Hořčičné semínko

Hořčice setá (Sinapis alba) patří mezi významné medonosné rostliny a k nám se dostala z jižní Evropy či západní Asie. Její semena se užívají v potravinářství i tradičním léčitelství. Hořčičná semínka jsou zdrojem omega 3 a 6, proteinů, enzymů, esenciálních olejů, vlákniny, vitaminu B1, B3, B6, B6, B9, B8 - cholin, A, C, E K, vápníku, železa, draslíku,manganu, mědi, zinku a především selenu. Rostlina je vzhledově podobná řepce olejce má také žluté kvety, lusky obsahují semena, která se suší. Semena hořčice seté mají bílou až žlutou barvu a mírnou chuť, proto se z nich po umletí vyrábějí klasické omáčky. Hořčice černá je mnohem pálivější a využití nachází jako součást kořenících směsí pro nakládání masa.

Hořčice a její účinky:

  • zvýšuje žaludeční sekreci, urychluje a podporují trávení a činnost střev
  • čistí trávící trakt (vláknina)
  • působí proti předčasnému stárnutí
  • podporují peristaltiku
  • protizánětlivé účinky
  • podporují krvetvorbu
  • podporuje kvalitu, pokožky, vlasů a nehtů
  • má močopudné účinky a podporuje ledviny
  • pomáhá při akné (omáčka z mleté hořčice na pleť)
  • podporuje růst vlasů a působí proti plešatění (hořčičný olej)
  • pomáhájí při revmatismu
  • pomáhají při prokrvení ztuhlých nohou či rukou
  • močopudný účinek (čistí ledviny a odvodňují)
  • zrychluje metabolismus
  • více
Použití semínek: jako koření, naklíčená do salátů
 

Jak připravit hořčičný čaj?

Jednu lžičku rozdrceného hořčičného semínka zalijte 3 dcl vroucí vody a nechte louhovat 15 minut. Sceďte a konzumujte 1 šálek denně po dobu dvou týdnů. 
 

TIP na zmírnění únavy a bolesti hlavy:

Dvě vrchovaté lžíce hořčičného prášku smícháte s horkou vodou a přilijete do napuštěné vany. Po dvaceti minutách (nebo jakmile budete cítit mírné pálení) je třeba se důkladně osprchovat a zbavit případné „vůně“. Kdybyste si netroufli na celé tělo, podobný účinek přináší i koupel nohou. V obou případech je třeba se po proceduře držet v teple.

Články superpotraviny

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Jídelníček odolnosti organismu

08.11.2017 21:39
správnou funkc systému obranyschopnosti můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na obranyschopnost organismu a posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>