnoho národů základní potravinou. Hnědá rýže je mnohem prospěšnější než...
<< 11 | 12 | 13 | 14 | 15 >>