Vápník (calcium)

Minerál vápník je součástí zubů a  kostí (až 99%). Kosti a zuby slouží jako zásobárna vápníku, a tělo ho může využít v případě potřeby. Koncentrace vápníku se s přibývajícím věkem snižuje. Pro lidský organismus má vápník a hořčík nezastupitelný význam, je nejdůležitější látkou při tvorbě kostí a zubů. Je nutný k přenosu nervových vzruchů, ovlivňuje srážlivost krve, aktivuje některé hormony, pomáhá udržovat tělesnou váhu, kontroluje rovnováhu kyselin a vyvolává spánek (působí proti nespavosti ).

  • pro správné vstřebávání vápníku je důležité mít vpořádku střevo (aby mohlo vstřebávat vápník a další živiny) a to je v současnosti velký problém
  • pravidelný dostatečný příjem vápníku a dostatečná hladina vitaminu D jsou prevencí předčasné menopauzy

více informací o vápníku

Přírodní zdroje s nejvyšším obsahem vápníku:

obsah vápníku ve 100g
  • mák modrý (1 360 - 2 300mg), navíc je významný zdroj vlákniny, hořčíku a zinku
  • sušené mléko
  • skořice (1000mg)
  • Chia semínka (530-830 mg)
  • kmín (689 mg)
  • mořské řasy (330mg)
  • některé druhy sýrů (Eidam - 731mg , Niva, Ementál, tavený smetanový) - hůře tělo využívá
  • tvaroh (tvrdý i měkký)
  • sezamová semínka (975mg)
  • Tahini
  • černý sezam
  • dýňové semínko
  • citron (aktivuje metabolismus vápníku pro kosti a zuby)
  • šípek ( 510 mg )
  • lněné semínko ( 255mg )
  • loupané mandle
  • bílé fazole
  • sója
  • petržel (209 mg)
  • tučný tvaroh
  • fíky (162 mg)
  • květák  (25 mg), brokolice (77mg)
  • losos, sardinky
  • mandle (246 mg), navíc je zdrojem tuků, hořčíku, fosforu, draslíku, a vitaminů B1, B6 a E
  • arašídy (92 mg)
  • kakao (133mg)
  • jogurt (178mg)
  • kapusta (152 mg)
  • fazolové lusky (130mg)
  • amalaki podporuje vstřebávání vápníku
Nejlepší vstřebatelnost až 50% má vápník obsažený v zelenině, jako je kapusta, brokolice nebo květák, u mléčných výrobků je to cca 30%

Doporučená denní dávka vápníku:  (DDD) vápníku pro zdravého dospělého je 800-1000 mg. Pro novorozence a kojence je denní doporučená dávka vápníku 400 – 600 mg. Po starší děti je DDD vápníku minimálně 800 mg.

Kde koupit přírodní zdroje vápníku?

 

Rozlišuje dva základní stavy:

  1. Nedostatek vápníku (hypokalcémie) - poruchy růstu u dětí, řídnutí kostí (osteoporóza), měknutí kostí (osteomalcie)  Příznaky: třídání zácpy a průjmu, bušení srdce, záchvaty úzkosti, dýchací potíže, svalové záškuby, křeče a svalové bolesti. Mezi další příznaky nedostatku vápníku patří potíže při chůzi, opary a afty v ústech, pálení žáhy, lomivost nehtů, padání vlasů, bolestivé menstruační krvácení nebo skřípání zubů během spánku.
  2. Předávkování vápníkem (hyperkalcémie) zvracení, únava, slabost, žízeň, deprese, snížení reflexů a tvorba ledvinových kamenů.

Konkrétní doporučené hodnoty nabízí následující tabulka:

Skupina

Optimální denní příjem
vápníku v mg/den

Kojenci 6 – 12 měsíců

600

Děti 1- 5 let

800

Děti 6- 10 let

800 – 1 200

Dospívající 11- 24 let

1200- 1500

Muži 25-65 let

1000

Muži nad 65 let

1500

Ženy 25-50 let

1000

Ženy nad 50 let

1500

Ženy těhotné a kojící

1200 – 1500


5 informací které je „nutné znát“ o vápníku??

1. Zlepšenému přechodu vápníku ze střev do krevního oběhu napomáhá vitamin D, dále vitamin C, B9, hořčík (optimální poměr 2:1 - vápník k hořčíku) a fosfor. Menší potřebě vápníku také nahrává zaměření se na zásadotvornou stravu, což znamená zaměřit se hodně na syrovou zeleninu a ovoce. Pevnosti kostí, která s vápníkem souvisí, pak napomáhají také pravidelný pohyb a sportovní aktivity.

Zlepšenému přechodu vápníku ze střev do krevního oběhu napomáhá vitamin D, dále vitamin C, B9, hořčík a fosfor. Menší potřebě vápníku také nahrává zaměření se na zásadotvornou stravu, což znamená zaměřit se hodně na syrovou zeleninu a ovoce. Pevnosti kostí, která s vápníkem souvisí, pak napomáhají také pravidelný pohyb a sportovní aktivity. - See more at: https://www.vegmania.cz/clanky/vapnik-z-rostlinnych-zdroju-mak-sezam-mandle-dalsi-rekordmani#sthash.uUoxP7cF.dpuf
Zlepšenému přechodu vápníku ze střev do krevního oběhu napomáhá vitamin D, dále vitamin C, B9, hořčík a fosfor. Menší potřebě vápníku také nahrává zaměření se na zásadotvornou stravu, což znamená zaměřit se hodně na syrovou zeleninu a ovoce. Pevnosti kostí, která s vápníkem souvisí, pak napomáhají také pravidelný pohyb a sportovní aktivity. - See more at: https://www.vegmania.cz/clanky/vapnik-z-rostlinnych-zdroju-mak-sezam-mandle-dalsi-rekordmani#sthash.uUoxP7cF.dpuf
Zlepšenému přechodu vápníku ze střev do krevního oběhu napomáhá vitamin D, dále vitamin C, B9, hořčík a fosfor. Menší potřebě vápníku také nahrává zaměření se na zásadotvornou stravu, což znamená zaměřit se hodně na syrovou zeleninu a ovoce. Pevnosti kostí, která s vápníkem souvisí, pak napomáhají také pravidelný pohyb a sportovní aktivity. - See more at: https://www.vegmania.cz/clanky/vapnik-z-rostlinnych-zdroju-mak-sezam-mandle-dalsi-rekordmani#sthash.uUoxP7cF.dpuf
Zlepšenému přechodu vápníku ze střev do krevního oběhu napomáhá vitamin D, dále vitamin C, B9, hořčík a fosfor. Menší potřebě vápníku také nahrává zaměření se na zásadotvornou stravu, což znamená zaměřit se hodně na syrovou zeleninu a ovoce. Pevnosti kostí, která s vápníkem souvisí, pak napomáhají také pravidelný pohyb a sportovní aktivity. - See more at: https://www.vegmania.cz/clanky/vapnik-z-rostlinnych-zdroju-mak-sezam-mandle-dalsi-rekordmani#sthash.uUoxP7cF.dpuf

2. Aby mohl vápník pracovat, musí být v kyselém základu. Hodně vápníkových doplňků nemá kyselou formu. Takový vápník pak nemůže být absorbován a zpracován tělem.
3. Tři hlavní sloučeniny vápníku jsou:

  • calcium citrate
  • calcium carbonate
  • calcium gluconate

Calcium carbonate je nejlevnější a nejméně účinné. Surové calcium citrate a carbonate doplňky pochází často z kostní moučky nebo lastur ústřic a obsahují vysoké procento olova.

Calcium gluconate je vysoce rozpustná sloučenina vápníku. Pochází z rostlin a má velmi nízký obsah olova a může být tou nejjednodušší formou pro zažívání.
4. Vápník může být nejlépe přijat tělem v tekuté formě tak, že je vynechán zažívací proces.

5. Co naopak škodí při vstřebávání vápníku?  Kyselina šťavelová a kyselina fytová. Využití vápníku také příliš nenahrává sedavý způsob života, stres, alkoholismus, různé druhy léků a postupně se snižující věk ( stárnutí organismu).

Kyselina šťavelová (vyskytuje se například ve špenátu nebo mangoldu), která spolu s vápníkem tvoří nerozpustné šťavelany a kyselina fytová (zastoupená v obilovinách, luštěninách a semenech). Využití vápníku také příliš nenahrává sedavý způsob života, stres, alkoholismus, různé druhy léků a postupně se snižuje také s věkem. - See more at: https://www.vegmania.cz/clanky/vapnik-z-rostlinnych-zdroju-mak-sezam-mandle-dalsi-rekordmani#sthash.uUoxP7cF.dpuf


 

Diskusní téma: Vápník

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Omega 3 mastné kyseliny

30.07.2016 22:12
Všade o tom čítame a stále nie je až tak jasné, prečo a na čo nám vlastne omega - 3 je? Pokúsim sa to v tomto článku stručne objasniť. Omega 3 mastné kyseliny sú ľudovo povedané stavebné kamene pre tuky, ktoré sú pre nás a naše telo veľmi priaznivé. Vďaka týmto "stavbám" znižujú omega 3 mastné...

Tekvicové semienka do letného šalátu

26.06.2016 23:33
Tekvicové semienka sú vynikajúcim pomocníkom pre ochutenie nášho obedového šalátu, ktorý sa pre toto letné a krásne počasie úplne hodí. Nie je to ťažké na prípravu, aj to dobre chutí :) Príprava Čínska kapusta, paradajky, mozzarella, jarná cibuľka a čo Vás len napadne :) Zo semienok som pridala...

Chlorella vs. Spirulina

25.06.2016 07:36
V prvom rade si musíme ujasniť, že chlorella je riasa a spirulina je sinice. Spirulinu dokáže naše telo stráviť usušenú a nepomletou, kdežto chlorellu, ktorá je vysušená a neupravená nie. Chlorella obsahuje viac aminokyselín. Chlorella obsahuje väčšie množstvo vitamínu K, tryptofánu a kyseliny...

Jak na únavu při chmurném dnu?

20.06.2016 07:29
Chmurné počasí působí únavně, a proto jsem se rozhodla, Vám dnes doporučit něco málo nejen na povzbuzení, ale taky prospěšné pro Vaše tělíčko :) Guarana je života budič, který detoxikuje tělo a pročišťuje ho. Účinky guarany (Paulinie nápojná) Pomáhá při bolestech kloubů Snižuje chuť k...

Jednoduché a rychlé využití chia semínek

16.06.2016 20:15
 Chia semínka  dnes už známe snad všichni. Umíme je ale využít na maximum a s co nejmenší námahou? Tip na léto nebo skvělá vitaminová bomba po cvičení: Rozmixujeme libovolný počet hrušek a kiwi a přidáme chia semínka. Necháme chvíli uležet. Já jsem si k tomu přidala kustovnici...

S plody goji proti rakovině

10.06.2016 22:50
Kustovnice čínská - goji, pomocník proti rakovině? Plody goji jsou známé svými léčivými a antioxidačními účinky. Je tomu opravdu tak? Po desetiletí je kustovnice čínská využívána v čínské medicíně, kde se osvědčila při léčení řady nemocí, jako je například cukrovka, horečka, vysoký krevní tlak...

Značka superpotravin Mana míří do světa

23.05.2016 15:58
Co je Mana?  MANA dle vynálezce Jakuba Krejčíka je "superpotravina" nebo "superjídlo" , které plně nahradí běžné jídlo. Jedná se o prášek, který se smíchá s vodou a směsí olejů. Jeho hlavní devízou je to, že ho lze velmi rychle připravit i zkonzumovat. Je složený z co...

6 nápojů pro ploché břicho

03.05.2016 23:47
Sladký nápoj ( nebo balená limonáda ) může obsahovat až 68 gramů cukru a to není dobré pro vaše ploché břicho, Naštěstí existuje spousta osvěžujících nápojů, které můžete pít bez pocitu viny, a pomohou vám skutečně zhubnout.   Voda ochucená čerstvým ovocem, džbán vody s mátou a...

Novinky Květen 2016

01.05.2016 13:16
Novinky na webu superpotraviny, představení použití, účinky moringa datlový sirup Javorový sirup kokosový sirup hořčičný olej osvěžující nápoj Chia Fresca - návod Chia pudink - návod Švestky, potravina pro zdravá střeva Skupina potravin pro každý den Kde koupit...

Zdravé sladenie: javorový sirup, agáve, alebo obilný slad?

06.04.2016 00:11
Hľadáte alternatívy k tradičným cukrom? Zamerali sme sa na sirupy. Obilné slady a sirupy, sirup z agáve i javorový sirup môžete používať rovnakým spôsobom ako cukor alebo med. O tom, že klasický repný cukor je biely jed a je lepšie ho aspoň čiastočne nahradiť niečím iným, sa hovorí a píše stále...
<< 13 | 14 | 15 | 16 | 17 >>