Jahody

Jahody ( Strawberry ) jsou červené bobule (zahradní jsou velké, lesní jsou výrazně menší), které mají nejem výbornou chuť, ale výborně osvěžíJahody a dodají energii.Jsou i zásobárnou vitamínů A, B1,  riboflavinu, B6, kyselina listové, PP, C,  E, anthokyany a minerálů: draslík, sodík, hořčík, vápník, fosfor, chlór a stopové prvky: železo, mangan, měď, fluor, zinek, jód, selen. Jahody obsahují téměř 90 % vody, vlákninu a malé množství proteinů a tuků.. Díky svému složení jsou příjemným osvěžením na počátku prázdnin. Podporují mozkové funkce, působí proti volným radikálům, podporují tvorbu endorfinů a dokonce podporují i potenci u mužů - afrodisiakum.

  • sušené jahody
  • mrazem sušené jahody - lyofilizované
  • dražované jahody ( nejčastěji v jogurtu nebo čokoládě)
  • přírodní šťávy
  • marmelády

Jahody a jejich účinky na zdraví:

  • podporují tvorbu endorfinů a stimulují mozkové funkce
  • zdroj elektrolytů
  • zdroj energie (sacharidů)
  • působí proti volným radikálům
  • zdroj tekutin až 85%
  • působí proti překyselení žaludku
  • vhodné pri anémii
  • posilují srdce a nervovou soustavu
  • při nachlazení (díky vitamínu C)
  • podporují krevní oběh
  • podporují tvorbu testosteronu
  • působí jako prevence proti rakovině (díky vitaminu C, bioflavonoidům a antokyaninům) a vzniku srdečních chorob
  • působí proti dně
  • snižuje riziko rozvoje hypertenze
  • ovoce s nejnižším obsahem kalorií (30 kcal/100 g)
  • zdroj bioflavonoidů - anthokyanů
  • diuretický (močopudný) účinek
  • mají alkalizující účinek a podporují vylučování kyseliny močové
  • působí jako prevence arteriosklerózy
  • podporuje prokrvení končetin, v arterií, mozku a celého těla
  • podporují peristaltiku střev (zdroj vlákniny- vyrovnává hladinu cukru v krvi)
  • vytváří pocit nasycení
  • prospívají zraku (vitamíny skupiny A, kyselina listová a beta-karoten)
  • kyselina ellagonová - brání karcinogenům v rozvoji rakovinových buněk
  • zpomalují proces stárnutí - anti-aging
  • snižuje riziko rozvoje hypertenze
  • působí proti zácpě ( zdroj rozpustné vlákniny)

Konzumace: jahody jsou vhodné kombinovat s mlékem nebo jogurtem pro eliminaci působení kyseliny šťavelové, citronové a salicylové

Použití: do snídaňových směsí, jogurtů, ovesných vloček, muslí, dají se kombinovat s jablky, obilninami, na přípravu smoothie

Zamražené jahody vydrží v ledničce až 6 měsíců

Diskusní téma: Jahody

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Víte co je TEFF

13.03.2016 13:32
Milička habešská neboli  trpasličí proso? Ano to je TEFF!  Teff je bezlepková pseudoobilovina, která je alternativou rýže, kuskusu ne bulguru. Společně s quinou patří teff nezi nejvýživnější obiloviny na světě. Je výborná pro svoje složení a účinky pro sportovce, těhotné ženy, celiaki a...

Jinan dvoulaločný

07.03.2016 00:56
Jinan nebo Ginkgo biloba je vyjímečný pomalurostoucí mohutný strom, který může mít stáří až 1000 -2000 roků. Jinan, má pravděpodobně původ v Číně a Japonsku, kde se vyskytoval již v druhohorách v době dinosaurů ( vývojový přechod mezi jehličnatými a listnatými stromy ) , Jeho zajimavě...

Kešu oříšky

26.02.2016 00:05
Ořechy lahodné jemné chuti a máslové konzistence rostou na až 12 m vysokých stromech jménem Ledvinovník západní. Oříšek je zavěšený v tvrdém pouzdře na dužině, kterému se říká kešu jablko. Dostat semeno z tohoto plodu je velmi náročné. Obvykle si pomáhají pražením, ale pokud kupujete lifefood kešu...

Kakao

13.02.2016 22:15
snad každý z nás má rád čokoládu. A více z jaké látky je čokoláda vyrobena? Je to superpotravina jménem kakaový bob, který je zdrojem bioaktivních živin a právem je označovám za absolutní hvězdu superfoods. Pokud kakaové boby zahřejeme nad teplotu 42 stupňů zničí se řada výživných látek. Obvyklá...

Sezamová semínka

13.02.2016 00:18
Obsahují 50 % nasycených mastných kyselin, 22 % proteinů, 16 % sacharidů a 9 % vlákniny Skládají se také z minerálů jako je fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a vitamínů E, B1, B2, B3, B5 a B15 a karotenů, B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin,     Léčivé účinky...

Jak snížit příjem cukru

21.01.2016 11:32
Moderní potravinářský sektor používá více cukru, než jste skutečně potřebujete. Rafinovaný cukr je nežádoucí a nadměrné množství může vést k četným komplikacím a zdravotním problémům. Naštěstí existují způsoby, jak snížit příjem cukru sami. Pravidelně každý rok představuje výzkum v oblasti...

Zeleninový smoothie

13.01.2016 23:20
Jak připravit zeleninovou snídani nebo oběd použité suroviny:-, listový salát, rukola, kapusta, kmladé výhonky pampelišky nebo kopřiv. Proč připravit smoothie? zelenina je tvrdá, a rozmixováním můžeme konzumovat kašičku důkladně rozkousat min. 30-40x aby došlu k co nejlepšímu trávení použitých...

Léčivé koupelové soli

11.01.2016 00:14
Sůl v potravinách ve větších množstvím není pro tělo zdravá opakem je sůl koupelová, která se používá na tělo a skvěle působí na uvolnění a při detoxikaci organismu. Bylinnou koupel si však můžeme připravit sami doma a naložit se po práci do horké vany. Jak na to? Jakou sůl pro tuto koupel...

Konopný olej

05.01.2016 16:11
Jaké má konopný olej účinky? je specifikovaný jako jeden z nejzdravějších má z hlediska poměrného zastoupení nenasycených mastných kyselin omega-6: omega-3 3:1 ideální složení po lněném oleji (55% omega-3) má druhý nejvyšší obsah omega 3, celkově obsahuje přibližně 20% omega 3 z toho...

Co vám chybí v těle vám prozradí chutě!

03.01.2016 18:33
také se vám stává, že vás postihne neodolatelná touha po sladkém nebo nezdravém jídle? Nedodržujete - li přesně vyvážený jídelníček, pak nejspíše víte, co máme na mysli. Organismus takto vysílá SOS signály, aby dostal, co potřebuje. A často vítězí, protože my nemůžeme odolat. Chuť na sladké pokud...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>