Kaki (Diospyros kaki)

exotické ovoce kaki (tomel, korejské mango, medové jablkonebo čínská švestka) je plod ovocného stromu tomelu japonského s jasně oranžovou barvou, plody jsou podobné rajčatům a mají 
Kakivelikost  5 - 8cm. Kaki je původem z Číny a obsahuje cca 60% vody, sacharidy, malé množství tuků, vlákniny, vitamíny a minerály (vitamín A, C, vitamíny skupiny B (B6) beta-karoten, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, mangan).
 

Kaki a jeho účinky na zdraví:

  • působí proti volným radikálům a rakovině (antioxidanty)
  • protinádorový účinek, zdroj antioxidantů  (vitamin C a A, fenolické sloučeniny a kyselinu betulinovou)
  • podporuje imunitní systém (vitamin C)
  • zvyšuje tvorbu bílých krvinek, které jsou primární obranou těla před mikrobiálními, virovými a plísňovými infekcemi
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • normalizuje krevní tlak, a tím snižuje zátěž kardiovaskulárního systému
  • podporuje nervový a mozkový systém - brainfood
  • podporuje zažívání (zdroj vitamínů a vlákniny) a působí proti zácpě a průjmu
  • prevence rakoviny a aterosklerózy
  • stimuluje peristaltiku střev, zvyšuje sekreci žaludečních a trávicích šťáv a zmírnění příznaků zácpy
  • prospívá střevní mikroflórě 
  • působí proti hemeroidům
  • přispívá i k redukci hmotnosti tím, že zabraňuje absorpci lipidů
  • podporuje metabolismus
  • močopudný účinek
  • působí  proti šedému zákalu či noční slepotě
  • působí proti předčasnému stárnutí buněk a pokožky
  • zlepšuje kvalitu spánku a má pozitivní účinek na pleť
  • zdroj draslík (vazodilatátor) - přispívají ke snížení tlaku, proto toto ovoce je velmi dobré pro zdraví srdce
  • urychluje a podporuje spalování tuků a je vhodné při redukčních dietách
Z kaki se vyrábí i šťávy, marmelády a želé. Kaki koupené v obchodě se konzumuje pouze měkké a zářivě oranžové barvy, tvrdý plod není ještě zralý.. Kaki se neloupe a důkladném omytí se přímo konzumuje.
 
Použití: pro přímou konzumaci, do smoothie, salátů, jogurtů a musli
 

Články superpotraviny

Víte co je TEFF

13.03.2016 13:32
Milička habešská neboli  trpasličí proso? Ano to je TEFF!  Teff je bezlepková pseudoobilovina, která je alternativou rýže, kuskusu ne bulguru. Společně s quinou patří teff nezi nejvýživnější obiloviny na světě. Je výborná pro svoje složení a účinky pro sportovce, těhotné ženy, celiaki a...

Jinan dvoulaločný

07.03.2016 00:56
Jinan nebo Ginkgo biloba je vyjímečný pomalurostoucí mohutný strom, který může mít stáří až 1000 -2000 roků. Jinan, má pravděpodobně původ v Číně a Japonsku, kde se vyskytoval již v druhohorách v době dinosaurů ( vývojový přechod mezi jehličnatými a listnatými stromy ) , Jeho zajimavě...

Kešu oříšky

26.02.2016 00:05
Ořechy lahodné jemné chuti a máslové konzistence rostou na až 12 m vysokých stromech jménem Ledvinovník západní. Oříšek je zavěšený v tvrdém pouzdře na dužině, kterému se říká kešu jablko. Dostat semeno z tohoto plodu je velmi náročné. Obvykle si pomáhají pražením, ale pokud kupujete lifefood kešu...

Kakao

13.02.2016 22:15
snad každý z nás má rád čokoládu. A více z jaké látky je čokoláda vyrobena? Je to superpotravina jménem kakaový bob, který je zdrojem bioaktivních živin a právem je označovám za absolutní hvězdu superfoods. Pokud kakaové boby zahřejeme nad teplotu 42 stupňů zničí se řada výživných látek. Obvyklá...

Sezamová semínka

13.02.2016 00:18
Obsahují 50 % nasycených mastných kyselin, 22 % proteinů, 16 % sacharidů a 9 % vlákniny Skládají se také z minerálů jako je fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a vitamínů E, B1, B2, B3, B5 a B15 a karotenů, B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin,     Léčivé účinky...

Jak snížit příjem cukru

21.01.2016 11:32
Moderní potravinářský sektor používá více cukru, než jste skutečně potřebujete. Rafinovaný cukr je nežádoucí a nadměrné množství může vést k četným komplikacím a zdravotním problémům. Naštěstí existují způsoby, jak snížit příjem cukru sami. Pravidelně každý rok představuje výzkum v oblasti...

Zeleninový smoothie

13.01.2016 23:20
Jak připravit zeleninovou snídani nebo oběd použité suroviny:-, listový salát, rukola, kapusta, kmladé výhonky pampelišky nebo kopřiv. Proč připravit smoothie? zelenina je tvrdá, a rozmixováním můžeme konzumovat kašičku důkladně rozkousat min. 30-40x aby došlu k co nejlepšímu trávení použitých...

Léčivé koupelové soli

11.01.2016 00:14
Sůl v potravinách ve větších množstvím není pro tělo zdravá opakem je sůl koupelová, která se používá na tělo a skvěle působí na uvolnění a při detoxikaci organismu. Bylinnou koupel si však můžeme připravit sami doma a naložit se po práci do horké vany. Jak na to? Jakou sůl pro tuto koupel...

Konopný olej

05.01.2016 16:11
Jaké má konopný olej účinky? je specifikovaný jako jeden z nejzdravějších má z hlediska poměrného zastoupení nenasycených mastných kyselin omega-6: omega-3 3:1 ideální složení po lněném oleji (55% omega-3) má druhý nejvyšší obsah omega 3, celkově obsahuje přibližně 20% omega 3 z toho...

Co vám chybí v těle vám prozradí chutě!

03.01.2016 18:33
také se vám stává, že vás postihne neodolatelná touha po sladkém nebo nezdravém jídle? Nedodržujete - li přesně vyvážený jídelníček, pak nejspíše víte, co máme na mysli. Organismus takto vysílá SOS signály, aby dostal, co potřebuje. A často vítězí, protože my nemůžeme odolat. Chuť na sladké pokud...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>