Pakostnice (nemoc králů)

Pakostnice je vleklým onemocněním látkové výměny, o němž se mluví u člověka, který má zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi. Prvním příznakem, že se již u vás nemoc rozšířila, je právě zmiňovaný dnavý záchvat, který bývá vyvolán nezvyklou námahou, těžkým hojným jídlem, ale i operací, úrazem nebo třeba angínou. Dlouhou dobu však může být zvýšená hladina kyseliny močové v krvi jediným příznakem nemoci, tudíž o ní nemusíte ani vědět.

Pakostnice je bolestivý otok (zánět) kloubů da dolních končetinách způsobený kyselinou močovou, kdy dochází následně ke krystalizaci v chrupavce (chronická pakostnice). Tyto jemné krystalky dráždí kloub, což způsobuje záněty, otoky a velmi intenzivní bolestivost. Výskyt onemocnění dnou roste hlavně v souvislosti se západním způsobem života. Nadměrný příjem potravin, hlavně masa a uzenin, omezený pohyb a velká konzumace alkoholu,

Co je důležité při zjištění, že máte pakostnici?

  • pravidelný pohyb, např, procházky 5 - 10km 3-5 x týdně svižnou chůzí
  • chůze na boso
  • změna jídelníčku, zelenina, domácí mléčné kysané výrobky
  • pramenitá voda místo džusů a sladkých balených vod
  • náhrada cukru přírodními sladidly
  • konzumace bylin a čajů z léčivých bylin, pravidelně střídat po 14 dnech, aby neztratily účinnost
  • tzv. zelené maso (králík, krůta, ryby...) - občas
  • zelené vejce, tvaroh a mléko (z domácího chovu, výběh s pastnou na trávě)

Jaké jsou vhodné potraviny na dnu?

Pro odstranění příznaků akutní dny je nutný pravidelný pohyb, koupele v teplé vodě a odstranění přičin vzniku kyseliny močové ( její hladina se zjistí rozborem moči a krve)

Pakostnice, nevhodné potraviny:

  • kakao
  • vepřové maso (zdroj kyseliny močové)
  • brzlík, játra, ledvinky, mozeček a jiné vnitřnosti
  • srnčí, masové výtažky, silné masové polévky a omáčky, mladé maso 
  • sardinky, ančovičky, krabi, raci 
  • silný ruský čaj

Jaká je prevence?

Pokud víte o někom z rodiny, že pakostnicí trpí, nechte si včas vyšetřit metabolismus, abyste předešli prvnímu záchvatu. Buďte střídmí v jídle, snažte se omezit počet purinů přijímaných stravou a vyhýbejte se alkoholu. Dobře působí i pohyb, který napomáhá k vylučování kyseliny močové z těla.

Diskusní téma: Dna

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Jídelníček odolnosti organismu

08.11.2017 21:39
správnou funkc systému obranyschopnosti můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na obranyschopnost organismu a posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>