Probiotika, symbiotika (probiotika + prebiotika)

pomáhají va nastolení opětovné rovnováhy střevní flóry. Kvalita střeva má úzkou spojitost s kvalitou celkového lidského zdraví. Je známé, že až 80% našeho imunitního systému se nachází právě v našich střevech Mikroorganismy ve střevech způsobují vznik škodlivých látek, např. toxinů, čpavku nebo metanu, které jsou následně příčinami mnoha nemocí. Šíření škodlivých mikrobů účinně omezují probiotické bakterie tzv probiotika nebo i tzv. symbiotika (probiotika + prebiotika)., které se dokážou dostat do střev dostat živé a jsou schopny je osídlit a rozmnožovat se v nich.

  • vždy je nutné mít čisté tlusté střevo, aby probiotika mohla působit, pokud se střevo zanešené, probiotika odejdou bez využití vylučovacím systémem z těla ven
  • pokud budeme mít ve stravě přítomny npř. česnek, zázvor, kurkumu a další, bude přirozeně chráněni a nebudeme muset používat antibiotika a tím pádem nebudeme mít zničenou střevní flóru (nepotřebujeme suplenetovat probiotika)

Zdroje probiotik v potravinách

  • tvrdý sýr, např. ementál
  • kysané zelí nepasterizované, kvašené okurky
  • fermentované mléčné výrobky - cottage, podmáslí, kyška, jogurty a jogurtová nebo kefírová mléka ( Kefír vzniká kvašením pomocí kefírové kultury )
  • kvašená zelenina
  • kyselé okurky (nakladačky) - pouze fermentované bez přidaného octu a dalších kyselin
  • doplňky stravy
  • kombucha ( fermentovaný nápoj vyráběný z čaje, cukru a několika druhů bakterií a kvasinek)
  • kimchi (kimčchi)
  • fermentované sójové výrobky (tempeh- náhražka masa, miso pasta)

Prebiotika

Prebiotika jsou komplexem sacharidů, kterými se probiotika živí. Prebiotika tak významně podporují nejen přežití, ale i rozmnožování probiotik. Zdroje prebiotik:

Probiotika a jejich příznivé účinky

  • Působí preventivně proti rozmnožování škodlivých mikrobů
  • Zlepšují vstřebávání živin
  • Příznivě působí na peristaltiku střev
  • Podporují imunitu

Kdy nám mohou probiotika pomoci?

  • při poruchy trávení
  • při průjmech
  • při nadýmání
  • při zvýšené tvorbě střevních plynů
  • při syndromu dráždivého střeva

Co narušuje rovnováhu střevní flóry?

  • Antibiotika - nejčastější příčina s kterou se potkáváme
  • Kouření a alkohol
  • Nevhodné stravování ( příliš kořeněná, solená a tučná strava ).
  • Průjem – trávicí potíže ( nejčastěji při pobytech v zahraničí, peopláchnuté zelenině a ovoci, špatné a nevhodné stravě )
  • Stres
  • Záněty v těle

Článek: Čeští vědci pod vedením Petra Ryšávky ze společnosti Pharmaceutical Biotechnolog vyvinuli revoluční biofilmová probiotika mnohonásobně zvyšující imunitu

Diskusní téma: Probiotika

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Víte co je TEFF

13.03.2016 13:32
Milička habešská neboli  trpasličí proso? Ano to je TEFF!  Teff je bezlepková pseudoobilovina, která je alternativou rýže, kuskusu ne bulguru. Společně s quinou patří teff nezi nejvýživnější obiloviny na světě. Je výborná pro svoje složení a účinky pro sportovce, těhotné ženy, celiaki a...

Jinan dvoulaločný

07.03.2016 00:56
Jinan nebo Ginkgo biloba je vyjímečný pomalurostoucí mohutný strom, který může mít stáří až 1000 -2000 roků. Jinan, má pravděpodobně původ v Číně a Japonsku, kde se vyskytoval již v druhohorách v době dinosaurů ( vývojový přechod mezi jehličnatými a listnatými stromy ) , Jeho zajimavě...

Kešu oříšky

26.02.2016 00:05
Ořechy lahodné jemné chuti a máslové konzistence rostou na až 12 m vysokých stromech jménem Ledvinovník západní. Oříšek je zavěšený v tvrdém pouzdře na dužině, kterému se říká kešu jablko. Dostat semeno z tohoto plodu je velmi náročné. Obvykle si pomáhají pražením, ale pokud kupujete lifefood kešu...

Kakao

13.02.2016 22:15
snad každý z nás má rád čokoládu. A více z jaké látky je čokoláda vyrobena? Je to superpotravina jménem kakaový bob, který je zdrojem bioaktivních živin a právem je označovám za absolutní hvězdu superfoods. Pokud kakaové boby zahřejeme nad teplotu 42 stupňů zničí se řada výživných látek. Obvyklá...

Sezamová semínka

13.02.2016 00:18
Obsahují 50 % nasycených mastných kyselin, 22 % proteinů, 16 % sacharidů a 9 % vlákniny Skládají se také z minerálů jako je fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a vitamínů E, B1, B2, B3, B5 a B15 a karotenů, B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin,     Léčivé účinky...

Jak snížit příjem cukru

21.01.2016 11:32
Moderní potravinářský sektor používá více cukru, než jste skutečně potřebujete. Rafinovaný cukr je nežádoucí a nadměrné množství může vést k četným komplikacím a zdravotním problémům. Naštěstí existují způsoby, jak snížit příjem cukru sami. Pravidelně každý rok představuje výzkum v oblasti...

Zeleninový smoothie

13.01.2016 23:20
Jak připravit zeleninovou snídani nebo oběd použité suroviny:-, listový salát, rukola, kapusta, kmladé výhonky pampelišky nebo kopřiv. Proč připravit smoothie? zelenina je tvrdá, a rozmixováním můžeme konzumovat kašičku důkladně rozkousat min. 30-40x aby došlu k co nejlepšímu trávení použitých...

Léčivé koupelové soli

11.01.2016 00:14
Sůl v potravinách ve větších množstvím není pro tělo zdravá opakem je sůl koupelová, která se používá na tělo a skvěle působí na uvolnění a při detoxikaci organismu. Bylinnou koupel si však můžeme připravit sami doma a naložit se po práci do horké vany. Jak na to? Jakou sůl pro tuto koupel...

Konopný olej

05.01.2016 16:11
Jaké má konopný olej účinky? je specifikovaný jako jeden z nejzdravějších má z hlediska poměrného zastoupení nenasycených mastných kyselin omega-6: omega-3 3:1 ideální složení po lněném oleji (55% omega-3) má druhý nejvyšší obsah omega 3, celkově obsahuje přibližně 20% omega 3 z toho...

Co vám chybí v těle vám prozradí chutě!

03.01.2016 18:33
také se vám stává, že vás postihne neodolatelná touha po sladkém nebo nezdravém jídle? Nedodržujete - li přesně vyvážený jídelníček, pak nejspíše víte, co máme na mysli. Organismus takto vysílá SOS signály, aby dostal, co potřebuje. A často vítězí, protože my nemůžeme odolat. Chuť na sladké pokud...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>