Zácpa

příčinou zácpy a nadýmání je nejčastěji nezdravá strava bez obsahu rostlinné vlákniny, špatná peristaltika střev ( hlavně po uzívání antibiotik ) a málo pohybu. Tvrdá stolice je příčinou zácpy. Zácpou trpí stále více lidí. Nepravidelné a namáhavé vyprazdňování, kdy je stolice tuhá, suchá a zapáchá, je důsledkem zpomalení látkové výměny a narušení normálních funkcí střeva, hromadí se hnilobné baktérie a probíhají kvasné procesy při kterých vznikají jedovaté látky, které prostupují střevní stěnou do krve. Tím dochází k postupnému otravování těla. Zácpa bývá průvodce bolesti hlavy, chronických zánětů různých orgánů, nádorových onemocnění, křečových žil a další.

Zácpa je způsobena: 

  • nedostatkem vlákniny ve stravě ( vlaknina podporuje střevní pohyby- peristaltiku, váže na sebe vodu )
  • nepravidelnou stravou
  • přejídáním
  • nedostatkem tekutin ( pije ráno na lačno teplou tekutinu, nepijeme během jídla, ale min.15minut před jídlem a 30 min. po jídle)
  • nedostatkem pohybu
  • stresem
  • hormonálními poruchami
  • překyselením organismu díky ( černému čaji nebo kávě )

Které potraviny prospívají při zácpě?

 

  • semínka -sezam, slunečnice, lněné semínko díky vysokému obsahu vlákniny s slizu
  • luštěniny a obiloviny
  • sušené švetky, meruňky, švestky
  • jablk, hrušky, fíky a datle
  • bobulovité ovoce( jahody, arónie, borůvky, brusinky, goji, rakytnik, maliny)
  • skořice
  • lněný olej, dýňový olej, rakytnikový olej
  • sacha inchi
  • banány
  • ananas
  • ostropestřec mariánský pro očitu jater ( při očistě jater a střeva dojde následně k eliminaci nadýmání a zácpy )
  • listová a kořenová zelenina
  • med - kávová lžička před spaním
  • hořčičný olej
  • kokosová voda

Domácí léčba zácpy 

vláknina pokud je obsažena ve stravě podporuje střevní pohyby - peristaltiku. Současně vláknina na sebe váže vodu a tak změkčuje střevní obsah a usnadńuje jeho vylučování. Pokud nemáme pravidelnou stolici, můžeme ji navodit klystýrem ( klystým s cca 2 decilitry studené - vlažné vody zavěďte do konečníku, nálev udržte cca 1 minutu a pak se vyprázdněne).
Projímavé účinky způsobují : čerstvé švestky, jablka, fíky, jahody, lékořice, špenát, kysané zelí
 

Pro odstranění zácpy prospívají:

  • klystýr
  • prokrvení břicha ( masáží, osprchování studenou vodou )
  • půst s dostatkem tekutin
  • zamezit přejídání

Jak pít vodu při problémech se zácpou?:

  • ráno na lačno 1- 2 sklenice vody
  • pijeme 15 min před jídlem, ne během jídla a potom 30 min., po jídle

Fíková kůra na odstranění zácpy:

cca 6 fíků namočíme do 4 decilitrů vody na min.8 hodin, po té vodu vypijeme a fíky sníme, účinek můžeme zesílit tak, že fíky mačíme 24 hodin v olivovém oleji. Až je stolice pravidelná můžeme kůru ukončit.

Diskusní téma: Zácpa

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Omega 3 mastné kyseliny

30.07.2016 22:12
Všade o tom čítame a stále nie je až tak jasné, prečo a na čo nám vlastne omega - 3 je? Pokúsim sa to v tomto článku stručne objasniť. Omega 3 mastné kyseliny sú ľudovo povedané stavebné kamene pre tuky, ktoré sú pre nás a naše telo veľmi priaznivé. Vďaka týmto "stavbám" znižujú omega 3 mastné...

Tekvicové semienka do letného šalátu

26.06.2016 23:33
Tekvicové semienka sú vynikajúcim pomocníkom pre ochutenie nášho obedového šalátu, ktorý sa pre toto letné a krásne počasie úplne hodí. Nie je to ťažké na prípravu, aj to dobre chutí :) Príprava Čínska kapusta, paradajky, mozzarella, jarná cibuľka a čo Vás len napadne :) Zo semienok som pridala...

Chlorella vs. Spirulina

25.06.2016 07:36
V prvom rade si musíme ujasniť, že chlorella je riasa a spirulina je sinice. Spirulinu dokáže naše telo stráviť usušenú a nepomletou, kdežto chlorellu, ktorá je vysušená a neupravená nie. Chlorella obsahuje viac aminokyselín. Chlorella obsahuje väčšie množstvo vitamínu K, tryptofánu a kyseliny...

Jak na únavu při chmurném dnu?

20.06.2016 07:29
Chmurné počasí působí únavně, a proto jsem se rozhodla, Vám dnes doporučit něco málo nejen na povzbuzení, ale taky prospěšné pro Vaše tělíčko :) Guarana je života budič, který detoxikuje tělo a pročišťuje ho. Účinky guarany (Paulinie nápojná) Pomáhá při bolestech kloubů Snižuje chuť k...

Jednoduché a rychlé využití chia semínek

16.06.2016 20:15
 Chia semínka  dnes už známe snad všichni. Umíme je ale využít na maximum a s co nejmenší námahou? Tip na léto nebo skvělá vitaminová bomba po cvičení: Rozmixujeme libovolný počet hrušek a kiwi a přidáme chia semínka. Necháme chvíli uležet. Já jsem si k tomu přidala kustovnici...

S plody goji proti rakovině

10.06.2016 22:50
Kustovnice čínská - goji, pomocník proti rakovině? Plody goji jsou známé svými léčivými a antioxidačními účinky. Je tomu opravdu tak? Po desetiletí je kustovnice čínská využívána v čínské medicíně, kde se osvědčila při léčení řady nemocí, jako je například cukrovka, horečka, vysoký krevní tlak...

Značka superpotravin Mana míří do světa

23.05.2016 15:58
Co je Mana?  MANA dle vynálezce Jakuba Krejčíka je "superpotravina" nebo "superjídlo" , které plně nahradí běžné jídlo. Jedná se o prášek, který se smíchá s vodou a směsí olejů. Jeho hlavní devízou je to, že ho lze velmi rychle připravit i zkonzumovat. Je složený z co...

6 nápojů pro ploché břicho

03.05.2016 23:47
Sladký nápoj ( nebo balená limonáda ) může obsahovat až 68 gramů cukru a to není dobré pro vaše ploché břicho, Naštěstí existuje spousta osvěžujících nápojů, které můžete pít bez pocitu viny, a pomohou vám skutečně zhubnout.   Voda ochucená čerstvým ovocem, džbán vody s mátou a...

Novinky Květen 2016

01.05.2016 13:16
Novinky na webu superpotraviny, představení použití, účinky moringa datlový sirup Javorový sirup kokosový sirup hořčičný olej osvěžující nápoj Chia Fresca - návod Chia pudink - návod Švestky, potravina pro zdravá střeva Skupina potravin pro každý den Kde koupit...

Zdravé sladenie: javorový sirup, agáve, alebo obilný slad?

06.04.2016 00:11
Hľadáte alternatívy k tradičným cukrom? Zamerali sme sa na sirupy. Obilné slady a sirupy, sirup z agáve i javorový sirup môžete používať rovnakým spôsobom ako cukor alebo med. O tom, že klasický repný cukor je biely jed a je lepšie ho aspoň čiastočne nahradiť niečím iným, sa hovorí a píše stále...
<< 13 | 14 | 15 | 16 | 17 >>