Nehty

nehty zobrazují zdravotní stav organismu a tuto diagnózu používá už tisíce let tradiční starobylá čínská medicína.

Vzhledové projevy nemoci nehtů:

  • plísně nehtů
  • bílé skvrny na nehtech
  • oslabené nehty u kterých dochází často k jejich odlamování, rozštěpení a praskání

Barva, struktura a povrch nehtů prozradí nemoci:

  • bílé flíčky, hrbolky nebo roztřepené konce mohou signalizovat, že se v těle rozvíjí nějaká nemoc
  • pokud se nehty více lámouí, tím horší je nebo bude stav kostí
  • lámavé nehty také napovídají na některou z nemocí štítné žlázy
  • čím menší a kratší nehty, tím víc tíhne jejich majitel k srdečním poruchám
  • podélné rýhy naznačují problém v oblasti zažívacího systému
  • hrubý nebo hrbolatý povrch nehtů, může se jednat o první známky psoriázy (lupénky) nebo revmatické artritidy
  • v místě kde nehet vyrůstá,místo je zarudlé a opuchlé,  jedná se o zánět nehtového lůžka
  • lžičkovitý až miskovitý vzhled nehtu, se může vyskytovat při chudokrevnosti - nedostatku železa, ale může být i vrozená
  • velmi bledé nehty jsou obvykle pouze znakem stárnutí ( ale mohou být signálem špatné výživy nebo dokonce podvýživy, chudokrevnosti,srdeční nedostatečnosti, cukrovky, případně některé jaterní onemocnění
  • příčinou zažloutnutí nehtů bývá mykóza (plíseň)
  • tmavé nehty s namodralým odstínem - stejně jako konečky prstů na všech končetinách - upozorňují, že vás organismus se potýká s nedostatkem kyslíku
  • okousané nehty (kdy nemůžete odolat) - může být známkou nervozity a úzkosti i příznakem obsesivně-kompulzivní poruchy
  • nedostatek vitamínů A a B se může projevovat křehkostí, rozštěpením, praskáním a ulamováním nehtové
     

Látky podporující zdravé a silné nehty:

  • Vitamin A je obsažen v živočišných (játra, mléčné výrobky) i rostlinných potravinách. Z živočišných potravin by ale měl být přijímám jen doplňkově, hlavním zdrojem vitaminu A by měly být karotenoidy, jako např. mrkev, špenát, kadeřavá petržel, meruňky, zelí, meruňky aj.
  • Vitamin C je obsažen především v paprice, petrželové nati, kapustě, červeném hlávkovém zelí, špenátu, brambory, z ovoce pak v černém rybízu, jahodách a citrusových plodech. Při konzumaci vitamínu C musíme mít na paměti to, že je teplotně nestabilní a jeho ztráty vařením jsou vysoké, stejně jako ztráty uskladněním.
  • Vitaminy skupiny B zajistí celozrnné potraviny, luštěniny, obilné klíčky, mléčné výrobky a maso, listový salát, ořechy, vejce.
  • Zinek je obsažen především v celozrnných obilovinách (žitná a pšeničná mouka, ovesné vločky, klíčky), luštěninách, vepřovém mase a rybách, žloutku.
  • Křemík je zastoupen zejména v potravinách rostlinného původu – ředkvičky, slunečnicová semínka, zelený listový salát.

Co nám signalizují bílé skvrny na nehtech?

  • podle našich babiček tyto skvrny byli signálem nedostatku vitamínů a minerálů. (po oučité době nehet odrostl a skvrny zmizeli)
  • podle současných výzkumů však zatím přesně není znám důvod tohoto projevu
  • některé názory mluví o stresu a nepřiměřeném vypětí, kdy bledne růžové zbarvení a sráží se do bílé skvrny.
  • profesionálové z kosmetické branže odmítají tento názor a shodují se na reakci lůžka na možné zranění z minulosti. Skvrna se vytváří jako následek na bouchnutí či náraz a po jejich odrostlých by měly být nehty krásné a zdravé.

Diskusní téma: Nehty

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Jídelníček odolnosti organismu

08.11.2017 21:39
správnou funkc systému obranyschopnosti můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na obranyschopnost organismu a posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>