Úzkost, úzkostné stavy

Úzkost a deprese jdou často ruku v ruce, přičemž asi polovina pacientů s depresí také zažívá úzkost. Úzkost je v korelaci s nižší hladinou antioxidačního stavu. Pokud zařadíte do jídelníčku potraviny bohaté na antioxidanty, mužete zmírnit příznaky úzkostných poruch. Více o úzkosti

Jaké antioxidanty působí proti úzkosti:

  • Fazole : sušené malé červené, Pinto, černé, červené ledvinky
  • Ovoce : jablka (Gala, Granny Smith, Red Delicious), švestky, třešně, švestky
  • Lesní ovoce: ostružiny, jahody, brusinky, maliny, borůvky
  • Ořechy: vlašské ořechy, pekanové ořechy, mandle
  • Zelenina : artyčoky, kapusta, špenát, červená řepa, brokolice
  • Koření: kurkumaí  (obsahující účinnou látku kurkumin) a zázvor

Potraviny na potlačení úzkosti

  • Potraviny přirozeně bohaté na hořčík mohou pomoci, aby se člověk cítil klidnější listové zeleniny, (jako je špenát a mangoldem),  luštěniny, ořechy, semena a cereálie.
  • Potraviny bohaté na zinek, ( ústřice, kešu oříšky, játra, hovězí maso, a žloutky).
  • Mandle - tyto minerály ( hořčík, selen a zinek) působí proti úzkosti 
  • Tmavá čokoláda (zvyšuje ladinu serotoninu a zpomaluje produkci stresových hormonů)
  • Avokádo (díky obsahu omega-3 mastných kyselin a draslíku)
  • Banány (obsahují vitaminy skupiny B a ty přispívají k produkci serotoninu)
  • Borůvky (podporují správné fungování mozku a zlepšují kognitivní funkce, jsou velmi účinné proti depresi)
  • Ostatní potraviny, (tučné ryby - divoký aljašský losos, obsahuje omega-3 mastné kyseliny. Studie studentů lékařské fakulty, která byla dokončena  v roce 2011 jako jedna z prvních ukázala, že omega-3 mastné kyseliny mohou pomoci snížit úzkost.
  • Probiotické potraviny (nakládané okurky, zelí a kefír).
  • Chřest.
  • Potraviny bohaté na vitamíny skupiny  B (např.avokádo a mandle)
  • Tyto potraviny urychlují uvolňování neurotransmiterů (serotonin a dopamin). Jsou prvním krokem k modstraněníí úzkost.

Byliny působící proti úzkosti:

  • mučenka
  • kozlík lékařský
  • šišák bajkalský

Diskusní téma: Úzkost

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Víte co je TEFF

13.03.2016 13:32
Milička habešská neboli  trpasličí proso? Ano to je TEFF!  Teff je bezlepková pseudoobilovina, která je alternativou rýže, kuskusu ne bulguru. Společně s quinou patří teff nezi nejvýživnější obiloviny na světě. Je výborná pro svoje složení a účinky pro sportovce, těhotné ženy, celiaki a...

Jinan dvoulaločný

07.03.2016 00:56
Jinan nebo Ginkgo biloba je vyjímečný pomalurostoucí mohutný strom, který může mít stáří až 1000 -2000 roků. Jinan, má pravděpodobně původ v Číně a Japonsku, kde se vyskytoval již v druhohorách v době dinosaurů ( vývojový přechod mezi jehličnatými a listnatými stromy ) , Jeho zajimavě...

Kešu oříšky

26.02.2016 00:05
Ořechy lahodné jemné chuti a máslové konzistence rostou na až 12 m vysokých stromech jménem Ledvinovník západní. Oříšek je zavěšený v tvrdém pouzdře na dužině, kterému se říká kešu jablko. Dostat semeno z tohoto plodu je velmi náročné. Obvykle si pomáhají pražením, ale pokud kupujete lifefood kešu...

Kakao

13.02.2016 22:15
snad každý z nás má rád čokoládu. A více z jaké látky je čokoláda vyrobena? Je to superpotravina jménem kakaový bob, který je zdrojem bioaktivních živin a právem je označovám za absolutní hvězdu superfoods. Pokud kakaové boby zahřejeme nad teplotu 42 stupňů zničí se řada výživných látek. Obvyklá...

Sezamová semínka

13.02.2016 00:18
Obsahují 50 % nasycených mastných kyselin, 22 % proteinů, 16 % sacharidů a 9 % vlákniny Skládají se také z minerálů jako je fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a vitamínů E, B1, B2, B3, B5 a B15 a karotenů, B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin,     Léčivé účinky...

Jak snížit příjem cukru

21.01.2016 11:32
Moderní potravinářský sektor používá více cukru, než jste skutečně potřebujete. Rafinovaný cukr je nežádoucí a nadměrné množství může vést k četným komplikacím a zdravotním problémům. Naštěstí existují způsoby, jak snížit příjem cukru sami. Pravidelně každý rok představuje výzkum v oblasti...

Zeleninový smoothie

13.01.2016 23:20
Jak připravit zeleninovou snídani nebo oběd použité suroviny:-, listový salát, rukola, kapusta, kmladé výhonky pampelišky nebo kopřiv. Proč připravit smoothie? zelenina je tvrdá, a rozmixováním můžeme konzumovat kašičku důkladně rozkousat min. 30-40x aby došlu k co nejlepšímu trávení použitých...

Léčivé koupelové soli

11.01.2016 00:14
Sůl v potravinách ve větších množstvím není pro tělo zdravá opakem je sůl koupelová, která se používá na tělo a skvěle působí na uvolnění a při detoxikaci organismu. Bylinnou koupel si však můžeme připravit sami doma a naložit se po práci do horké vany. Jak na to? Jakou sůl pro tuto koupel...

Konopný olej

05.01.2016 16:11
Jaké má konopný olej účinky? je specifikovaný jako jeden z nejzdravějších má z hlediska poměrného zastoupení nenasycených mastných kyselin omega-6: omega-3 3:1 ideální složení po lněném oleji (55% omega-3) má druhý nejvyšší obsah omega 3, celkově obsahuje přibližně 20% omega 3 z toho...

Co vám chybí v těle vám prozradí chutě!

03.01.2016 18:33
také se vám stává, že vás postihne neodolatelná touha po sladkém nebo nezdravém jídle? Nedodržujete - li přesně vyvážený jídelníček, pak nejspíše víte, co máme na mysli. Organismus takto vysílá SOS signály, aby dostal, co potřebuje. A často vítězí, protože my nemůžeme odolat. Chuť na sladké pokud...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>