Vitamin C

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C z potravy má organismu Rakytnik, zdroj vitaminu Cněkdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca  0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na vysoké teploty, sluneční záření a působí i časový faktor. Nepřítelem ( požírači ) vitaminu C je stres, nadváha, kouření a viry.

Aktuální vědecké poznatky ukazují, že při výrazně vyšších plazmatických koncentracích vitamínu C (10 až 100 násobek běžné plazmatické koncentracetj. cca 5-7 g), kterých lze dosáhnout pouze infuzí, se projeví podpůrný účinek vitamínu C. Tento efekt je zaznamenán u onemocnění: snížená imunita, infekční onemocnění, kardiovaskulární choroby, deprese,demence, autoimunitní onemocnění, degenerativní onemocnění kloubů osteoporóza, nádorové onemocnění atd..Vysoké dávky vitamínu C se používají i u sportovců, kdy při vysoké námaze sportovců je zvýšená potřeba vitaminu C.

  • Nedostatek vitamínu C se projevuje únavou, krvácením dásní a celkově sníženou odolností proti infekcím. 

Přírodní zdroje vitaminu CVitamin C

Vitamin C a jeho účinky:

  • působí proti volným radikálům
  • zpomaluje stárnutí
  • snižuje riziko srdečního infartu
  • působí jako prevence proti rakovině
  • zvyšuje množství " dobrého" chollesterolu
  • podporuje imunitní systém
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • podporuje hojení ran
  • zpomaluje tvorbu vrásek a stařeckých skvrn
  • protistresová látka
  • regeneruje svalové tkáně
  • prospívá při hubnutí
  • podporuje produkci hormonu adrenalinu, který je při stresu enormně spotřebováván
  • vitamin C je nezbytný pro výrobu kolagenu
Pozivní účinek proti klíšťatům: Při pravidelném užívání vitamínů skupiny B se snižuje pocení, takže klíšťata nenacházejí na vás tak atraktivní místa k přisátí. Klíště totiž preferuje vlhčí místa s jemnou kůží. Navíc pravidelným užíváním vitamínů skupiny B budete klíšťatům nepříjemně vonět. 
 
Upozornění: neni to 100%, Pro lepší efekt a účinkům při přisátí prostívá i vitamin C.
Doporučená dávka: 60mg 
 

Ovoce a zelenina, která má více vitaminu C než pomeranč, obsahuje ho přibližně 40 miligramů ve 100 gramech.

  • Mango – 41 mg ve 100 g - „Používejte jej jako prevenci a na posílení obranyschopnosti organismu v období chřipkových onemocnění a nachlazení,“ radí Karolína Smutná.
  • Jahody – 66 mg ve 100 g - „Řada studií prokazuje, že mají nejvyšší antioxidační kapacitu z porovnávaných druhů ovoce, což je až 1,3krát víc než pomeranč,“ říká Karolína Smutná.
  • Ananas – 56 mg ve 100 g - Napomáhá zvyšovat imunitu podporou trávení. Kromě vitaminu C obsahuje i enzym bromelain. Ten štěpí přijatou potravu a vylučuje toxické látky.
  • Papája – 168 mg ve 100 g - I zde podporují silné trávicí enzymy činnost slinivky a působí zásadotvorně. Tedy i proti nemocem způsobeným překyselením organismu.
  • Kiwi – 118 mg ve 100 g - „V kiwi se vitamin C váže na isothiokyanáty a antokyany. V semínkách je hojně zastoupena kyselina fenolová. Společně napomáhají k odstranění radiace a ničí viry,“ osvětluje Dagmar Kubecová.
  • Kedlubna – 60 mg ve 100 g - K zabezpečení denní dávky vitaminu C stačí 120 g mladé kedlubny.
  • Kapustičky – 95 mg ve 100 g - K pokrytí doporučené denní dávky kyseliny L-askorbové bohatě postačí již pouhých 100 gramů.
  • Paprika – 95 mg ve 100 g - Posiluje přirozenou obranyschopnost organismu a stimuluje zažívání.
  • Brokolice – 101 mg ve 100 g - Obsahuje stopové prvky a vitaminy napomáhající správné činnosti imunitního systému.

Vitamin C - články:

Kde koupit přírodní zdroje vitaminu C?

V následující tabulce jsou průměrné hodnoty (zaokrouhlené hodnoty z různých zdrajů) a ukazují relativní hojnost vitaminu C v různých zdrojích (některé rostliny jsou čerstvé, některé sušené)

 

Potravina - ovoce / zelenina   Množství vitaminu C (mg / 100 g)
švestka kakadu (murunga)   2300-3000
Camu Camu   2800
Acerola   1680
Rakytnik řešetlákový   695
Amalaki   445
Šípek   425
Baobab   400
Guave   230
Černý rybíz   200
Červená paprika   190
Petržel   130
Goji   73
Pomeranče   60
Jahody   60
Čerstvé telecí játra   36

 

Obsahu vitamínu C v čerstvých českých plodech

Položka, čerstvé zralé plody Obsah vitaminu C ve 100g plodů
Třešně, čerstvě utržené 60 - 300mg
Angrešt (srstky) 330-480
Červený rybíz 200-500mg
Černý rybíz 1100 -3000g
Jahody 400-700mg
Borůvky 80-90mg
Broskve 70-100mg
Hrozny 20-50mg
Jablka 15-50mg
Švestky 25-45mg
Hrušky 20-40mg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj:vitalita, prozeny.cz

Diskusní téma: Vitamin C

Titulek: Are you 18? Come in and don't be shy! Vložil: AynGeodo Datum: 12.11.2022

Welcome to the world of adult Dating loveawake.ru

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Víte co je TEFF

13.03.2016 13:32
Milička habešská neboli  trpasličí proso? Ano to je TEFF!  Teff je bezlepková pseudoobilovina, která je alternativou rýže, kuskusu ne bulguru. Společně s quinou patří teff nezi nejvýživnější obiloviny na světě. Je výborná pro svoje složení a účinky pro sportovce, těhotné ženy, celiaki a...

Jinan dvoulaločný

07.03.2016 00:56
Jinan nebo Ginkgo biloba je vyjímečný pomalurostoucí mohutný strom, který může mít stáří až 1000 -2000 roků. Jinan, má pravděpodobně původ v Číně a Japonsku, kde se vyskytoval již v druhohorách v době dinosaurů ( vývojový přechod mezi jehličnatými a listnatými stromy ) , Jeho zajimavě...

Kešu oříšky

26.02.2016 00:05
Ořechy lahodné jemné chuti a máslové konzistence rostou na až 12 m vysokých stromech jménem Ledvinovník západní. Oříšek je zavěšený v tvrdém pouzdře na dužině, kterému se říká kešu jablko. Dostat semeno z tohoto plodu je velmi náročné. Obvykle si pomáhají pražením, ale pokud kupujete lifefood kešu...

Kakao

13.02.2016 22:15
snad každý z nás má rád čokoládu. A více z jaké látky je čokoláda vyrobena? Je to superpotravina jménem kakaový bob, který je zdrojem bioaktivních živin a právem je označovám za absolutní hvězdu superfoods. Pokud kakaové boby zahřejeme nad teplotu 42 stupňů zničí se řada výživných látek. Obvyklá...

Sezamová semínka

13.02.2016 00:18
Obsahují 50 % nasycených mastných kyselin, 22 % proteinů, 16 % sacharidů a 9 % vlákniny Skládají se také z minerálů jako je fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a vitamínů E, B1, B2, B3, B5 a B15 a karotenů, B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin,     Léčivé účinky...

Jak snížit příjem cukru

21.01.2016 11:32
Moderní potravinářský sektor používá více cukru, než jste skutečně potřebujete. Rafinovaný cukr je nežádoucí a nadměrné množství může vést k četným komplikacím a zdravotním problémům. Naštěstí existují způsoby, jak snížit příjem cukru sami. Pravidelně každý rok představuje výzkum v oblasti...

Zeleninový smoothie

13.01.2016 23:20
Jak připravit zeleninovou snídani nebo oběd použité suroviny:-, listový salát, rukola, kapusta, kmladé výhonky pampelišky nebo kopřiv. Proč připravit smoothie? zelenina je tvrdá, a rozmixováním můžeme konzumovat kašičku důkladně rozkousat min. 30-40x aby došlu k co nejlepšímu trávení použitých...

Léčivé koupelové soli

11.01.2016 00:14
Sůl v potravinách ve větších množstvím není pro tělo zdravá opakem je sůl koupelová, která se používá na tělo a skvěle působí na uvolnění a při detoxikaci organismu. Bylinnou koupel si však můžeme připravit sami doma a naložit se po práci do horké vany. Jak na to? Jakou sůl pro tuto koupel...

Konopný olej

05.01.2016 16:11
Jaké má konopný olej účinky? je specifikovaný jako jeden z nejzdravějších má z hlediska poměrného zastoupení nenasycených mastných kyselin omega-6: omega-3 3:1 ideální složení po lněném oleji (55% omega-3) má druhý nejvyšší obsah omega 3, celkově obsahuje přibližně 20% omega 3 z toho...

Co vám chybí v těle vám prozradí chutě!

03.01.2016 18:33
také se vám stává, že vás postihne neodolatelná touha po sladkém nebo nezdravém jídle? Nedodržujete - li přesně vyvážený jídelníček, pak nejspíše víte, co máme na mysli. Organismus takto vysílá SOS signály, aby dostal, co potřebuje. A často vítězí, protože my nemůžeme odolat. Chuť na sladké pokud...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>